21/04/2014

Šahovski entuzijasti: Goran Tomić

Budući da na ovom blogu pratim šahovska zbivanja i pokušavam da zainteresujem ljude za šah (kao što sam radio nekad i na TV Novi Sad), odlučio sam da napišem nešto o ljudima koji godinama uz veliku ljubav i entuzijazam doprinose popularizaciji igre na 64 polja. Danas vam predstavljam crnogorskog FIDE majstora Gorana Tomića, čija izdanja "Šah-mat liste" i "Šahovske hronike" mnogo znače šahistima iz celog sveta.

Goran Tomić je diplomirao 1981. godine na odseku molekularne biologije na PMF-u u Beogradu, a zatim je završio postdiplomske studije. Radi kao profesor biologije u osnovnoj školi u Zelenici (opština Herceg Novi), a tu drži i šahovske časove. Bio je recenzent za šahovske udžbenike koje je napisao IM Slobodan Mirković. Zbog porodičnih i poslovnih obaveza retko ide na turnire i šah igra uglavnom preko interneta. Član je ŠK "Herceg Novi".

"Šah-mat listu" osnovao je 2001. godine i gotovo bez prekida je održavao 11 godina, informišući preko mejla čitaoce o svemu značajnom što se dešava na šahovskoj sceni. Naravno, to nikad nije bio suvoparan pregled rezultata i tabela, nego je davao i razne zanimljive rubrike (u čemu su mu pomagali brojni saradnici, od onih sa titulom velemajstora do amatera). U novembru 2012. godine odlučio je da promeni naziv svog elektronskog magazina, pa se sad zove "Šahovska hronika", uz neke izmene i u sadržaju. Jučerašnji broj 509 imao je ove rubrike: Turniri, Rođeni na današnji dan, Šahovski intervjui, Šahovska studija, Stare šahovske fotografije, Šahovske anegdote, Šahovske karikature.

Koristim ovu priliku da se gospodinu Tomiću zahvalim što iz dana u dan pruža šahistima zanimljive sadržaje, jer to što on radi je zaista zadivljujuće. Zbog bavljenja enigmatikom nisam odigrao turnirsku partiju desetak godina, pa se može reći da me je "Šah-mat lista" malo reaktivirala. Igrom slučaja, i moja nekadašnja emisija na TV Novi Sad  zvala se "Šahovska hronika"!

Za kraj ovog teksta, prenosim zanimljivu studiju iz rubrike koju u "Šahovskoj hronici" priprema majstor problemskog šaha Branislav Đurašević. Pokušajte da rešite ovaj efektan problem sa malo figura, a ukoliko želite da vam svakodnevno mejlom stiže "Šahovka hronika", pišite gospodinu Tomiću na mejl: tomicvd@t-com.me

3 comments:

  1. Izvinjavam se, nisam odmah napisao šta se traži u šahovskoj studiji. Beli treba da na elegantan način stigne do remija, pri čemu se u rešenju pojavljuje tema koja se u problemskom šahu zove "Ekscelzior".

    ReplyDelete
  2. Ovde je teze bilo naci poteze crnog:

    1. h4 Kf7 2. h5 Ke6 3. h6 Se8 4. h7 Sd6 5. h8S remi

    ReplyDelete
  3. Hvala, Marko. U rešenju se pojavljuje pomenuta tema "Ekscelzior", u kojoj beli svojim pešakom stiže od početnog polja do promocije. Pored toga, vidimo i minornu promociju, jer kad bi se izvukla dama crni bi dao šah-šeh Sf7 i pobedio.

    ReplyDelete