11/02/2019

Odlični turniri u alternativnom šahu i kvizu

Pored meča za prvaka Srbije u kvizovci, održana su i dva zanimljiva prateća turnira koja smo pripremili Rade Goljović i ja, dodeljene su nagrade za najuspešnije učesnike 17. Međunarodnog prvenstva Srbije za anagramiste, a održana je i godišnja skupština Saveza zagonetača Srbije. Naša zamisao bila je da ovo bude 1. Festival misaonih sportova i društvenih igara, a SZS nakon ovog uspešnog eksperimenta planira da sledeće godine to bude podignuto na viši nivo, sa još bogatijim programom.

Na turniru u alternativnom šahu učestvovalo je 14 igrača, koji su igrali svako sa svakim u pet disciplina (liliputanski šah, marseljski šah, jedi-jedi, tri šaha za pobedu, progresivni šah). Prvo mesto zauzeo je Marko Obradović sa 11 poena, drugi je bio Zoran Radisavljević sa 9, a treći Nenad Savić sa 8 poena.

U kvizu je učestvovalo 17 takmičara, koji su prvo rešavali težak test sa 32 pitanja. U tom delu igre najviše poena osvojio je Ivan Andonov, odgovorivši tačno na 22 pitanja, drugi je bio Miloš Karna sa 16,5 poena, dok su treće mesto podelili Milica Jokanović i Miroslav Kordić sa 16 poena. U finalnom meču, koji se sastojao od tri igre (slova, brojke, propitivanje) Ivan Andonov je ubedljivo pobedio Miloša Karnu, rezultatom 7:2.U pripremi i vođenju kviza pomogao nam je Aco Brajković.

Pored ovih turnira, ljubitelji društvenih igara imali su prilike da se oprobaju u igri blokus (vidi sliku). Među gostima su još bili Branislav Nikić i Darko Radojević (najbolji novajlija na šampionatu Srbije za anagramiste), koji su odigrali nekoliko slobodnih partija kvizovke, te poznati fide majstor i matematičar Vladica Andrejić, koji ovih dana igra meč za prvaka sveta u igri jedi-jedi.

1 comment:

  1. Iako je bilo predviđeno da se igra i turnir u kvizovki, zbog nedolaska igrača, turnir je izostao. Srećom, upoznao sam Darka Radojevića koji je bio zainteresovan da se upozna sa ovom igri, pa smo odigrali nekoliko partija. U početku sam mu kroz igru objašnajavao pravila i strategiju, a kasnije je igrao sam. Tako smo, nadam se, dobili jednog stalnog takmičara, jer mi je rekao da mu se kvizovka sviđa i da će se odazvati na sledeći poziv. Odigrao sam i jednu partiju sa radetom Goljovićem, a zanimljivost te partije je jedna reč koju je Rade postavio na kraju - VAGINOJEBAC.

    ReplyDelete