14/04/2024

Divan dan za ljubitelje enigmatike i kvizova


U novosadskom "Radio kafeu", uz prisustvo dvadesetak gostiju, danas je održana promocija moje nove knjige "Anagramne čarolije", a priređen je i zanimljiv kviz "Brojke i slova" na kojem je učestvovalo 16 takmičara.


Na predstavljanju knjige govorio je profesor filozofije, pesnik, muzičar i šahista Damir Malešev, koji s pažnjom prati i enigmatiku. U svom izlaganju dao je uvid u moje stvaralaštvo i veoma lepo obrazložio zašto enigmatika nije samo puka zabava za dokolicu, nego i ozbiljna intelektualna veština na preseku matematike, književnosti i likovne umetnosti (pogotovo ona vrhunska enigmatika). Izrazio je i divljenje za ono što su naši velemajstori enigmatike napravili u prethodnih 20 godina na Međunarodnom prvenstvu Srbije za anagramiste, što je pretočeno u ovu antologijsku knjigu "Anagramne čarolije".



Kviz "Brojke i slova" započeo je kvalifikacijama, u kojima su takmičari prvo rešavali moju križaljku, a zatim i zanimljiv test sa 40 pitanja. Nakon toga polufinalisti su odigrali kratke mečeve brojke i slova, a u finalu su još imali igru berza i propitivanje. Po
sle neizvesnih mečeva pobednik je bio Kristian Knežević, srebrnu medalju je dobila Milica Jokanović, a bronzanu (na osnovu bolje rešenog testa) Dejan Kovačević. U polufinalu je trebalo da nastupi i Sofija Necin, ali morala je ranije da ode.
 
Plasman u rešavanju križaljke: 1. Milica Jokanović 236 poena (od maksimalnih 237), 2. Sofija Necin 236, 3. Dejan Kovačević 235, 4. Nenad Savić 235, 5. Miloš Rakita 233, 6. Janko Valenćik 233, 7. Rade Goljović 232, 8. Kristian Knežević 230, 9. Vukašin Cicmil 228, 10. Darko Radojević 224, 11. Igor Stefanović 219, 12. Branislav Simonović 217, 13. Bogdan Ivković 198, 14. Zoran Ilijašević 189, 15. Darko Marković 170.
 
Plasman na testu znanja: 1. Milica Jokanović 26 tačnih odgovora, 2. Kristian Knežević 25, 3. Dejan Kovačević 24, 4. Janko Valenćik 21, 5. Rade Goljović 19, 6-7. Miloš Rakita, Vukašin Cicmil 18, 8. Miroslav Mihalj 16, 9. Bogdan Ivković 15, 10-11. Nenad Savić, Igor Stefanović 14, 12-13. Darko Marković, Darko Radojević 11.


Polufinale: Milica Jokanović - Janko Valenćik 3:2


Polufinale: Kristian Knežević - Dejan Kovačević 3:2


Finale: Milica Jokanović - Kristian Knežević 4:6






Zlatnu i srebrnu plaketu za plasmane na prošlogodišnjem Međunarodnom prvenstvu Srbije za anagramiste dobili su Zoran Radisavljević i Darko Marković. Za trećeplasiranog u generalnom plasmanu Jovicu Markovića nagradu je preuzela njegova kćerka, koja studira u Novom Sadu.


Nekoliko enigmata i kvizaša koji su imali vremena na kraju su nastavili druženje u restoranu "Barrique" u centru Novog Sada, čime je završen ovaj lep skup. Oni koji su kupili primerke moje nove knjige, ali i neke ranije ("Ars Magna", "Put ka vrhu 4") imaće u čemu da uživaju i narednih 
dana.
 
Zahvaljujem se svim gostima, kao i menadžerki i osoblju "Radio kafea" koji su nam izašli u susret, doprinevši da nam bu
de veoma prijatno. Do nekog narednog enigmatsko-kvizaškog okupljanja, lep pozdrav!

2 comments:

  1. ČESTITAM ZORADISU NA NAJNOVIJEM USPEHU I PODUHVATU! Srdačno te pozdravljamo i želimo srećan sutrašnji rođendan. Šarići

    ReplyDelete
  2. Hvala, Vlado. Knjiga jeste veliki poduhvat i zato mi je drago što je bila lepa promocija.

    ReplyDelete