25/07/2023

IN MEMORIAM: Milutin Tepšić

MILUTIN (Sava) TEPŠIĆ 
 
U Kljajićevu je u 57. godini života iznenada preminuo Milutin TEPŠIĆ, po zanimanju bravar, dugogodišnji remonter na železnici kojoj je bio veran od prvog radnog dana. Preko 20 godina aktivno se bavio kuglanjem, nastupajući za šest klubova, pri čemu se nadmetao i u Prvoj saveznoj ligi. Učestvovao je dva puta u kvizu "Slagalica", a hobi mu je bio sakupljanje časopisa sa ezoteričnom i mističnom sadržinom. 

Za enigmatiku se zainteresovao u svojoj četrnaestoj godini, a prvi rad objavio je u zagrebačkom "Vjesnikovom kvizu" 1982. godine. Bio je to pokušaj da se napravi magični kvadrat 11x11! Naime, u poštanskom sandučiću objavljen je ovaj rad sa podnaslovom – komentarom od šest slova "Č" (čitavo čarobnjaštvo čudesnih čarobnih četvorina – čudotvorina). Već ovo ukazuje na njegov budući enigmatski put i tedenciju stvaranja čudesnih i savršenih enigmatskih sastava. Zbog ovoga, nije mnogo radova objavio, težeći uvek da objavi nešto neobično, nesvakidašnje, ali enigmatski vrlo vredno. Publikovao je sve vrste enigmatskih radova u raznim časopisima, mada je najviše bio zainteresovan za magične kvadrate. Sastavio je desetak kvadrata 9x9, pedesetak "osmica" i preko 500 kvadrata 7x7. 

Svojim ozbiljnim pristupom enigmatici, težnjom ka savršenstvu, istraživačkim duhom i stvaranjem veoma kvalitetnih radova, važio je za jednog od najboljih enigmata na ovim prostorima. Kao veliki zaljubljenik u enigmatiku, učestvovao je na skoro svim skupovima enigmata i enigmatskim sastavljačkim i rešavačkim takmičenjima, na kojima je više puta bio prvak ili vicešampion. Tri puta je bio najuspešniji učesnik Enigmatskih kolonija u Somboru. Pored članstva u UE "Vuk Karadžić" iz Beograda i EK "Piramida" iz Novog Sada, bio je i dugogodišnji član somborskog Enigmatskog društva "Dr Đorđe Natošević". 

Predstavljen je u knjizi I. Mlađenovića "Istaknuti srpski enigmati", "Leksikonu srpskih enigmata" M. Lazarevića, kao i u "Eroteci" S. Bovana. U knjigama M. Lazarevića "Enigmatski magični kvadrati" i V. Trivunca "Klinovi, piramide i varijacije" nalazimo nekoliko njegovih radova, a u knjizi Z. Radisavljevića "Svet anagrama" predstavljen je sa jednim anagramom, tri piramide i jednom skandinavkom. 

Neka mu je laka zemlja i neka počiva u miru. Sahrana je u sredu 26. jula u 13:00 časova na groblju u Kljajićevu.

(preneto s bloga ENIGMOTEKA Željka Dimovića)

No comments:

Post a Comment