13/04/2014

Rođendan Garija Kasparova

Na današnji dan, 1963. godine rođen je Gari Kimovič Kasparov, verovatno najjači šahista u istoriji ove igre. Pored sjajnih partija i kombinacija, ostavio je iza sebe i neke neverovatne rekorde, od kojih je posebno impresivno da je skoro 20 godina uzastopno, uz vrlo male prekide, bio na prvom mestu svetske rejting-liste. Nakon takvih uspeha rešio je da se povuče na vrhuncu slave i da se oproba kao političar, ali to je teren na kome mu (barem za sada) ne ide ni približno uspešno kao što mu je išlo za šahovskom tablom.

Inače, danas je 13. april, a Gari je uvek tvrdio da mu taj broj donosi sreću. Sa 13 godina je zauzeo prvo mesto na juniorskom šampionatu SSSR. Pobedom u meču protiv Anatolija Karpova 1985. godine postao je trinaesti šahovski prvak sveta, a taj meč je dobio rezultatom 13-11. Godina u kojoj je rođen deljiva je brojem 13 (1963 = 13 x 151)!

Na ovom linku možete pogledati izbor od 10 najboljih partija Garija Kasparova i podsetiti se njegovih briljancija.


2 comments:

  1. Anonymous13/4/14 19:55

    Mislim da je Banja Luka bila mjesto Garijeve prve turnirske pobjede, nisam siguran ali sjecam se turnira I poslije tog podatka. Karpova sam video na turniru u Bugojnu. Evo provjerih, bio sam u pravu:
    two unrated chess talents: Garry Kasparov and Guillermo Garcia Gonzales. 16 year old Garry Kasparov went undefeated to make this his first all-GM tournament victory with a final score of 11.5/15, a full two points over second place. The final standings and crosstable are as follows:
    01 Kasparov 11.5/15 * ½ ½ ½ ½ 1 ½ 1 1 1 1 ½ 1 ½ 1 1

    Hajro

    ReplyDelete
  2. To je prva pobeda Kasparova na nekom međunarodnom turniru. U Banjaluku je došao bez rejtinga, tako što ga je sovjetska šahovska federacija poslala zajedno sa slavnim Petrosjanom. Naravno, oni su znali kakvog igrača imaju jer je na raznim takmičenjima u SSSR pokazao talenat i snagu, a u Banjaluci je ubedljivo stigao do prvog mesta. Smejkal je zaostao 2 poena, Petrosjan i Anderson 2,5, a Adorjan 3 poena.

    ReplyDelete