20/12/2014

Nepravda na "Slagalici"

Neverovatna nepravda dogodila se prekjuče na kvizu "Slagalica". U partiji koja je bila neizvesna do samog kraja (iako je plavi takmičar na startu poveo 74:0), crveni takmičar je drastično oštećen. Moj prijatelj, koji je pregledao snimak preko SBB kanala, primetio je da se nakon trećeg pitanja u igri "Ko zna zna" prvo pojavio ispravan rezultat 74:55 (vidi sliku), a da se zatim uoči narednog pitanja vratio stari rezultat 79:45, kao da se ništa nije dogodilo! U toj brzini niko ništa nije primetio u studiju, a isto tako ni većina gledalaca. Ta razlika od 15 poena na kraju je bila presudna, jer je plavi takmičar pobedio sa 99:94, a trebalo je zapravo da bude 94:104.

Pošto pretpostavljam da je snimanje ovog ciklusa već završeno, organizator neće moći da u potpunosti ispravi grešku koju je napravio, ali bilo bi pošteno da poraženog takmičara Darka pozovu u neki naredni ciklus i računaju mu da u startu ima jednu pobedu i 104 poena. Kako će se ovaj skandalozni previd završiti, videćemo, a u svakom slučaju, još jednom se pokazalo da takmičari u kvizovima moraju da otvore četvoro očiju kako ne bi bili oštećeni.

 

5 comments:

  1. Ako bi znali imena takmičara i partijsku pripadnost, (ili broj krvnih zrnaca) možda bi sve ovo bilo razumljivije. Jer, tako se to danas radi...(nažalost)!

    ReplyDelete
  2. N. Petkovski20/12/14 19:53

    Trebalo bi videti kompletan snimak emisije, pa da se pomno prati razvoj događaja i pisanje poena. Možda je bila napravljena greška, pogrešno upisani poeni, pa korigovano. To gledaoci na TV-u ne vide jer se tad prekida snimanje, koriguje greška i nastavi snimanje. Gledaocima na TV-u to izgleda kao mućka, nameštaljka, nepravda, skandal. Odjednom stanje bodova nije ono što je poslednje viđeno.

    Meni se lično dogodilo isto na snimanju jednog TV kviza u Skopju na kojeg sam učestvovao. Za moj tačan odgovor, poeni su greškom bili upisani mom protivniku, niko to nije primetio i snimanje je teklo dalje. Ali tada je bilo dozvoljeno prisustvo "publike" sa strane, izvan domašaja TV kamera, pa je jedan moj prijatelj koji je bio publika primetio to i reklamirao. Snimanje je prekinuto, magnetoskopski je pušten dotad snimljen materijal i zaista je konstatovana greška koju niko nije primetio. Usledio je rez dotada snimljenog materijala, korekcija stanja bodova i izvinjenje i snimanje je nastavljeno. TV gledaoci nisu bili u nedoumici šta je sa brojem bodova najpre ovako, pa odjednom onako. Istini za volju, voditeljica kviza je objasnila da je došlo do greške koja je ispravljena i zato se dogodio skok bodova u odnosu na predhodno stanje. Nije bilo posledica zbog te greška čak i da se greška nije primetila, jer ti poeni uopšte nisu odlučivali pobednika i dalji plasman u takmičenju.

    Zato kažem, treba videti kompletan snimak. Ako je zaista došlo do kardinalne greške koja je uzrokovala neregularan rezultat i ishod, onda zaista treba reagovati, ali šta učiniti da pravda bude zadovoljena ne znam.

    ReplyDelete
  3. Napravljena je greška i tu nema dileme. Možete pogledati na ovom snimku šta se desilo, od 11:20 pa nadalje. www.youtube.com/watch?v=ANZChO0fyMs#t=700

    ReplyDelete
  4. N. Petkovski21/12/14 13:09

    Gledao sam snimak i tačno je da je učinjena velika i sudbonosna greška na štetu drugog takmičara. Nisam najbolje čuo šta je prvi takmičar odgovorio na pitanje: "Rezultat matematičke operacije deljenje je ...", ali sigurno nije rekao "Količnik". Onda je dato pravo da odgovori drugi takmičar i on je tačno odgovorio: "Količnik". Dotada je rezultat bio 79:45. Pravilo je da se za tačan odgovor osvoji 10 poena, za netačan se minusiraju 5 poena, pa je rezultat trebao da bude 74:55, što je u jednom trenutku i pisalo. A onda se odjednom vratio stari rezultat 79:45 i takmičenje je nastavljeno. Šta se dogodilo? Zoki, ako ikad i ikako saznaš šta je i da li je nešto učinjeno u vezi ovoda, molim te napiši. Veoma sam radoznao da čujem rasplet ove priče.

    ReplyDelete
  5. Onaj prvi takmičar je odvalio da se dobija proizvod. Osoba koja unosi rezultat u kompjuter očigledno je pogrešno pritisnula neki taster, tako da upisani poeni za to pitanje nisu verifikovani. Ako nešto saznam više o ovom slučaju, javiću.

    ReplyDelete