11/10/2022

Izveštaj sa sajta "Enigme"

Susret enigmatskih titana

 

U Koceljevi su prethodnog vikenda održani 21. Susreti enigmata Srbije. Trodnevnom skupu je prisustvovalo više od 50 enigmata iz Srbije, BiH (R. Srpske) i Hrvatske.

Učesnici 21. Susreta enigmata Srbije

 

Tradicionalno, Susreti su protekli u dobroj i prijateljskoj atmosferi. Magovi ukrštanja i premetanja reči jedva su dočekali da „odmere snage“ sa kolegama, a kao ukupni pobednik svih takmičenja izašao je Zoran Radisavljević Zoradis (enigmata iz Novog Sada, saradnik „Enigme“), s jednom zlatnom i jednom srebrnom medaljom. Radisavljević je, eto kurioziteta, istovremeno prvak i Srbije i Hrvatske u engimatici.

Učesnici svih dosadašnjih susreta (l/d): S. Bovan, M. Lazarević, S. Perić i M. Radaković

 

Većina učesnika Susreta uzela je učešća u nadmetanjima, a mi ćemo navesti prva tri mesta po disciplinama:

Sastavljanje anagrama: Slavko Bovan, Zoran Radisavljević, Gojko Mandić.

Rešavanje zadatakaNebojša Dragomirović, Radoja Racanović, Vladimir Šarić.

Rešavanje rebusa u paruDragiša Cetić – Gojko Mandić, Ilija Ozdanovac – Vanja Tomašev, Milutin Tepšić – Nebojša Dragomirović.

Otvoreno prvenstvo Srbije u sastavljanju zagonetaka (treće po redu, održano dopisno, u četiri kola – skandinavka, anagram, rebus, stihovna zagonetka sem anagrama): Zoran Radisavljević, Vladimir Šarić, Slavko Bovan.

Ekipno: EK “Kikinda” (ove godine nije bilo zvaničnog proglašenja, ali po kriterijumima iz ranijih godina, Kikinđani su ubedljivo prvi).

Revijalni šahovski meč

 

Odigran je i revijalni šahovski meč između enigmata i članova ŠK „Otvaranje“ iz Koceljeve. Čast enigmata branili su Vladimir Šarić, Zoran Radisavljević, Miodrag Ivanišević, Vanja Tomašev i Nedjeljko Nedić. Igrale su se po dve partije i na kraju je rezultat bio nerešen 5:5.

Enigmati su obišli i kraj u kome su organizovani Susreti (fabrika „Rauh“, Draginje, manastir Kaona, Ašikov grob, Zavičajni muzej Koceljeva…), razgovarali s građanima i učenicima u OŠ „Mića Stanojlović“ (gde su održane i radionice ukrštenica, anagrama i rebusa, te otvoreno prvenstvo Koceljeve u sudoku), našlo se vreme i za posetu vinariji Ranković… Direktan kontakt sa građanima je takođe važan i za popularizaciju enigmatike, pa je Koceljeva 19. grad u Srbiji u kojem je organizovan neki SES.

_____________

Foto: S. Bovan (enigmatikatio.blogspot.com) 

1 comment:

  1. Zahvaljujem se uredniku "Enigme" Nebojši Vučiniću na ovom odličnom izveštaju. Hteo sam da i ja nešto napišem, ali em sam bio umoran, em sam imao posla za novi broj "Kviskoteke", tako da mi je uštedeo i vreme i energiju.

    ReplyDelete