16/06/2019

Finale 10. Lige rešavača - link za dokument sa zadacima

Zadatke za večerašnje takmičenje možete da preuzmete NA OVOJ ADRESI.

- Pre nego što krenete sa rešavanjem, pročitajte ukratko propozicije, pogotovo delove koji se odnose na bodovanje.

- Rešavanje traje od 20 do 23 časa. Rešenja se šalju na mejl zradisavljevic@yahoo.com . Svaki rešavač može da pošalje maksimalno dva puta rešenja tokom takmičenja, a ako nešto ispravljate, računa vam se poslednje upisano rešenje.

- Ako imate neke nedoumice možete pozvati organizatora turnira na mobilni telefon 064/297-3582  


Ugodna vam zabava i srećno!

5 comments:

  1. Hvala svima na učešću. Sutra pre podne objaviću rezultate finala i rešenja zadataka. Verujem da ste uživali u rešavanju, iako je bilo prilično zahtevno takmičenje.

    ReplyDelete
  2. Želim da Vam kažem BRAVO!!! Lepo je što organizujete ovakva takmičenja. Žao mi je što nisam učestvovao iako sam dolazio na sajt u 20.00h i 20.45h. Iz nekog razloga nisam video link ka zadacima.
    Možda će Vas zanimati moje mišljenje s obzirom da nemam mnogo iskustva u enigmatici. Koncept je prilagodljiv svima i nema problema oko snalaženja. Sve je više nego jasno i precizno. Za oko 2 i po sata sakupio sam 13 poena - tačnih 6 anagrama, 3 palindroma, 4 potiraljke, po jedan trio i menjalka. Postavke su u ovim igrama elegantne i efektne! Za ukrštenice treba malo više rutine i prakse ali i vremena, kao i za igru glavnih gradova koja deluje interesantno.
    Imam samo jednu zamerku, a ona se odnosi na rebuse. Na rešavanje sam izgubio oko sat vremena ne uspevši da rešim nijedan! Možda je u pitanju neiskustvo ili nesnalaženje, a videvši rešenja, bio sam malo razočaran i postavkama i rešenjima. Čak mi ni sada neki rebusi nisu jasni. Mislim da kvalitet rebusa ne prati ostale igre koje su gotovo perfektne.
    Sve u svemu to ne umanjuje trud i opšti utisak o nivou takmičenja i ogranizaciji koji su odlični!
    Hvala još jednom i veliki pozdrav za autora i za sve takmičare!

    ReplyDelete
  3. Hvala, Branislave!

    Mogu se složiti da su anagrami i razne sitne zagonetke bili kvalitetniji od rebusa, ali ne i to da su rebusi bili niskog (odnosno, razočaravajućeg) kvaliteta.

    Ono što je bilo dobro u rebusima jesu neobične ideje u frazama. Na primer, trebalo se setiti da Ničeovo prezime u originalu sadrži "S", pa da rešenje bude NIČE OVAS. Isto tako, zanimljivo je i što dva hemijska elementa (kositar, vanadijum) čitana obrnutim redom daju razumljivu rečenicu od 16 slova MUJI DANA VRATI SOK. Recimo, ta dva slovna rebusa smatram da su izvrsna.

    Naravno, bilo bi idealno da zanimljive ideje u frazama prati i odgovarajući kvalitet rešenja, ali kad se teži dugačkim frazama bez pomoćnih slova, nije lako izbeći da to ne ide nauštrb rešenja. Svakako da neki od rebusa koje sam dao ne mogu dobiti visoku ocenu, ali imaju i oni u sebi nekog kvaliteta i zanimljivosti da se mogu dati na rešavački turnir. Za ono vrhunsko, što se ne pravi baš svakog dana - preporučujem da naručite moju knjigu "Put ka vrhu 3".

    ReplyDelete