29/09/2024

Predgovor za knjigu FIFTY-FIFTY

ZAGONETAČ S POETSKOM ŽICOM

Jedan od najkreativnijih stvaralaca u enigmatskom svetu, Zoran Radisavljević, nadaleko je poznat šampion srpskog zagonetaštva. Autor je više izdanja s enigmatskom tematikom. Ova zbirka od 50 pesama i 50 zagonetaka u stihu je njegova jedanaesta knjiga i posle zbirke limerika predstavlja dalji iskorak autora iz enigmatike u poeziju.

Zoran, lucidna ličnost svestranih interesovanja i širokog znanja, sada je odškrinuo svoj mikrokosmos, uzbudljiv, turbulentan i na momente setan. Iskreno peva o onom što voli, što sanja i što ga boli. Gde su njegovi snovi i ostvarenja? Kao starom prijatelju, ispoveda nam vrline i slabosti, nežne detinje uspomene, brige i radosti. Osetljiv na nepravdu, Zoran se ne usteže da kritikuje tamnu stranu na svoj jasan i direktan način, po kome je prepoznatljiv i van enigmatskih krugova.

Bogatstvo rečnika autoru daje lakoću rimovanja, jednako kao što u drugom, zagonetačkom delu zbirke, doprinosi gipkosti zagonetanja. Bilo da niže stihove ili brusi enigmatske dragulje, misao je jasna, a izraz precizno uobličen. Pesme su jednostavne i dopadljive, a uz zagonetke su data pojašnjenja o formi i načinu rešavanja, što je zahvalno za one čitaoce koji su manje vični enigmatici.

Večni nespokoj zbog neostvarene ljubavi prema Senki, Zoranovoj idealnoj ženi, podstakao je autora da iznedri i ovu zbirku. Taj žar u srcu čini njegov opus impresivnim, daje mu krila i živu inspiraciju, obećavajući nam i neka buduća ostvarenja.

Sofija Necin

No comments:

Post a Comment