11/02/2019

Preokretom do odbrane titule!

Tokom vikenda u studentskom domu na Novom Beogradu održan je meč za prvaka Srbije u kvizovci (domaća verzija skrebla), u kome sam pobedio izazivača Marka Obradovića 4:2. Sudija meča bio je Rade Goljović.

Duel dvojice najboljih igrača kvizovke (obojica po četiri šampionske titule) protekao je u sjajnom taktičkom i kombinatornom nadmudrivanju. Marko je poveo 2:0, ali u naredne četiri vrlo neizvesne partije uspeo sam da napravim preokret. Verovatno bi najrealnije bilo da je odluka o šampionu pala u "majstorici", ali imao sam više sreće u najvažnijim trenucima.

1. partija (Obradović - Radisavljević 1:0, 258:162). Obradović je dobio nekoliko džokera, što je iskoristio da od četvrtog do sedmog poteza skupi oko 200 poena. Ostatak partije je bio rutina, razlika je mogla biti i veća. 

2. partija (Radisavljević - Obradović 0:1, 128:142). Na početku partije beli je imao blagu prednost i nešto bolja slova, ali umesto da uđe u otvorenu borbu odabrao je da uzme džokera sa table, nakon čega se situacija promenila. U zatvorenoj poziciji crni preuzima inicijativu, vešto koristi multiplikatore i na kraju pravi odlučujuću prednost.  

3. partija (Obradović - Radisavljević 0:1, 180:194). Zahvaljujući jedanaestici u trećem potezu crni dolazi do osetne prednosti, ali ona se postepeno topi i uoči poslednjeg poteza je samo sedam poena. Ipak, beli na kraju nije imao dovoljno dobra slova da napravi preokret (vidi sliku).

4. partija (Radisavljević - Obradović 1:0, 221:214). Sjajna partija, u kojoj se prednost selila s jedne na drugu stranu, a u obostranoj oskudici vremena bolje se snašao beli.

5. partija (Obradović - Radisavljević 0:1, pad zastavice u 10. potezu pri rezultatu 251:249). Najuzbudljivija partija meča, u kojoj je šampiona obilato poslužila sreća kad je u sedmom potezu bio prinuđen da menja loša slova. Ipak, na njegovu jedanaesticu beli je uzvratio svojom, ali u neizvesnom finišu nije stigao da odigra deseti potez. Da je odigrao tu reč, pitanje šta bi se dogodilo, jer je crnom ostalo takođe malo vremena.

6. partija (Radisavljević - Obradović 1:0, pad zastavice u 10. potezu pri rezultatu 212:189). Beli je tokom partije imao znatno bolja slova i dva poteza pre kraja vodio sa 76 poena razlike, ali crni onda nalazi efektnu jedanaesticu MEĐUMOSTOVI i čak dolazi u situaciju da pobedi u poslednjem potezu, ako na jedinom slobodnom mestu na tabli odigra desetku. Ipak, nije uspeo da pronađe pobedničku reč, a u naknadnoj analizi došlo se do reči NOVOUZRELO, koja bi možda (ukoliko bi je sudija prihvatio) dovela do "majstorice".

Reči od 12 slova: NEDIREKTNIJA (Obradović)

Reči od 11 slova: POPRODAVATI, DIJASPORINA, POSLUŠNIČKA, ISPEGLAVATI (Radisavljević), KORZIKANSKE, NEDRUGOVANO, MEĐUMOSTOVI (Obradović) 

Reči od 10 slova: NEOSIONIJA, DŽOKEJISATI, POLUOBORIV (Radisavljević), NEPREZRELA, SLAVNOUMNO, OTPORNOSTI, RIBOLOVKIN, TACITOVSKO, CIKLOIDSKA (Obradović)

1 comment:

  1. Reč-dve o drugom finalisti. Marko Obradović, sredinom devedesetih najmlađi šampion "Slagalice" sa 16 godina, doktor matematike i docent na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Izuzetno talentovan, pobeđuje i osvaja medalje u svemu čega se dohvati - u rešavanju enigmatskih zadataka i logičkih problema, rešavanju sudokua... Osvojio je bronzanu medalju u rešavanju ukrštenica na Svetskom zagonetačkom prvenstvu, bio kao i ja četiri puta prvak Srbije u kvizovci. Šah igra snagom majstorskog kandidata, a da se tome ozbiljnije posvetio verovatno bi bio velemajstor kao i engleski matematičar Džon Nan. Eto, takvog sam protivnika pobedio, u meču koji je bio za kvizovkaške sladokusce. Mislim da bi ove partije koje smo igrali, da se izmontiraju na 15-20 minuta i puste na televiziji uz prateće komentare nekih enigmata i jezičkih stručnjaka, bile veoma atraktivne za gledaoce.

    ReplyDelete