06/08/2016

Rezultati glasanja - TEMA 3



TEMA 3: Anagram iz oblasti ruske klasične muzike (31 anagram)

Tema je donela mnoštvo izvrsnih radova, čime je enigmatska arhiva značajno obogaćena. Pobeda je pripala našem poznatom kvizašu Kosti Željskom, koji je i na nekim ranijim takmičenjima pokazao da je vešt i u premetanju slova.  

1. Kosta Željski, Perlez: ON GRANDIOZNO KREIRA SKLADBE! (Aleksandar Borodin: "Knez Igor") - 52 poena (5-4-1-1-1)
2. Zoran Radisavljević, Novi Sad: ONAJ VREDNI KLASIK KROJI ČARI MOSKVE! (Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov) - 38 (4-0-3-2-1)
3. Rade Goljović, Beograd: AKO JE KOVAČ RUS, PROIZVOD JE BALET! (Petar Čajkovski: "Labudovo jezero") - 34 (2-2-3-2-1)
4. Branko Bjeličić, Zemun: VELIKAN KRTOM SVIRKOM OSLIKA ROJ BUBA! (Nikolaj Rimski-Korsakov: "Bumbarov let") - 29 (3-2-0-1-1)
5-6. Tomislav Popović, Beograd: RUS ČOVEK PO VOLJI, DAJE BALET KOJI ZRAČI!  (Petar Iljič Čajkovski: "Labudovo jezero") - 22 (0-3-2-2-0)
5-6. Nebojša Dragomirović, Banjaluka (BiH): PRAVI SETNI RUSKI GORŠTAK! (Igor Stravinski: "Petruška") - 22 (1-2-1-1-3)
7. Mirko Rančić, Sombor: TAJ ČOVEK JE "SROČIO" DELO, PRIKAZ LJUBAVI! (Petar Iljič Čajkovski: "Labudovo jezero") - 20 (1-2-2-0-0)
8. Života Petković, Ravno Selo: ČIKIN SAN JE - BROJNA KLAVIRSKA DELA! (Aleksandar Nikolajevič Skrjabin) - 13 (0-1-2-1-1)
9. Kristian Knežević, Đurđevo: KRILAT VESNIK ZORA POJI NOTOM KLASIKA! (Nikolaj Rimski-Korsakov: "Zlatni petao") - 10 (1-1-0-0-0)
10-12. Kristian Knežević, Đurđevo: ZREO, JAK RUSOV BALET JE ČAK PO VODI! (Petar Čajkovski: "Labudovo jezero") - 8 (0-0-2-1-0)
10-12. Dragiša Cetić, Gacko (BiH): S LIKOM JE I KLAVIR KOJI KRASNO SVIRA! (Nikolaj Rimski-Korsakov: "Servilija") - 8 (0-1-0-1-2)
10-12. Slavko Bovan, Kikinda: IMA KLAVIRSKI KONCERT KOJI SOLIRA S ARIJOM! (Nikolaj Rimski-Korsakov: "Mocart i Salijeri") - 8 (0-0-1-2-1)
13. Miloš Karna, Beograd: OBELODANI: KRASAN DR! (Aleksandar Borodin) - 7 (1-0-0-0-1)
14-16. Persida Radak, Vršac: ZAVOLEO JE DOBRU! ("Labudovo jezero", balet Petra Čajkovskog) - 6 (0-1-0-1-0)
14-16. Boris Nazanski, Zagreb (Hrvatska): VRATI ZAMAH "ŽIVČANOG" CILIKA VIOLINA! (Mihail Ivanovič Glinka: "Život za cara") - 6 (1-0-0-0-0)
14-16. Branislav Nikić, Požarevac: ŠTIMA ČOJSTVO DIRKI! (Dmitrij Šostakovič) - 6 (0-0-0-2-2)
17. Vladimir Šarić, Šimanovci: ČAK DIVOVSKA OPERA! MA, JAK TIP! (Petar Čajkovski: "Pikova dama") - 4 (0-0-1-0-1)
18-19. Snežana Stamenković - Jovanović: SVIRAJ, VEČNO JE KRIK KAO I KRASNI D-MOL! (Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov) - 3 (0-0-1-0-0)
18-19. Radenko Raković, Jazak: MOSKOVSKA SCENA. KLASIK VRTI KOREN ARIJA! (Nikolaj Rimski-Korsakov: "Carska nevesta") - 3 (0-0-0-1-1)
20-21. Verica Rajović, Valjevo: GRMI, JER PROFESIJA KOJU JE VOLEO! (Sergej Prokofjev: "Romeo i Julija") - 2 (0-0-0-1-0)
20-21. Nenad Savić, Beograd: RUS POČE TAKTOM - MNOGO IH DA SVI SVRŠE ČIN! (Modest Petrovič Musorgski: "Hovanščina") - 2 (0-0-0-0-2)
22. Dejan Spasić, Novi Sad: OPERA, NAJSVETIJI ČIN VOLJE - KINJE KIČ, GEG... (Petar Iljič Čajkovski: "Evgenije Onjegin") - 1 (0-0-0-0-1)
23-31. Ivan Andonov, Beograd: OBOIN RAD DEKOR NA GRLEN ISKAZ! (Aleksandar Borodin: "Knez Igor") - 0
23-31. Boris Nazanski, Zagreb (Hrvatska): RUS: NOTNI SKLAD - ZNAK VERE, ZALAGANJA! (Aleksandar Glazunov: "Stenjka Razin") - 0
23-31. Dragiša Cetić, Gacko: ON ZVAN NAKON SILNOG TRUDA, VELIKA ČAST! (Aleksandar Konstantinovič Glazunov) - 0
23-31. Darko Marković, Beograd: SLAVAN, ZVUČAN DIRIGENT SKAKO TONALNO! (Aleksandar Konstantinovič Glazunov) - 0
23-31. Mihajlo Džudžar, Ruski Krstur: BRKO, ČIJ PROFESIONALAN RAD VREDI! (Aleksandar Porfirjevič Borodin) - 0
23-31. Miodrag Ivanišević, Beograd: BRZO LETA, A OVDE BOLUJE! (balet "Labudovo jezero") - 0
23-31. Miroslav Lazarević, Beograd: KAKO SVOJSKI NORMIRA LIK! (Nikolaj Rimski-Korsakov) - 0
23-31. Tomislav Popović, Beograd: AKO JE EP VODIČ, RUSKOJ VOLJI ZRAČI BALET! (Petar Iljič Čajkovski: "Labudovo jezero") - 0
23-31. Novo Zekić, Loznica: KAKO KRSTJANIN SA FRAKOM ZASVIRI TE PESME? (Rimski-Korsakov: "Fantazija na srpske teme") - 0

