02/08/2016

Završen konkurs "Noletu u čast"


Na enigmatskom konkursu “Noletu u čast”, koji sam organizovao u saradnji sa časopisom “Enigmatika“, učestvovalo je 20 autora iz Srbije, Hrvatske i BiH. Za kvalitet radova ne mogu kazati da je bio na visokom nivou, ali je ipak viđeno nekoliko solidnih ukrštenica. Uglavnom se dešavalo da takmičari zaborave na preporuku da izbegavaju slabo poznate pojmove (a to je bilo bitno pogotovo što te ukrštenice idu u časopis). S druge strane, neke ukrštenice sa lepim rečima imale su previše crnih polja, pa ih je to eliminisalo iz konkurencije za nagrade.

Nakon ocenjivanja pristiglih radova, odlučio sam da za pobednika proglasim Voju Dodevskog iz Valjeva. Kod njegove ukrštenice dopalo mi se što sadrži lepe i poznate pojmove, a ima i malo crnih polja, uz prosečnu dužinu reči 5,50. Pored Dodevskog, kome će za nagradu pripasti paket iz radnje “Novak šop” (vlasništvo porodice Đoković), nagrade će dobiti i sledeći takmičari koji su bili u užoj konkurenciji za prvo mesto:

- Mile Janković, Novi Sad (rad sa belinom 6x6 u donjem desnom uglu, solidan izbor reči)
- Miroslav Lazarević, Beograd (belina 6x6, uz prosečnu dužinu reči 5,40)
- Sreten Perić, Loznica (smela kombinacija sa 10 crnih polja, kojoj utisak kvare neki pridevi i manje poznate reči)
- Novo Zekić, Loznica (isto obrazloženje kao i kod Perića)

Ukrštenice Jankovića, Lazarevića, Perića i Zekića možete preuzeti na OVOM LINKU 
Za rešenja njihovih ukrštenica kliknite OVDE

Biće dodeljene i tri utešne nagrade:

- Boris Nazanski, Zagreb (najbolji takmičar iz inostranstva)
- Svetlana Jorgaćijević, Subotica (najbolja učesnica konkursa)
- Jovan Bulatović, Lužnice kod Kragujevca (srećni dobitnik)

Takmičari će ovih dana biti obavešteni šta im pripada od nagrada, koje će im biti poslate poštom ili uručene na nekom od enigmatskih skupova. Pored već pomenutih suvenira iz radnje “Novak šop”, obezbeđeno je još:

- pakovanje piva uz specijalnu čašu sa oznakom Vimbldona
- knjiga Krisa Bauersa: “Sportski lider Novak Đoković i uspon Srbije”
- enigmatske knjige Zorana Radisavljevića iz serijala “Put ka vrhu”
- besplatno učešće na teniskom turniru Galiot Open u Beogradu (rezervni poklon: kutija sa teniskim lopticama)

Zahvaljujem se svim učesnicima konkursa, a posebno mi je drago što se javilo i nekoliko ljubitelja enigmatike koji se ranije nisu takmičili. Među njihovim radovima bilo je zanimljivih ideja, što znači da bi uz malo vežbe i iskustva mogli da sastave i nešto što bi zadovoljilo kriterijume da se rad objavi u časopisu.

5 comments:

  1. Sličan izveštaj biće objavljen i u "Enigmatici" br. 455, koja izlazi 9. avgusta.

    ReplyDelete
  2. Anonymous2/8/16 15:57

    Čestitke Voji na pobedi!
    U ukrštenice se uopšte ne razumem, tako da mogu samo kao običan rešavač da kažem da mi se vrlo dopada njegov rad. Čestitke i Vojinim pratiocima!

    Najlepše hvala Zorane!

    ReplyDelete
  3. Čestitam pobjedniku,kao i ostalim nagrađenima! Učestvovala sam, i to po prvi put u životu, ali je moj rad imao čak 16 crnih polja. S obzirom na umor zbog ispita na fakultetu, rad sam napisala što sam bolje mogla u tom trenutku. Poslala sam ga u zadnji čas. Nadam se da je stigao. Ako jeste, hvala što ste ga pregledali :) Oprobala sam se i u anagramima, ali davne 2010-e, kad su moja tri rada bila u polufinalu jednog takmičenja, takođe u Enigmatici, zajedno sa pravim profesionalcima. I tada sam bila početnik. Ali je ostalo samo na tome, zbog obaveza na fakultetu. :( Možete li mi reći da li postoji još neko takmičenje u sastavljanju ukrštenica u narednom periodu? Treba mi vježbanje, jer mislim da mogu bolje. Veliki pozdrav svima!

    ReplyDelete
  4. U zvaničnoj konkurenciji bilo je 19 sastavljača ukrštenica: Mile Janković, Svetlana Jorgaćijević, Kristian Knežević, Rajko Kuzmanović, Marko Mihaljević, Boris Nazanski, Sreten Perić, Tomislav Popović, Novo Zekić, Miroslav Lazarević, Branislav Nikić, Voja Dodevski, Vladimir Šarić, Marta Pašić, Branka Kovač, Zoran Nikolić, Ivana Stojanović, Dragomir Pantić, Jovan Bulatović.

    Dvadeseti učesnik konkursa bio sam ja, pripremivši dve ukrštenice za čitaoce "Enigmatike" (u brojevima 452 i 454). Onu što je objavljena u broju 454 uradio sam po ideji Kristiana Kneževića, koji je u svom takmičarskom radu stavio šest "dvanaestica" (tri gore i tri dole), ali ih nije dobro povezao, tako da je imao 15 crnih polja.

    ReplyDelete