16/09/2024

Ljudi, ma je li to moguće?

Sinoć sam iz arene u Budimpešti otišao ubeđen da će naši šahisti meč petog kola s Brazilom završiti 2:2 (i to nakon što je Ivić svoju očajnu poziciju u središnjici popravio i doterao do remija). Ipak, razuverio me je Predke, koji je dobio završnicu za koju bi laici rekli da je mrtav remi, ali je krila određene mogućnosti da protivnik pogorša poziciju i izgubi.

Naravno, navijači bi voleli da je moguće rutinski pobediti protivnike koji svi imaju sto i više poena slabiji rejting, ali ima mnogo ekipa koje mogu napraviti problem kao juče Brazil. Zaista je delovalo da nije moguće uraditi preokret kao protiv Estonije i Švajcarske, ali eto - naši šahisti opet su stigli do pobede 2,5:1,5. Osim Predkea poen je doneo Sarana, remizirao je Ivić, a izgubio je Markuš.

Šahistkinje su pak ulogu favorita protiv Češke u potpunosti opravdale i pobedile 3,5:0,5. Igrale su lepo i nije bilo nimalo nerviranja. Poen su osvojile Injac, Gajčin i Erić, a remizirala je Mandura.

U muškoj konkurenciji (gde je inače dozvoljeno i damama da budu u ekipi) maksimalnih 10 bodova imaju Indija, Kina, Vijetnam i Mađarska, dok kod šahistkinja taj skor imaju Indija, Jermenija i Mongolija. Obe naše reprezentacije imaju osam bodova. Šahisti danas igraju sa Čileom i to je lepa prilika za novu pobedu, a šahistkinje imaju vrlo težak zadatak, budući da su im protivnice Ukrajinke. 

(slike sa Fejsbuk profila Šahovskog saveza Srbije)

No comments:

Post a Comment