14/09/2024

Neuspešan dan za naše reprezentacije

Naši šahisti u četvrtom kolu olimpijade za protivnika su imali jednu od najjačih ekipa na turniru, Indiju. Pokušali su da igraju bez većeg rizika, ali su Indijci pokazali klasu, postepeno pojačavali pozicije i samo je Sarana remizirao s Pragnanandom. Predke je izgubio od Gukeša, Inđić od Erigajsija, a Ivić od Vidita, tako da su Indijci ubedljivo pobedili 3,5:0,5.

Šahistkinje su igrale protiv mladih, talentovanih i jakih Kazahstanki, od kojih nijedna nije starija od 20 godina. Imale su šansu da odigraju 2:2 sa četiri remija, ali Adela Velikić nije izdržala topovsku završnicu. Remizirale su Teodora Injac, Marina Gajčin i Tijana Mandura.

Naravno, ovi porazi ne prijaju, ali konkurencija je izuzetno jaka i nije lako držati se pri vrhu tabele. Treba imati i malo sreće u žrebu da se izbegnu "teškaši", pa doći u situaciju da pred kraj postoje šanse za visok plasman. Takvu šansu su šahisti prošle godine sjajno iskoristili, pa postali evropski šampioni, ali treba reći da su oni ovde 16. po rejtingu, a šahistkinje na 19. mestu. Znači, nekakva očekivanja da se može osvojiti medalja nemaju realno utemeljenje i stoga ljubitelji šaha treba da budu zadovoljni pre svega ako naše reprezentacije igraju borben, lep i zanimljiv šah, a eventualni visoki plasmani bili bi dodatni razlog za zadovoljstvo. 

No comments:

Post a Comment