18/06/2023

Memories from Sombor

Mada su prošle dve nedelje od 22. Enigmatske kolonije u Somboru (pa su se informacije malo ubajatile), moj blog ipak nisu dnevne novine da moram striktno voditi računa o aktuelnosti. Ulovih malo slobodnog vremena, stoga ću da kažem koju reč o ovom skupu enigmata na kojem smo uživali.

Kao prvo, hvala domaćinima što su priredili još jedno lepo druženje ljubitelja enigmatike. Na prve dve kolonije glavni organizator bio je Radislav Marinković Rademar (1931-1993), a nakon njegove prerane smrti organizacije se prihvatio Željko Dimović i evo, već dvadeseti put je okupio kolege i koleginice iz raznih gradova u našem regionu. Ko god je pravio slične skupove zna da to nije jednostavno, stoga - veliki respekt za Žecu. Naravno, ne možemo zaboraviti ni Mirka i Miru Rančić, čiji "Restorančić" tradicionalno doprinosi prijatnom ugođaju.



I ove godine imali smo zaista minimalne troškove, a bili smo smešteni u sjajnom spa centru. Za učesnike kolonije obezbeđeni su lepi paketi s mlečnim proizvodima, podeljene su neke lepe knjige, umetnička slika i druge nagrade, a Pero Galogaža i ja doneli smo hrpu enigmatskih časopisa, tako da poklona nije nedostajalo. Na kraju je izneta i voćna torta koju sam naručio da počastim goste povodom mog jubileja - 40 godina bavljenja enigmatikom.
 
Na Enigmatskim kolonijama je uvek opuštajuća atmosfera, u kojoj ljudi mogu bar nakratko da zaborave na neke svakodnevne brige. To je nešto što se podrazumeva, a enigmati, kad već dođu, vole i da se poigraju. Što se tiče raznih takmičenja koja smo imali, mislim da je najzanimljiviji bio turnir "Brojke i slova", a zabavljali smo se još uz superkvizovku, rebuse i naslovne anagrame. U ove četiri discipline najviše uspeha imao sam ja (prvo mesto na turniru "Brojke i slova" i u naslovnim anagramima), vrlo blizu tom rezultatu bila je Sofija Necin (pobednica u superkvizovci), a Pero Galogaža je najbolje rešavao rebuse.


Inače, uoči ovog okupljanja proglašeni su i rezultati konkursa u sastavljanju anagrama, na temu "Dvadeset druga Enigmatska kolonija". Mislim da tri najbolja rada na pravi način odslikavaju ono o čemu sam pisao u ovom tekstu.

1. Zoran Radisavljević: NUDI SE DRUGARSTVO, A SMISLITE ODGONETKE!
2. Stipan Medo: NEUMORNI STE, SVUGDE SKLAD I RADO GOSTITE!
3. Zoran Radisavljević: SMOTRA SU LEGENDI GDE SVI ODU TAKO SRETNI!

1 comment:

  1. Da nije bilo fine torte ne bih ni spomenuo svoju premetaljku:
    SLADIMO SE TU - ODGONETNITE SVE DRUGARSKI.
    Pozdrav, do sljedećeg druženja, od vidovitost Pere

    ReplyDelete