21/09/2024

Naši šahisti u igri za medalju

U devetom kolu šahovske olimpijade u Budimpešti šahisti Srbije iskoristili su povoljno parovanje i sigurnom igrom pobedili Kubu 3:1. Velimir Ivić (na slici) je doneo prvi poen našoj reprezentaciji nakon što je odlučnom akcijom doveo protivnika pred mat ili velike materijalne gubitke. U tom trenutku svi naši reprezentativci imali su dobre, aktivne pozicije i pobeda se nazirala. Aleksej Sarana i Aleksandar Inđić su remizirali, a protivnik Aleksandra Predkea je potom pokušao da zamuti vodu, ali na sopstvenu štetu. Ovo je, dakle, ono što smo priželjkivali, da reprezentacija u samom finišu takmičenja bude u krugu kandidata za medalju.

Šahistkinje su odigrale 2:2 sa Uzbekistanom, čime nisu pokvarile plasman, ali propustile su šansu da se i one primaknu vodećim ekipama. Tijana Mandura (na slici) je dovela Srbiju u vođstvo nakon što je zapretila protivnici zarobljavanjem dame. Marina Gajčin je zatim remizirala, a u preostale dve partije delovalo je da naše šahistkinje neće izgubiti, ali njihove pozicije su se u šestom satu igre zakomplikovale. Teodora Injac je uspela da remizira, dok Jovana Erić nažalost nije igrala precizno i izgubila je.

Šahisti Indije konačno su zaustavljeni u pobedonosnom pohodu, odigravši u derbiju s Uzbekistanom 2:2, uz četiri remija. Vredi spomenuti i pobedu Slovenije nad Norveškom 3:1, jer je Vladimir Fedosejev naneo poraz najjačem šahisti današnjice Magnusu Karlsenu. U ženskoj konkurenciji derbi meč Indija - SAD takođe je završen nerešeno, što je iskoristila ekipa Kazahstana da pobedom nad Poljskom 2,5:1,5 senzacionalno dođe na vrh tabele. 

U današnjem predzadnjem, desetom kolu, naši šahisti igraju protiv Mađarske, dok će se šahistkinje sastati s Estonijom.

Tabela u open konkurenciji: 1. Indija 17 bodova, 2. SAD 15, 3. Uzbekistan 15, 4. Kina 15, 5. Slovenija 14, 6. Ukrajina 14, 7. Srbija 14, 8. Mađarska 14, 9. Jermenija 14, 10. Vijetnam 13, itd.

Tabela u ženskoj konkurenciji: 1. Kazahstan 16 bodova, 2. Indija 15, 3. Kina 14, 4. Jermenija 14, 5. Poljska 14, 6. SAD 14, 7. Španija 14, 8. Nemačka 14, 9. Ukrajina 14, 10. Gruzija 14, itd. Srbija je na 23. mestu s 12 bodova.

(slike s Fejsbuk profila Šahovskog saveza Srbije)

No comments:

Post a Comment