04/05/2024

Još desetak dana do Međunarodnog dana anagrama

Zagrebačka "Kviskoteka" u broju 1511 objavila je lepu najavu Međunarodnog dana anagrama, koji će biti održan 15. maja. Time su se pridružili onima koji žele pomoći ovaj događaj, koji po zamisli organizatora treba da obuhvati ljubitelje enigmatike iz što više zemalja.

Uredniku časopisa Robertu Pauletiću zahvaljujem se što je, kao i mnogo puta ranije, prepoznao kvalitet i zanimljivost onoga što radim, te čak najavio i da će najbolje premetaljke sa turnira biti ispraćene u "Kviskoteci". Eto motiva više za takmičare!

Ukoliko još niste poslali anagram za konkurs (na temu: PETNAESTI MAJ - MEĐUNARODNI DAN ANAGRAMA) imate vremena da to uradite do 10. maja. Trenutno imamo 21 takmičara s 40 radova, što nije malo, ali bi svakako ta brojka mogla biti i znatno veća, jer enigmatika iz ovog regiona ima anagramiste koji zavređuju da se o njima priča u svetu. To je enigmatika vrhunskog, svetskog kvaliteta, jedina "mana" joj je što nije na engleskom jeziku!

Šaljući vaše anagrame ili učestvujući na turnirima u rešavanju (koje za 15. maj pripremamo Nenad Savić i ja) doprinosite da ova zanimljiva ideja zaživi. Pre 22 godine na sličan eksperimentalni način počelo je i Međunarodno prvenstvo Srbije za anagramiste, koje je donelo fantastičan kvalitet i tradiciju koja može biti na ponos i čast svima koji su bili učesnici tog takmičenja. 

Naravno, ko zna šta će biti za 20 godina, ko živ - ko mrtav, ali ako se nešto kvalitetno radi onda postoji i nada da će nas te ideje koje smo pokrenuli nadživeti. Zar ne bi bilo lepo da kroz recimo stotinak godina neko pročita kako ste baš vi bili pobednik tog 1. Međunarodnog dana anagrama, koji bi svoje mesto mogao naći i na stranicama engleske Vikipedije?

8 comments:

  1. 22. Darko Marković
    23. Zlatko Horvat

    ReplyDelete
  2. 24. Aco Janković. Zapravo je poslao još ranije, ali mi je promakla poruka kad sam gledao mejlove unazad.

    ReplyDelete
  3. Pristižu i novi anagrami, pa tako imamo radove koje su poslali Goce Pavlov, Persida Radak, Jovan Vuković, Boris Nazanski, Nevenko Soldo. Hvala svima!

    ReplyDelete
  4. Anagram takođe poslao kvizaš Željko Jelaš iz Subotice, koji povremeno voli i da premeće slova.

    ReplyDelete
  5. Tvrtko Velnić iz Zagreba poslao pet je anagrama.

    ReplyDelete
  6. Anagrame poslali Slavko Bovan i Sadri Husmani.

    ReplyDelete
  7. Takmičarima su se pridružili još Mensur Mamuti, Zdenko Han, Gojko Mandić, Vladimir Šarić i Gordana Jovanović Šarić, tako da na kraju ukupno imamo 39 anagramista.

    ReplyDelete