23/09/2024

Lep završetak 45. Šahovske olimpijade u Budimpešti

Na 45. Šahovskoj olimpijadi u Budimpešti šahisti Srbije zauzeli su peto mesto u konkurenciji 188 reprezentacija, pobedivši u poslednjem kolu Ukrajinu čak 3,5:0,5. Pomalo smo se zabrinuli kad smo videli da nema Predkea na prvoj tabli, ali ispostavilo se to kao odlična taktička zamisao selektora Miodraga Perunovića, jer Sarana i Markuš briljantno su odigrali belim figurama protiv Ivančuka i Korobova, te smo poveli 2:0. Uzbudljivije je bilo na preostale dve table, gde su pozicije naših igrača u jednom momentu bile upitne, ali uspeli su rešiti probleme koje su imali. Inđić je na kraju remizirao s Ponomarjovom, a Ivić pobedio Oniščuka, što se ispostavilo bitnim jer je osvojio bronzanu medalju na svojoj ploči. Svaka čast našim šahistima na svemu prikazanom, na kraju je malo nedostajalo da se poklope rezultati konkurenata, pa da ekipa stigne do bronzane medalje. 

Naše šahistkinje izgubile su od Argentine 2,5:1,5, čime su pale na 25. mesto u konkurenciji 169 reprezentacija. Poen za našu ekipu donela je Adela Velikić, remizirala je Teodora Injac, a poražene su Marina Gajčin i Tijana Mandura. Pobeda u poslednjem kolu donela bi nam 12. mesto, ali ruku na srce, po prikazanoj igri izabranice Alise Marić tako visok plasman nisu zaslužile i on bi bio više posledica povoljnog parovanja sa slabije rejtingovanim ekipama. Start naših dama na olimpijadi bio je odličan, s tri pobede, ali onda je počela rezultatska klackalica i na momente su imale lepe i kvalitetne partije, ali i igrale ispod svog nivoa. Za timske uspehe potrebna je mnogo veća stabilnost u igri, kakvu smo videli kod šahista, no takođe je jasno i da za veću konkurentnost treba još jedna igračica na nivou Teodore Injac.

Novi olimpijski šampioni su šahisti Indije (Gukeš, Pragnananda, Erigajsi, Vidit, Harikrišna). U poslednjem kolu Indijci su raspršili snove Slovenije i overili titulu ubedljivom pobedom 3,5:0,5. Važne pobede u borbi za medalju zabeležili su Amerikanci nad Kinom i Uzbekistan nad Francuskom, obe rezultatom 2,5:1,5. Neko vreme delovalo je da bi Kina i Francuska mogle odigrati barem nerešeno, što bi našoj reprezentaciji donelo bronzanu medalju, ali takav hepiend nije se dogodio. 

Za duplo slavlje Indijaca pobrinule su se njihove šahistkinje (Dronavali, Vajšali, Divja, Vantika, Tanja), koje su deklasirale Azerbejdžan 3,5:0,5. Važan meč između Kazahstana i SAD završen je 2:2, čime su mlade Kazahstanke stigle do srebra, a Amerikanke do bronze.

Konačan plasman u open konkurenciji: 1. Indija 21, 2. SAD 17, 3. Uzbekistan 17, 4. Kina 17, 5. Srbija 17, 6. Jermenija 17, 7. Nemačka 16, 8. Azerbejdžan 16, 9. Slovenija 16, 10. Španija 16, itd.

Konačan plasman u ženskoj konkurenciji: 1. Indija 19, 2. Kazahstan 18, 3. SAD 17, 4. Španija 17, 5. Jermenija 17, 6. Gruzija 17, 7. Kina 16, 8. Ukrajina 16, 9. Poljska 16, 10. Bugarska 16, itd. Srbija je takmičenje završila na 25. mestu.

Naredna šahovska olimpijada održava se 2026. godine u uzbekistanskoj prestonici Taškentu.

(Slike naših reprezentacija su sa Fejsbuk profila Šahovskog saveza Srbije, indijske šahiste uslikala je Marija Emelijanova, a najbolje ženske reprezentacije ja)

No comments:

Post a Comment