03/11/2021

Prostor za takmičarske radove

Na startu 20. Međunarodnog prvenstva Srbije za anagramiste imamo zanimljivu, mada ne i jednostavnu temu za anagramni izazov. Uprkos tome što je područje stripa veoma široko, od sastavljača se očekuje određeni trud da pronađu nešto pogodno za anagramiranje. Imena strip-junaka su najčešće kratka i nemaju minimalnih 15 slova, stoga bi jedna od mogućnosti bila da se ukombinuju zajedno sa crtačima (čija imena i prezimena takođe nisu naročito dugačka).

Pregledom u bazu anagrama ne može se naći baš mnogo ranijih radova koji ispunjavaju uslove ovog anagramnog izazova, a jedan takav rad 2007. sastavio je Nenad Savić, upravo za ovo takmičenje: FIN, ZELEN LEPOTAN IZ MEKSIKA, OPET JE LIČNO DO ZAGORA! (Don Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales). Naravno, to ne znači da sad treba da nagrnete na ova slova, štaviše, uvodim zabranu da se prijavi anagram sa ovim ili neznatno sličnim rešenjem. Budimo originalni i maštoviti kao Nenad!

U komentarima možete ostavljati vaše anagrame za svaku od šest takmičarskih kategorija ili ih pošaljite meni, pa ću ih ja objaviti.

18 comments:

  1. Prvi rad za takmičenje poslao je Rade Goljović, inače veliki ljubitelj i kolekcionar stripova.

    OSLIKA AKTERE STRIPA! ("Asteriks i Kleopatra", poznata epizoda stripa o Asteriksu, koja je poslužila i kao scenario za film)

    ReplyDelete
  2. Ivan Andonov: O, KUD PROČITAH STRIP VILA AJZNERA O KORACIMA MASONA! ("Zavera: Tajna priča o Protokolima sionskih mudraca")

    ReplyDelete
  3. Evo jedan o poznatom novosadskom crtaču stripova.

    LAKO STVARA LIK, TE SUPER NACRTA I "KOBRU"! (Branislav Kerac, autor stripa "Ket Klou")

    ReplyDelete
  4. FRKA KAD OVA ROLA STRIPA PUHNE. (Alan Ford, "Povratak Superhika")

    ReplyDelete
  5. STO PARA, GODINA MU MALO, BAŠ LOŽAČ ("Žalosna priča o mladom bogatašu" - epizoda stripa Alan Ford)

    ReplyDelete
  6. Naravno, osim izazova imamo i druge kategorije, koje se lagano popunjavaju. Takmičari obično pred kraj meseca počnu slati komplete radova, mada neki to učine i ranije.

    Rade Goljović: CAR JEZIKA (kajzerica)

    ReplyDelete
  7. U, VIDI! FREŠ SERIJAL O LEGENDARNOJ FIRMI BLEFERA (Alan Ford, Grunf, Sir Oliver, Debeli šef i Jeremija)

    ReplyDelete
  8. Nije dobro što fale Broj Jedan, Bob Rok i Nosonja (likovi koji se pojavljuju na poznatoj naslovnoj slici stripa). Nažalost, ako se oni dodaju, prelazi se granica od 50 slova. Bolje potraži nešto drugo, ne valja ovako krnje.

    ReplyDelete
  9. Ja sam počeo da pravim anagram samo sa dvojicom likova, pa sam postepeno dodavao one koji su mi mogli omogućiti efektniji anagram. Tako sam došao do ovih likova, kojima nedostaju dva najvažnija (a ne jedan) - Broj jedan i Bob Rok. Na taj način se prevazilazi propisani broj slova u rešenju.

    ReplyDelete
  10. Ne radimo tako, sem ako se ne kaže u pravilima (recimo, bilo je nekih konkursa gde su se mogli birati pojmovi od svih ponuđenih). Rešenje treba da bude neka logična celina, ne da odaberemo dvojicu musketara ili četvoricu pevača iz "Sedmorice mladih".

    ReplyDelete
  11. GESLO O IMATI I NEMATI GDE OKURAŽEN BOB NE VIDI DALJE OD NOSA. ("Bolje živeti sto godina kao milioner nego sedam dana u bedi!")

    ReplyDelete
  12. PREPREKE, STRMINE – JEDAN BIRAN DŽAMP!
    Piter Bendžamin Parker, Spajdermen
    ZM

    ReplyDelete
  13. RASKRILI KRIV PRIKAZ O KOMUNISTI, A?
    Partizanski kuriri Mirko i Slavko
    ZM

    ReplyDelete
  14. VEŠTO KRIJU GLASOVE. (''Sve je otišlo k vragu'', jedna epizoda Alana Forda)

    ReplyDelete
  15. I NAS MUČI STVOR. (Stomačni virus)

    ReplyDelete
  16. ALAJ KOPČAŠ!
    Pačja škola
    ZM

    ReplyDelete
  17. OKVIRNO ZLO
    Vrzino kolo
    ZM

    ReplyDelete