16/09/2019

Zoran Milunović pobednik Otvorenog prvenstva Srbije u enigmatici

Nakon višemesečnog nadmetanja majstora enigmatike i četiri veoma zanimljiva kola, u kojima su sastavljane skandinavke, anagrami, rebusi i ukrštenice sa asocijacijom, završeno je 1. Otvoreno prvenstvo Srbije u enigmatici, koje je organizovalo ED "Dr Đorđe Natošević" iz Sombora. Šampionski pehar osvojio je Zoran Milunović, kome je pripala i novčana nagrada od 9.500 dinara, zatim slede Zoran Radisavljević (7.000), Rešad Besničanin (6.000) i Branislav Nikić (1.500). 

U završnoj rundi najviše glasova za ukrštenicu sa asocijacijom dobio je Zoran Radisavljević, ali ta pobeda nije bila dovoljna da pretekne Zorana Milunovića. Zanimljivo je da su obojica imali po četiri takmičarska rada u prvih deset mesta, a jedino su Željko Dimović i Dragoslav Rosić uspeli da im pariraju lepim kombinacijama i stignu do dvocifrenog broja glasova. Kompletne rezultate i ocene sudija možete da pogledate NA OVOJ ADRESI. 

Inače, za poslednje kolo prispelo je 29 ukrštenica sa asocijacijama od 17 autora, ali pet radova nije odgovaralo propozicijama takmičenja. Zadatak je na prvi pogled delovao jednostavno, ali ipak je trebalo majstorstvo da se u lik dimenzija 12x12 uvrsti pet pojmova koji čine asocijaciju, a da se dobije kvalitetna ukrštenica. Šteta što zbog nedostatka takmičarskih motiva i letnjih vrućina nije učestvovalo više enigmata, ali i ovako je bilo zanimljivo, što potvrđuju i reči Rešada Besničanina, koji kaže da je uživao sastavljajući radove. 

Sudijski posao u poslednjom kolu obavio je desetočlani međunarodni žiri, u kome su bili Boris Nazanski, Marko Mihaljević, Tonči Milat, Dragan Nikolić, Aco Janković, Voja Dodevski,  Goran Topličević, Milan Sečujski, Ljubiša Banović, Žarko Đokić. Svima njima, kao i članovima žirija iz prethodnih kola, zahvaljujemo se na izdvojenom vremenu i pruženoj pomoći u organizaciji ovog lepog i kvalitetnog takmičenja. Naravno, čestitka svim enigmatima koji su imali odličnih radova i visokih plasmana, u ovako jakoj konkurenciji nije bilo jednostavno osvojiti bodove.

Poredak takmičara u četvrtom kolu: 1. Zoran Radisaljević 25, 2. Zoran Milunović 20, 3. Željko Dimović 15, 4. Dragoslav Rosić 12, 5. Rešad Besničanin 10, 6-7. Sreten Perić, Branislav Nikić 8, 8. Živko Barišić 5, 9. Robert Šimanović 4, 10-12. Ivica Mlađenović, Antun Jurić, Nedjeljko Nedić 3, 13-14. Tomislav Popović, Nevenko Soldo, bez bodova.


Konačan plasman: 1. Zoran Milunović 85 bodova (25+25+20+15), 2. Zoran Radisavljević 80 (25+20+20+15), 3. Rešad Besničanin 50 (25+12+10+3), 4. Branislav Nikić 33 (25+8), 5. Dragoslav Rosić 33 (12+12+6+3), 6. Živko Barišić 25 (12+8+5), 7. Marko Mihaljević 23 (10+8+5), 8. Tomislav Popović 17 (15+2), 9. Kristian Knežević 16 (12+4), 10. Nedjeljko Nedić 16 (10+3+3), 11. Željko Dimović 15, 12. Nevenko Soldo 10 (6+4), 13-15. Milan Žarkovački, Sreten Perić, Branko Bjeličić 8, 16. Boris Babić 6, 17-18. Goran Topličević, Mile Janković 5, 19. Robert Šimanović 4, 20. Antun Jurić 4 (3+1), 21-25. Ivica Mlađenović, Mladen Kovačević, Mihajlo Džudžar, Ejub Semić, Gojko Mandić 3, 26. Zoran Tacić 2, 31-44. Darko Marković, Jovica Marković, Danijela Milunović, Slobodan Rikanović, Boris Nazanski, Rade Goljović, Nenad Savić, Darko Radojević, Tihomir Cindrić, Života Petković, Voja Dodevski, Dragica Dodevski, Ljubiša Banović, Miroslav Cvetković, Mate Medvidović, Milutin Tepšić, Miloš Karna, Branislav Simonović, bez bodova. 

1. Zoran Radisavljević, Novi Sad (14) - ukrštenica sa asocijacijom MILENA DRAVIĆ - 27 glasova

2. Zoran Milunović, Niš (6): ukrštenica sa asocijacijom BUNKER - 24

3-4. Zoran Milunović, Niš (3): ukrštenica sa asocijacijom BALON - 22

3-4. Željko Dimović, Sombor (22): ukrštenica sa asocijacijom VEŠ MAŠINA - 22

5. Zoran Radisavljević, Novi Sad (15): ukrštenica sa asocijacijom MOCART - 20

6. Dragoslav Rosić, Šabac (9): ukrštenica sa asocijacijom GNEZDO - 16

7. Zoran Radisavljević, Novi Sad (7): ukrštenica sa asocijacijom FENIKS - 15

8. Zoran Radisavljević, Novi Sad (17): ukrštenica sa asocijacijom PITSBURG - 13

9. Zoran Milunović, Niš (21): ukrštenica sa asocijacijom TITULA - 11

10. Zoran Milunović, Niš (8): ukrštenica sa asocijacijom GAVRAN - 10

11. Dragoslav Rosić, Šabac (10): ukrštenica sa asocijacijom  JUTRO - 8

12. Rešad Besničanin, Novi Pazar (13): ukrštenica sa asocijacijom LAKAT - 7

13-16. Sreten Perić, Loznica (1): ukrštenica sa asocijacijom ALEKSANDRIJA  - 6

13-16. Dragoslav Rosić, Šabac (2): ukrštenica sa asocijacijom  ALFRED HIČKOK - 6

13-16.. Rešad Besničanin, Novi Pazar (19): ukrštenica sa asocijacijom SICILIJA - 6