Ocene se dodeljuju po sistemu 6-4-3-2-1.

Bodovi za generalni plasman: Kosta Željski 25, Zoran Radisavljević 20, Rade Goljović 15, Branko Bjeličić 12, Tomislav Popović i Nebojša Dragomirović 9, Mirko Rančić 5, Života Petković 4, Kristian Knežević 3, Dragiša Cetić i Slavko Bovan 2, svi ostali takmičari po jedan bod. 

7 comments:

  1. Pobednički anagram je TREBALO DISKVALIFIKOVATI, u Srbiji se ne kaže SKLADBA.

    ReplyDelete
  2. Kao neko ko je u poslednjih petnaestak godina organizovao brojna vrhunska takmičenja, imam dovoljno iskustva da procenim šta treba uraditi u problematičnim situacijama. Tačno je da se kod nas odomaćila strana reč KOMPOZICIJA, ali zbog lepote ideje i zanimljivosti takmičenja procenio sam da bi bilo šteta da se ovako kvalitetan anagram izbaci iz konkurencije. Moja procena pokazala se i ovaj put ispravnom, jer Kostin rad se najviše svideo glasačima (među kojima dominiraju Srbi) i drago mi je što je bilo tako, bez obzira što sam kao drugoplasirani takmičar ostao bez 1.000 dinara. Od nekih preterano strogih pravila meni je bitnije da se ispoštuje kvalitet i trud autora, pa ako procenim da je rad dovoljno zanimljiv pustiću ga i ukoliko ima neku falinku sa ponavljanjem istog korena reči.

