04/11/2015

Zagonetke Filipa Karačića (9)

10 comments:

  1. N. Petkovski4/11/15 16:53

    Rebus: MAMA CMOKA SINA

    ReplyDelete
  2. Anagram: PETROLEJSKA LAMPA

    ReplyDelete
  3. Pomicaljka: ugor, raža, iver, tuna

    ReplyDelete
  4. Milan Žarkovački5/11/15 12:47

    Znam za glagole "cmakati" i "cmoknuti", ali za "cmokati" sad prvi put čujem. Postoji li "cmokati" / "ona cmoka"?

    ReplyDelete
  5. Siguran sam da postoji u dijalektima, a postoji i instanca zvana "licentia poetica", pogotovo kod glagola ovog tipa (i pogotovo kod rebusa!) Slobodno pitaj što te zanima, ja sam student jezika i enigmat, uvijek mogu obrazložiti. Pozdrav.

    Filip

    ReplyDelete
  6. N. Petkovski6/11/15 00:23

    Odavno sam poslao najpre rešenje rebusa (i to 2-3 puta jer ga blog nije registrovao), onda ceo komplet rešenja, a pošto su drugi upisali rešenja anagrama i pomicaljke, poslao sam i rešenje križaljke, ali opet nije registrovano, pa ajde da pokušam još jednom:

    LOBIST
    UPASTI
    KANTAR
    ARDENI
    ŠTEKAT

    ReplyDelete
  7. Milan Žarkovački6/11/15 00:47

    Filipe, hvala na odgovoru! Ja bih rekao da rešenja rebusa moraju da budu strogo u skladu sa jezičkim pravilima, pa čak i malo strože od toga; za razliku od, npr., postavki anagrama, kod kojih su pravila prilično labava. Zato mi se ne sviđa ovaj rebus.

    ReplyDelete
  8. Čedomir Jelić6/11/15 10:56

    Cmokati nije nimalo sporno. Među ostalim, zabilježen je (uz primjere iz književnih djela) u Rječniku hrvatskosrpskoga književnog jezika (Matica hrvatska - Matica srpska) koji i danas smatram apsolutno relevantnim izvorom.

    Usput, sličan rebus (Mama cmoka sinka) objavio sam u Feniksu br. 357, što mladi kolega očito nije znao.

    ReplyDelete
  9. Našao sam Luku za bazu anagrama, ostavit ćeš mi, Čedomire, svoj mejl pa ćeš mi biti baza za rebuse (ipak si tu prvak). Ružno je ponoviti anagram, a rebus još gore (iako ga, eto, nisam posve ponovio). Inače dosta dobro pamtim rebuse i anagrame i slične stvari, gdje je objavljeno, otprilike kad, tko je autor i slično. Ovaj nisam "uhvatio".
    Pozdrav,
    Filip

    ReplyDelete