17/04/2014

Aleksandar Inđić novi prvak Srbije u šahu

Šahovsko prvenstvo Srbije, održano od 7. do 17. aprila u Subotici, završeno je trijumfom 18-godišnjeg Aleksandra Inđića. Naš najmlađi velemajstor u 11 kola zabeležio je 5 pobeda, 5 remija i 1 poraz, stigavši do šampionske titule s pola poena više od Miloša Perunovića, koji je bio igrač sa najvećim rejtingom na turniru. Sve čestitke mladom Inđiću, koji je još jednom potvrdio da je uzdanica srpskog šaha i da stasava u sjajnog velemajstora.

Šampionat je bio neizvestan do samog kraja, a najveći deo turnira vodio je miljenik domaće publike, Nikola Sedlak. Ipak, on je nakon poraza u pretposlednjem kolu od Branka Damljanovića došao u situaciju da se mora zadovoljiti trećim mestom.

Četvrto mesto zauzeo je naš dugogodišnji reprezentativac Branko Damljanović, koji je davao ton borbenosti šampionata postigavši pet pobeda, ali i četiri poraza. Još boljeg plasmana koštali su ga porazi od Nikole i Dejana Nestorovića.

Među onima koji su osvojili barem 50% poena su i velemajstori Robert Markuš, Dušan Popović i Igor Miladinović, što je neki minimalni učinak koji se očekuje od ovih iskusnih igrača. Od šahista sa najvišom titulom podbacio je Borko Lajthajm, koji je izgubio sve partije od vodeće četvorke. Ostali igrači (Nikola Nestorović, Dejan Nestorović, Novak Čabarkapa, Ivan Šarenac) povremeno su uspevali da iznenade favorite, ali i ne da se umešaju u borbu za visok plasman.

Konačna tabela (sa sajta "Večiti šah" , dr Vladice Andrejića):

Na sajtu "Večiti šah" možete pogledati svih 66 partija sa ovogodišnjeg šahovskog šampionata Srbije.

2 comments: