28/04/2019

Novi konkurs "Feniksa"

Od uredništva riječkog enigmatskog časopisa "Feniks" stiglo je obaveštenje o novom konkursu u sastavljanju zagonetaka, koje prenosim u celini.
--------------------------------------------
Jedan od najuspješnijih zagonetačkih natječaja na ovim našim prostorima bio je za sastavljače skandinavki i rebusa koji smo lani organizirali mi u Feniksu. Ujedno, bila je to uspomena na naša dva slavna suradnika, kako smo i prošli put to najavili, na najboljeg riječkog sastavljača križaljki Klaudija Pavića "Queena" i "kralja rebusa" Nedjeljka Krakera. U posljednjih godinu dana objavljeno je pedesetak (bit će na kraju oko 70) skandinavki s rebusom (str. 46 i 47.), tako da nam ne preostaje nego da raspišemo 2. MEMORIJAL PAVIĆ-KRAKER.

Kao i prošli put, natječaj se sastoji od dviju povezanih disciplina (rebus + skandinavka), poput onih koje objavljujemo na 46. i 47. stranici. Dimenzija skandinavke je naš standardni lik 15x18 (uključena opisna polja) s potrebnim izrezom za rebus 8x5 u bilo kojem kutu. Dakle, prvo treba sastaviti OBIČNI rebus (pazite da nije već objavljen i da se može nacrtati u predviđenom okviriću), a onda njegovo rješenje uvrstiti u skandinavku.

Svaki sudionik može poslati najviše tri rada, a mogući su i parovi : rebusaš & križaljkaš. Rebusi ne moraju biti čisti, dozvoljena su slova. Križaljke treba sastavljati tako da se što više svide našim urednicima koji vole bjeline ali mrze one monotone, koji vole prožetost ali ih osvaja izbor riječi, koji se ponose svojim suradnicima ali se dodvoravaju rješavačima. Čuvajte se interneta i nezabilježenih sintagmi! 

Skandinavke ne treba (nije zabranjeno) opisivati, dovoljno je samo navesti izvore za nepoznate riječi. Radove slobodno potpišite punim imenom i prezimenom i pošaljite najkasnije do 16. 7. (srpnja) na adresu: Feniks, Zvonimirova 20/A, 51000 Rijeka ili na e-mail feniks@novilist.hr
 
Žiri će raditi još bolje nego prošli put, u sastavu: Kvalić, Jandragić , Ivankov, Ricijaš i Galogaža. Rezultati će biti objavljeni u Feniksu broj 641 (izlazi 1. kolovoza). Prva trojica dobivaju novčane nagrade (1000, 500 i 300 kuna. Dobitnici su i oni kojima će radovi biti objavljeni jer će dobiti svaki po 100 kunića. Želimo vam puno sreće! 

No comments:

Post a Comment