18/04/2014

Pomoćni matovi (helpmates)

U problemskom šahu svašta je moguće, pa i to da crni pomaže belome! Upravo to je karakteristika pomoćnih matova, koji su prethodnih godina postali vrlo popularni među sastavljačima i rešavačima šahovskih problema.

Za one koji ne znaju, u ovoj vrsti problema cilj je da se pronađe teoretski način kojim beli može da matira crnog u određenom broju poteza. U normalnoj igri crni bi vukao jače poteze, ali ovde sarađuje sa belim i pomaže mu da ga matira. Iz tog razloga, kod pomoćnih matova zamišljeno je da rešenje uvek počinje potezom crnog. Dakle, prvo vuče crni, zatim beli i tako naizmenično, sve do mata.

U problemu koji vidite potrebno je pronaći dva rešenja, koja zajedno čine skladnu tematsku celinu. Šta to crni i beli treba da zajedničkim snagama igraju kako bi već nakon trećeg poteza crni bio u matu?




5 comments:

  1. 1.Dxe4 Le8 (Lf5?) 2.Dxd4 Ld7 3.De3 Lf4#

    1.Dxd4 Tf8 (Td5?) 2.Dxe4 Tf5 3.De3 Td5#

    Tema povratka crne Dame nakon čišćenja bijelih pješaka itd.

    ReplyDelete
  2. Zahvaljujem se našem gostu, poznatom zagrebačkom problemisti Dejanu Glišiću, koji je poslao rešenje ovog pomoćnog mata. Nadam se da se ljubiteljima šaha svidela ta baterija koju prave top i lovac, neočekivano matirajući kralja dvostrukim šahom posred table.

    ReplyDelete
  3. U prvom rešenju slučajno je kao treći potez belog upisan Lf4, naravno da je mat sa Lf5.

    ReplyDelete
  4. N. Petkovski20/9/14 15:14

    Realna šahovska igra - matovi (pa i patovi) i 2 ili više poteza i studije spadaju u ORTODOKSNU šahovsku kompoziciju, dok pomoćni matovi, pomoćni patovi, samomatovi, samomatovi maksimalisti, serijski samomatovi, refleksni matovi i slično se naziva HETERODOKSNA šahovska kompozicija. Nazivaju je čak i VILENJAČKA.

    ReplyDelete
  5. Anonymous26/9/14 21:39

    Vilinjska ili vilenjačka je ipak nešto drugo Nikola.

    ReplyDelete