13-16. Branislav Nikić, Požarevac (23): ukrštenica sa asocijacijom VINČA - 6

17. Živko Barišić, Rijeka (24): ukrštenica sa asocijacijom ZLATO - 5

18. Robert Šimanović, Zagreb (11): ukrštenica sa asocijacijom KOMARAC - 2

19-22. Ivica Mlađenović, Beograd (5): ukrštenica sa asocijacijom BEOGRAD - 1

19-22. Živko Barišić, Rijeka (12): ukrštenica sa asocijacijom KOŠARKA - 1

19-22. Antun Jurić, Ahen (18): ukrštenica sa asocijacijom SEVER - 1

19-22. Nedjelko Nedić, Orašje (20): ukrštenica sa asocijacijom SOMBOR - 1

23-24. Tomislav Popović, Beograd (4): ukrštenica sa asocijacijom BEOGRAD - 0

23-24. Nevenko Soldo, Beograd (16): ukrštenica sa asocijacijom PARNI VALJAK - 0

4 comments:

  1. U toku narednih dana objaviću sve takmičarske radove koji su uspeli da osvoje barem pet glasova, što je pokazatelj da su se dopali sudijama.

    Pošto sam zadovoljan kvalitetom poslatih radova i mislim da ova igra slovima u mreži 12x12 pruža mnogo zanimljivih mogućnosti, planiram da to bude i redovna rubrika u kojoj će sastavljačima biti izazov da naprave što kvalitetniji rad. Ako bude dovoljnog interesovanja enigmata, biće i nekih lepih nagrada.

    ReplyDelete
  2. Prvenstvo ovakvog formata odavno nedostaje našoj enigmatici. Zato svoju zahvalnost upućujem najpre organizatorima. Zakoračilu su tamo gde ranije nije niko, te su uspešno, uprkos poteškoćama, uspeli da realizuju ovu lepu zamisao. Verujem da će ovo takmičenje zaživeti, a još i više da ja, zbog brojnosti i kvaliteta učesnika, već u narednom prvenstvu neću uspeti da odbranim titulu.
    Zatim hvala svima koji su bili u žiriju. Daleko od toga da mi je ovo prvo učešće u nekom takmičenju, bilo ih je prilično. Negde sam imao uspeha, negde prošao nezapaženo. NIKADA nisam uputio nijednu primedbu. Sastavljam kako mislim da je najbolje, ali po svojim enigmatskim merilima. Ukoliko se desi da većina u žiriju ima slično gledište, proći ću dobro, ako ne, kako da ih ja, nakon objavljivanja rezultata, ubeđujem da nemaju pojma i da su trebali da boduju ovako ili onako? Slanjem radova na konkurs učesnik pristaje da ga oceni žiri PREMA SVOM KRITERIJUMU. Kod ukrštenica, na primer, neko prednost daje belini, drugi ’’moleraju’’, treći gleda PDR, četvrti ima li i koliko ’’džombastih’’ termina (pršljen, nauštrb, itd,), a peti, pak, vaga sve to zajedno. Isto je i kod bilo koje druge enigmatske vrste. Još jednom, hvala kolegama iz žirija, jer su uzeli učešće u ovome znajući da mogu, vrlo lako, da budu prozivani i vređani, a to im baš i nije potrebno.
    Na kraju, hvala svima koji su se takmičili. Svojim učešćem i dokazanim zagonetačkim umećem učinili su moj uspeh vrlo vrednim. Ja ću im to vratiti (i već to činim na drugim takmičenjima) svojim učestvovanjem na narednim Otvorenim prvenstvima Srbije u enigmatici, jer, poznato je, titulu je teže odbraniti nego je osvojiti.
    Zoran Milunović

    ReplyDelete
  3. Čestitke, Zorane, ne poznajemo se uživo, ali imam dojam da dijelimo kriterije kvalitete kad je u pitanju enigmatika, jer čini mi se da sam u svakom kolu bodove upravo tvojim radovima :) Iz brzog pogleda na bodove, bez da idem u neke analize, čini mi se da ja i Marko imamo puno slaganja u kriterijima križaljki, a u posljednja dva kola sam glasao i vrlo slično kao i dame u žiriju, pa iza svojih glasova čvrsto stojim :) Zoranu R. hvala na pozivu na žiriranje, čestitke na drugom mjestu, isprike za malo čudna vremena slanja glasova: sretno svima u idućem ciklusu!

    ReplyDelete
  4. Čestitam jednom i drugom Zoranu!

    Ja sam se prihvatio žiriranja bez opterećenja da li će me tko kritizirati. Svoj udio u procjeni radova sam napravio temeljito, procjenjujući sve elemente uključujući procjenu uspješnosti provedene autorove ideje kao i estetski izgled raspoređenih crnih polja. Ako koga zanima mogu mu objasniti što kod pojedinog rada nije baš najbolje urađeno i zašto sam je udaljio od bodovanja.

    Pozdrav ljudi do sljedećeg natjecanja ili susreta uživo :)

    ReplyDelete