19/10/2015

Izveštaj sa 24. WPC i 10. WSC (Bugarska, 11-18. oktobar 2015)

Izveštava: Zoran Tanasić, predsednik Saveza zagonetača Srbije

Poštovani zagonetači,

Tokom protekle nedelje u Sofiji je održano 10. Sudoku prvenstvo sveta (World Sudoku Championship) i 24. Svetsko prvenstvo u rešavanju logičkih problema (World Puzzle Championship).

Zbog privatnih obaveza na sudoku šampionat nisu otišli naši najbolji takmičari Nikola Živanović i Branko Ćeranić, pa je reprezentacija Srbije nastupila u sastavu Zoran Tanasić, Vesna Jovanović, Čedomir Milanović i Marko Obradović. Osvojili smo 13. mesto od 23 ekipe.

Pojedinačno smo u zvaničnoj konkurenciji (124 takmičara) osvojili 59, 64, 66. i 81. mesto, u istom redosledu kako je naveden sastav ekipe. Ukupno je bilo 186 takmičara u zvaničnoj i nezvaničnoj konkurenciji (B timovi ili UN timovi), tako da je ovo bilo najbrojnije prvenstvo do sada.

Marko Tanasić je nastupio u juniorskoj konkurenciji (UNDER 18) i zauzeo je sedmo mesto. Ja sam posebno bodovan u konkurenciji takmičara preko 50 godina (OVER 50) i osvojio sam bronzanu medalju.

U rešavanju logičkih problema nastupili smo u sastavu Nikola Živanović, Čedomir Milanović, Marko Obradović i Zoran Tanasić, a naša procena je da smo kao tim zauzeli osmo ili deveto mesto. Nažalost, organizator još uvek nije saopštio kompletne rezultate, tako da smo ostali uskraćeni za tu informaciju.

Nikola je u redovnom takmičenju bio devetoplasirani i ušao je u finale, koje je završio na 10. mestu. Čedomir Milanović i Marko Obradović su podelili 58. mesto, dok sam ja bio 69. U zvaničnoj konkurenciji je bilo oko 110 takmičara, dok ih je sa nezvaničnim takmičarima bilo oko 150.

Marko Tanasić se u juniorskoj konkurenciji plasirao na peto mesto, dok sam ja u konkurenciji preko 50 godina ponovo osvojio treće mesto i vratili smo se kući sa ukupno tri medalje. Naime, jednu medalju je doneo i Marko Tanasić, s obzirom da su se, radi popularizacije sudokua, medalje na WSC delile do desetog mesta.

Ovo je ukratko bio izveštaj sa svetskog zagonetačkog prvenstva. Nadam se da smo i u ovako oslabljenim sastavima opravdali vaša očekivanja.

Pozdrav svima!
Zoran Tanasić

1 comment:

  1. U razgovoru sa predsednikom SZS, Zoranom Tanasićem, čuo sam da naši reprezentativci smatraju da su mogli i bolje da prođu, jer pravili su neke velike greške koje su ih stajale dosta bodova. Međutim, kad se sve sabere, mislim da možemo biti zadovoljni postignutim plasmanima, jer ne samo što su Tanasić senior i Tanasić junior došli do pojedinačnih medalja u svojim uzrasnim kategorijama, nego je Nikola Živanović ponovo stigao do finala takmičenja, a logičari su i bez Branka Ćeranića bili među 10 najboljih reprezentacija, što su sve rezultati vredni pažnje. Čestitke svima na uloženom trudu i postignutim rezultatima!

    ReplyDelete