19/04/2015

3. Memorijal Milana Milina - PROPOZICIJE DRUGOG KOLA


Na 3. Memorijalu Milana Milina, koji organizuje ED "Đorđe Natošević" iz Sombora, počinje drugo kolo, pod nazivom "Rebusne igrarije". Radovi za ovo kolo primaju se do 1. juna, a propozicije su sledeće:

1. U ovom kolu podsećamo se sjajnih Milinovih radova na polju rebusa. Zadatak sastavljača je da naprave klasičan rebus koji sadrži svih pet samoglasnika (A, E, I, O, U). Kao primer može da nam posluži efektan rebus Milana Milina: DOSTA BLAGA ZIMA ČEKA CIGU (do stabla gazi mače kacigu).

2. Pored glavnog uslova, vezanog za samoglasnike, postoje i neki dodatni uslovi:  

a) Takmičarski rad mora da sadrži najmanje 11, a najviše 22 slova (kao u datom primeru).
b) Rešenje mora da se sastoji od najmanje dve reči. 
c) Rebusi se sastavljaju isključivo na srpskom jeziku i po važećem pravopisu za srpski jezik. 
d) Radovi koji su identični ili previše slični nekima koji su ranije objavljeni, neće biti uvršteni u takmičarsku konkurenciju. Prohodnost neće imati ni radovi koji ne zadovoljavaju neke osnovne enigmatske standarde, a ne dolaze u obzir ni anagramni rebusi, palindromni rebusi, povratni rebusi i druge varijacije rebusa.  

3. Takmičari mogu da pošalju maksimalno tri rebusa na konkurs, a za konačan plasman računaće im se samo onaj koja dobije najviše glasova od sudija.

4. Poželjno je da se rebusi šalju grafički pripremljeni, čime se organizatoru značajno olakšava posao. Ukoliko bude postojala mogućnost da svi takmičarski radovi budu pripremljeni, oni će biti ocenjivani sa datim ilustracijama, u protivnom će glasači na uvidu imati samo rešenja i fraze rebusa.

5. Radovi će se ocenjivati na osnovu zanimljivosti i originalnosti ideje, te kvaliteta fraze i rešenja, a ukoliko budu pripremljene ilustracije na ocene će uticati i vizuelni utisak. Bodovi za generalni plasman dodeljivaće se desetorici najuspešnijih takmičara, po sistemu: 20, 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Svi preostali enigmati čiji radovi budu na glasanju dobiće po 1 bod.

6. Takmičarske radove za drugo kolo potrebno je poslati do 1. juna 2015. godine, na mejl zoradis@eunet.rs. Naknadno primljeni radovi neće biti prihvaćeni. 

Verujemo da će i ovo kolo privući pažnju ljubitelja enigmatike i da će oni svojim učešćem i kvalitetnim radovima doprineti uspehu takmičenja.

No comments:

Post a Comment