13/09/2024

Nove pobede naših šahista i šahistkinja




U Budimpešti je u toku 45. Šahovska olimpijada, a danas je igrano treće kolo. Šahistkinje su bez većih problema pobedile Hrvatsku 3:1, a muška reprezentacija, koja je prošle godine senzacionalno osvojila evropsko zlato, namučila se protiv Švajcarske i uspela da lošu situaciju na tablama preokrene za pobedu 2,5:1,5. Očito, pored kvaliteta koji imaju, i samopouzdanje naših šahista je na visokom nivou kad uspevaju da naprave ovakve preokrete.

Obe naše reprezentacije imaju maksimalnih šest bodova, no prava iskušenja tek predstoje. U ovim uvodnim rundama favoriti uglavnom pobeđuju slabije rejtingovane protivnike, a onda uslede neki derbi mečevi u kojima se vidi koje reprezentacije imaju šanse da stignu do medalje. Ko pretenduje na visok plasman još uvek ima prostora za neke kikseve, ali vrlo malo.

Narednih dana na blogu ćete moći da čitate moje izveštaje, jer biću u Budimpešti i posmatrati uživo ovo nadmetanje vrhunskih šahista. Nadam se da će biti prijatnih vesti, a u svakom slučaju, uživaću u svom starom hobiju. Ko zna, možda se odlučim i reaktivirati i vratiti u šahovske arene, mada će povratak na neki stari nivo biti vrlo težak, pogotovo što su se poslednjih godina pojavili mnogi mladi šahisti koji izvanredno igraju. 

Slike omogućila FIDE (fotografi: Mark Livshit, Michal Walusza)

No comments:

Post a Comment