    ReplyDelete
  3. Stavi na blog listu sudija da vidimo kako je ko glasao.

    ReplyDelete
  4. Već sam nekoliko puta objašnjavao zašto sam prestao to da radim, ali nije zgoreg da ponovim još jednom.

    Na takmičenjima koja sam organizovao od 2002. do 2006. godine dolazilo je do velikih svađa zbog javnog komentarisanja ocena, pa se od tada držim zlatnog pravila da je tajnost glasanja demokratsko pravo svakog glasača. To možemo da znamo samo ja, ljudi koji mi pomažu u organizaciji i proveravaju glasove (Aco Janković, Ivan Andonov, Nenad Savić) i niko više. Time je izbegnuto da se stvori zla krv, do čega bi neminovno došlo prilikom komentarisanja zašto je neko propustio da glasa, zašto je neko glasao ovako, onako, itd. Nekakva zatupljivanja, zaoštravanja i proseravanja prepuštam drugima, kod mene ih neće biti.

    Oni koji insinuiraju da nešto nameštam, time ne vređaju samo mene nego i sve pomenute ljude, plus Radeta Goljovića i Branka Bjeličića koji su ranije takođe bili suorganizatori. Dozvolio sam čak Ivanu Andonovu da jedne godine sve sam organizuje, pa smo se opet ja i Nenad Savić rvali oko titule. Inače, pobeđivao sam milion puta na raznim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu, autor sam najbolje svetske knjige o anagramima, šampion i finalista raznih kvizova u kojima su bile važne enigmatske veštine ("Brojke i slova", "Slagalica", "Kocka je bačena", "Mozgalice", Kviz kup Srbije), stoga su priče da ja nešto nameštam kako bih pobedio zaista sramotne i iznose ih zlobni, zavidni i pokvareni ljudi.

    Što se mene tiče, ako se nekom ne sviđa što godinama pravim fenomenalne radove i što sam ubedljivo najbolji anagramista, taj ne mora da se takmiči. Ovo je zamišljeno da protekne u fer nadmetanju i drugarskoj igri, data je i novčana stimulacija da se podigne kvalitet, tako da je prvo kolo donelo mnogo odličnih radova. Ko nije u stanju da čestita na pobedi desetostrukom šampionu Srbije u sastavljanju anagrama (sedam puta u okviru SZS, tri puta na takmičenjima ESS), taj ne treba ni da se bavi plemenitim hobijem kao što je enigmatika.

    ReplyDelete
  5. To me, Zorane, podsjeća na ono: JA organizujem, JA ocjenjujem i , naravno, JA pobjeđujem!
    Zar je sramota znati kako je koji sudija glasovao i to bi bilo, europski rečeno, transparentno, a sumnjam da bi se ljutili jer ( naravno) za svaki glas koji su dali imaju svoje argumente!
    Zar nije simptomatično da ti na tvom blogu organiziraš i (gotovo)
    uvijek pobjeđuješ! A da si najbolji anagramista na svijetu i to je upitno, jer si se zapravo takvim sam proglasio!
    Čak mislim, da bismo trebali, u duhu fer i korektnog odnosa, trebali ignorirati ono "JA pa JA". A kolege enigmati bi već među sobom prepoznali stručnjake ( i kao takvima bi ih uvažavali ). Ovako je upitno.

