26/08/2016

Još malo o čačanskoj košarci

Na proteklim Susretima enigmata Srbije u nekim zagonetkama spomenut je KK "Borac" iz Čačka. Ostala su neiskorišćena dva anagrama koja je sastavio Aco Janković, pa ih objavljujem naknadno. 

KRŠAN, A ČAK OLAKO SKAČEŠ! (čačanska škola košarke)
VIDIŠ MOĆ I MORAL! (Radmilo Mišović)

Za "Borac" je karakteristično da je uvek imao vrsne strelce, koji su umeli da nadigraju čak i "Cibonu" u Zagrebu, kad je bila maltene nepobediva. Danas je sve manje pravih šutera, a više se pažnje pridaje atletskim sposobnostima igrača, no ostaje sećanje na Dragana Kićanovića, Radmila Mišovića, Željka Obradovića, Gorana Grbovića i druge majstore koji su nosili dres "Borca" iz Čačka. Muzičar i tekstopisac Bora Đorđević napisao je ove stihove za svoje sugrađane: "Kad je košarku izmislio Tvorac, odmah je osnovao čačanski Borac. Nama je Bog lično odredio pravac da ovde, u Čačku, igramo moravac. Biće novih Radmila, biće novih Kića, Čačak je kolevka uspešnih mladića".

1 comment:

  1. За Чачане је Радмило Мишовић најбољи чачански кошаркаш свих времена. Остала је запамћена изјава Драгана Кићановића, отприлике: Јесам проглашаван за најбољег на свету, али у Чачку нисам најбољи. А да то искрено мисли, погледајте како су он и Жељко Обрадовић срећни у његовом друштву и са колико поштовања стоје поред њега.

    У квизу о Чачку једно питање је било:
    12. Најбољи чачански кошаркаш свих времена по мишљењу Чачана је:
    а) Радмило Мишовић
    б) Драган Кићановић
    в) Жељко Обрадовић

    Иначе, у суботу ујутро, испред осам, ишао сам до копирнице, поред цркве, да ископирам питања за квиз. Кућа Радмила Мишовића је одмах до цркве (зелена, са друге стране) и седео је испред кафића, поред куће, на јутарњој кафи, са тројицом другара. Био сам у мајици сусрета, па сам им кратко после добро јутро, рекао да сам енигмата и да се енигмате друже три дана у Чачку. А Радмилу, да од његовог имена и презимена може да се направи горњи анаграм. Он се задовољно осмехнуо и захвалио, а његов другар ми је рекао: ''Прика, одавно нисам нешто тако паметно чуо''.

    Е сад, љут сам на себе што га нисмо позвали да прича о својој каријери и кошарци у Чачку, Србији и Југославији 70-тих година.

    Ацо Јанковић

    ReplyDelete