17/09/2024

"Maksimalcem" na predah

Nakon nekoliko kola u kojima su teškom mukom stizali do minimalnih pobeda, šahisti Srbije nagrađeni su za borbenost i trud povoljnim parovanjem za šesto kolo, što su u potpunosti iskoristili i pobedili Čile 4:0. Aleksandar Inđić (na slici) je iskoristio grub previd protivnika i taktičkim udarom doneo prvi poen Srbiji, zatim se Robert Markuš iskupio za poraz u prethodnom kolu, a postepeno su bolje pozicije realizovali Aleksej Sarana i Aleksandar Predke. 

Šahistkinje su izgubile od Ukrajinki 3:1, a utisak je da su mogle bolje proći, pogotovo što je Marina Gajčin izgubila poznatu topovsku završnicu u kojoj jača strana ima f i h pešake. Teoretski to je remi, ali u praksi su i mnogo jači šahisti pravili greške, što se nažalost dogodilo i našoj igračici. Na prvoj tabli Teodora Injac je ušla u nepovoljnu razmenu i nije imala šanse da se izvuče, a poražena je i Adela Velikić, mada je nakon otvaranja kao crna imala solidnu poziciju. Jedina svetla tačka u ekipi bila je Jovana Erić, koja je finom kombinatorikom iskoristila pozicione slabosti protivnice.

U šestom kolu nove pobede zabeležili su šahisti i šahistkinje Indije, te su ove reprezentacije sada jedine s maksimalnim učinkom. Posebno je impresivno s kojom lakoćom igraju indijski šahisti, a ovaj put žrtva su im bili domaćini šampionata, koji su doduše izvukli dva remija, ali su zatim nemoćno posmatrali kako protivnici vrhunskom tehnikom demonstriraju prednost lovca nad skakačem u završnici.

Danas je slobodan dan, a u sedmom kolu naši šahisti igraju s Holandijom, dok će šahistkinje igrati sa Iranom.

Tabela u open konkurenciji: 1. Indija 12 bodova, 2. Vijetnam 11, 3. Kina 11, 4. Iran 11, itd. Srbija ima 10 bodova i zauzima 12. mesto.

Tabela u ženskoj konkurenciji: 1. Indija 12, 2. Gruzija 11, 3. Poljska 11, 4. SAD 10, itd. Srbija ima 8 bodova i zauzima 29. mesto.

(slike sa Fejsbuk profila Šahovskog saveza Srbije)

No comments:

Post a Comment