12/03/2022

Mat u jednom potezu

Evo jednog vrlo zanimljivog problema Karla Fabela, koji je bio poznat po zadacima u kojima se traži retrogradna analiza. Nije teško zaključiti da je mat u jednom potezu moguć samo ako se odigra mala rokada ili anpasan (de6 e.p.), međutim mogu li oba ova poteza biti rešenje problema ili nešto od toga ipak ne dolazi u obzir i zašto?
🙂

8 comments:

  1. Anpasana nema pošto crni pešak nije bio na početnoj poziciji e7 već na e6.Razlog je pozicija crnog kralja,on se nije mogao naći na ovoj poziciji sa samo jednim potezom belog nego je bio tu blokiran par poteza,a crni je morao nešto igrati(e7-e6).
    Znači da je mat malom rokadom.

    ReplyDelete
  2. Nadam se da moja analiza pije vodu.
    Božo.

    ReplyDelete
  3. Nije dobro rešenje, ali cenim pokušaj.

    Crni kralj je mogao na primer biti na g4, a beli skakači na d7 i g8, pa nakon što beli igra Sh6+ usledilo bi 1...Kf3, 2. Sf6 e5 (guranjem pešaka za dva polja).

    Drugi razlog zašto dato rešenje nije dobro je to što u problemskom šahu svaka figura ima neku funkciju, a ovako bi gomila figura stajala na tabli bez ikakve svrhe. Znači, u analizi treba uzeti u obzir zašto se figure nalaze na takvim položajima, recimo prvo se zapitati kako je uopšte moguć ovakav raspored belih pešaka.

    ReplyDelete
  4. Ја то гледам сад колико је црних фигура и како узето тим белим пешацима... Треба времена...

    ReplyDelete
  5. Да се похвалим - решио... Послао Зокију решење, али овде нећу да помињем да не кварим људима решавање...

    ReplyDelete
  6. OK, neka se rešavači još malo zabave, a rešenje ću (ukoliko se neko ne javi u međuvremenu) objaviti sutra.

    ReplyDelete
  7. Додатак на ово би могло да буде да се склоне ознаке редова и колона, па да постоји и "кварно" решење 1. е5# ако табла стоји наопако. :)

    ReplyDelete
  8. REŠENJE

    Beli pešaci obavili su 12 uzimanja figura. Takođe vidimo da beli ima svih 16 figura, iz čega zaključujemo da crni h-pešak ne može uzimanjem doći na g-liniju, kako bi ga beli eventalno uzeo pešakom (na primer, hg3). Zato je prvo logično pomisliti da će beli uzeti tog crnog h-pešaka damom, lovcem, skakačem ili topom sa a1, pa bi u tom slučaju jedinstveno rešenje bilo mala rokada. Naime, da bi beli obavio svih 12 uzimanja pešacima crni bi u nekom trenutku morao igrati e-pešakom, kako bi žrtvovao svog lovca, i onda otpada potez e7-e5 za anpasan.

    Međutim, postoji još jedna mogućnost da se dođe do ove pozicije. Ako se taj crni pešak dogura do h1 i potom promovisana figura žrtvuje nekom belom pešaku, onda je moguće uzeti crnog lovca na f8 i ostaviti crnog pešaka na e7, za rešenje sa anpasanom. U toj varijanti, naravno, otpada mala rokada, pošto se ona ne može obaviti ako se top sa h1 pomerao.

    Znači, u zavisnosti od toga na koji način je uzet crni h-pešak, beli u narednom potezu može da igra ili malu rokadu ili anpasan, ali oba ova poteza nisu moguća istovremeno.

    ReplyDelete