    ReplyDelete
  6. Anonymous8/8/16 11:39

    Možda bi mogao da se napravi neki kompromis:
    Svaki sudija bi mogao da pošalje neki četvorocifreni broj kao šifru, pa da se posebno objavi abecedni spisak svih sudija, a ispod tabela sa šiframa i raspodelom glasova. Tako bi se završile priče o mogućim neregularnostima, pošto svaki od sudija može da proveri da su bodovi zaista dodeljeni kako je i glasao, a ne bi došlo ni do svađa, jer se ne bi znalo ko stoji iza šifre.

    ReplyDelete
  7. lija, kao prvo, nisam napisao da sam najbolji anagramista na svetu, nego da sam autor najbolje svetske knjige o anagramima. Da to nije puko hvalisanje, svedoči i to što na čuvenom sajtu "Anagrammy Awards" jedino za moju knjigu piše preporuka HIGHLY RECOMMENDED. Pohvale sam dobio i od uglednog magazina za rekreativnu lingvistiku "Word Ways", a o mojim enigmatskim uspesima pisali su i poljski časopis "Rozrywka", poznati enigmatičari Marijus Sera, Stefano Bartezagi, Boris Nazanski, Robert Pauletić i mnogi drugi. Strane kolege cene me i po vrhunskom umeću koje sam pokazao u sastavljanju anagrama na engleskom jeziku, jer na takmičenju "Anagrammy Awards" osvojio sam 23 nagrade, uz 11 prvih mesta.

    Kad govorimo o mojim uspesima, poznat sam po konstantno visokom kvalitetu, koji dolazi do izražaja naročito kad se na konkursima traže kolekcije od 10, 20 i više anagrama. Naravno, ne mogu da pobedim na svakom glasanju (jer konkurencija bude vrlo jaka), ali kad se saberu svi bodovi za visoke plasmane, malo ko može da mi parira. Kao što je Đoković godinama prvi na ATP listi (iako ne pobeđuje uvek), tako sam i ja neprikosnoven na te duže staze. Pored tih brojnih titula šampiona Srbije, beležio sam ubedljive pobede na raznim konkursima "Kvizorame", "Kviskoteke", "Enigmatike", "Beokviza", EK "Božidar Vranicki", ED "Đorđe Natošević", pravio najbolje anagrame i na SOZAH, Enigmatskom vlaku, Enigmatskoj koloniji, Anagramnom kupu Srbije, Memorijalu Milana Milina, bio tri puta šampion Srbije u kvizovci, te šampion i finalista nekoliko kvizova u kojima se traže enigmatske veštine. Svi ti rezultati potvrđuju da sam već godinama ubedljivo najbolji anagramista.

    Prema tome, u mojim čestim pobedama na enigmatskim takmičenjima nema ničeg nelogičnog, sumnjivog i neregularnog, jer ja sam ekstraklasa, pogotovo u anagramiranju. Nakon svega što sam postigao u enigmatici zaista je sramota da me neko optužuje da nešto nameštam kako bih pobedio. Sramota je takođe što neki ljubitelji enigmatike (pa i ti Ilija, koji si se pridružio hajci na mene) nemate ni trunke zahvalnosti za to što godinama ulažem mnogo vremena, energije i novca da bih ljudima priredio neka zanimljiva i kvalitetna takmičenja. Pravim te stvari za neke normalne ljude koji se prijateljski ponašaju, a vi bez ikakvog realnog osnova sumnjičite ne samo mene, nego i sve poštene i časne ljude koji su mi pomagali u organizaciji. Zaista suludo i sumanuto ako verujete da mi nekog varamo. Da imate mrvicu fer-pleja, vi biste mi uputili čestitku što sam ponovo sastavio briljantne anagrame, za koje ne bi bilo nezasluženo da sam dobio i više bodova.

    O ovoj temi ne želim više da diskutujem i zatvaram blog za dalje komentare. Ako želite da učestvuje u lepoj igri, pošaljite neke dobre takmičarske radove. Naravno, nikakvih promena u propozicijama šampionata neće biti, jer ovaj sistem funkcioniše veoma dobro ako se takmičari ponašaju prijateljski i korektno.

    ReplyDelete