04/02/2020

USKORO: 11. Liga rešavača


Poštovani ljubitelji enigmatike,

Dugo najavljivana zimska Liga rešavača konačno će krenuti u ponedeljak, 10. februara, na blogu ŠMEK (Šah - Mozgalice - Enigmatika - Kvizovi). Nadam se da ćete narednih dana imati vremena da rešavate moje zagonetke, ne samo zbog kvaliteta koji godinama nudim, nego i novog, zabavnog sistema takmičenja, koji ću sada ukratko da objasnim.

1. Tokom tri nedelje svako veče zadaci će biti davani u 20, 21 i 22 časa, a sve te zagonetke rešavaju se najkasnije do ponoći. Rešenja se šalju na mejl zradisavljevic@yahoo.com

2. Svaki rešeni zadatak donosi jedan poen. Takmičari koji prvi pošalju rešenje bilo kog zadatka dobijaju bonus poene, a bonusa će biti i za one koji reše sva tri zadatka.

3. Ovi bonusi utiču na vreme za predavanje rešenja. Prve večeri svi kreću sa iste pozicije, ali već narednog dana će biti nekih hendikepa. Na primer, ako je neko dobio dva bonus poena, to znači da on ne može da prijavi svoja rešenja pre 20:02, 21:02 i 22:02 (za svaki bonus poen - minut hendikepa). Ovakav sistem doprineće da runde budu što neizvesnije, odnosno da bonuse ne osvajaju uvek isti takmičari.

4. Kako ćete znati koje vreme vam je dozvoljeno za rešavanje? Jednostavno, nakon svake takmičarske večeri biće davana tabela, u kojoj će se videti koliko svaki rešavač ima osvojenih bonus poena. Na primer, ako neko ima 12+5, to znači da naredno veče može da predaje svoja rešenja od 20:05, 21:05 i 22:05.

5. Za potvrdu vremena merodavno je ono što bude zabeleženo na yahoo nalogu. Ako je takmičar smeo da pošalje rešenja u 20:04, a piše da je to uradio u 20:03, moći će da dobije poen za tačno rešenje zadatka, ali ne i bonus poen.

Najbolji takmičari u Ligi rešavača, kao i oni koji budu imali sreće u žrebu, za nagradu će dobiti enigmatsku literaturu, majice, slatke ili slane pakete s prehrambenim proizvodima. Ove nagrade plaćam ja, a ukoliko bude veliko interesovanje za igru, pokušaću da pronađem neke sponzore. 

Dobro došli i ugodna vam zabava!


JOŠ NEŠTO BITNO: Ukoliko niste u mogućnosti da učestvujete u svim rundama, to nije razlog da odustanete od takmičenja, jer nakon prve faze za titulu najboljeg rešavača boriće se osam takmičara, a biće organizovana i utešna grupa. Naravno, ovde bih mogao da dodam i onu otrcanu frazu "Važno je učestvovati", jer mislim da u ovoj igri mogu da uživaju i oni koji objektivno nemaju šanse za visok plasman.

No comments:

Post a Comment