19/09/2024

Nova pobeda šahista Srbije

U sedmom kolu olimpijade u Budimpešti šahisti Srbije posle veoma dobre igre pobedili su Holandiju 3:1. Posmatrači ovog meča mogli su uživati u fajterskom šahu, koji zahteva dobro proračunavanje varijanata, a u komplikacijama se bolje snašla naša reprezentacija. Prvi poen ponovo je doneo Inđić, nakon što je zapretio Varmerdamu osvajanjem figure ili matom po osnovnom redu. Zatim je Ivić povećao vođstvo na 2:0, realizujući kvalitet više protiv L'Amija, a pobedu je remijem obezbedio Predke, igrajući do golih kraljeva s Girijem. Preostala je još partija Sarane i Van Foresta, u kojoj je Sarana propustio dobitak, ali i pobedom od 3:1 nad bolje rejtingovanim protivnicima možemo biti prezadovoljni.

Šahistkinje su važile za favorita protiv Irana i na prve dve table Teodora Injac i Marina Gajčin su opravdale veći rejting koji imaju, zabeleživši pobede. Nažalost, podbacile su Adela Velikić i Jovana Erić, čije protivnice su u središnjici preuzele inicijativu i donele bod Iranu. Velikićevoj je ovo, nakon tri početne pobede, bio treći uzastopni poraz, a Erićeva je imala 4,5 iz 5 i ovim neočekivanim porazom pokvarila je svoje šanse da osvoji medalju kao rezervna igračica.

Šahisti i šahistkinje Indije nastavljaju "teror" i sada imaju maksimalnih sedam pobeda. U derbiju između Indije i Kine izostao je duel Gukeša i Dinga, jer je Kinez nakon poraza u prethodnom kolu bio uzdrman i kapiten ekipe ga je izostavio. Delovalo je da će se meč završiti 2:2 uz četiri borbena remija, ali je na prvoj tabli Gukeš dobio nenadani poklon od Veija i doneo pobedu Indiji. Na ženskom turniru Indija je pobedila Gruziju 3:1 i načinila možda ključan korak ka zlatnoj medalji, mada naravno imaju još dosta toga da urade kako bi postale olimpijske šampionke.

U osmom kolu šahisti Srbije igraju protiv sjajne mlade ekipe Uzbekistana, dok će šahistkinje pokušati da poboljšaju plasman u meču s Peruom, ekipom sličnog rejtinga kao Iran.

Tabela u open konkurenciji: 1. Indija 14, 2. Iran 13, 3. Uzbekistan 12, 4. Mađarska 12, 5. Jermenija 12, 6. Srbija 12, itd.

Tabela u ženskoj konkurenciji: 1. Indija 14, 2. Poljska 12, 3. Kazahstan 12, 4. Francuska 12, 5. SAD 11, 6. Jermenija 11, itd. Srbija je na 34. mestu sa 9 bodova.

Sliku sa Saranom i Predkeom omogućila FIDE (fotografkinja: Marija Emelijanova
)

No comments:

Post a Comment