27/02/2020

LIGA REŠAVAČA: Rezultati polufinalnog turnira

Na polufinalnom turniru Lige rešavača učestvovalo je 16 takmičara, a najuspešniji je bio Marko Obradović, koji je osvojio 11 od mogućih 13 poena. Zahvaljujući tome imaće najbolju startnu poziciju u finalu, sa dva dodatna poena, dok će po jedan startni poen dobiti Dragiša Cetić, Svetlana Jorgaćijević i Ilija Đurković. Već po rezultatima može se videti da su takmičari bili na iskušenjima, ali i ovaj put su pokazali zavidnu veštinu, tako da su svi zadaci rešeni.

U finalu, koje počinje u petak u 20 časova, učestvovaće osam najuspešnijih polufinalista, dok svi ostali mogu da se takmiče u utešnoj grupi, u kojoj će takođe biti nagrada za rešavače.  

Rešenja zadataka iz polufinala možete pogledati NA OVOM LINKU

Rezultati polufinalnog turnira (poeni za rešene zadatke + startni bonus iz prethodne faze): 1. Marko Obradović 13 (11+2), 2-4. Dragiša Cetić, Svetlana Jorgaćijević, Ilija Đurković 11 (9+2), 5. Nenad Savić 8 (7+1), 6-8. Predrag Grbić, Andon Koloski, Aleksandra Čolakov 6, 9-12. Branko Bjeličić, Branislav Nikić, Dimitrije Spasić, Aljoša Vuković 5, 13-14. Igor Šupica, Darko Radojević 4, 15. Vladimir Obradović 3, 16. Stipan Medo 2.

8 comments:

  1. Sve čestitke Marku na ubjedljivoj pobjedi, kao i svima ostalima, posebno Svetlani i Dragiši. Zadaci nisu bili laki i iziskivali su dosta razmišljanja i dobru taktiku. Nisam riješio prvi i treći rebus, kao ni ukrštenicu. Možda je bolje da sam se bacio na ukrštenicu kada sam vidio da će ovi rebusi teško ići... Baš me zanima ko je riješio ova dva rebusa, jer su likovi meni bili neprepoznatljivi.
    Vidimo se u finalu!

    ReplyDelete
  2. Da, slažem se da likovi nisu prepoznatljivi, ali kad bih napisao ime Aljaž onda bi rešavanje bilo banalno, pošto je ta ideja DOSTA JE (do staje) uveliko korišćena. Isto i sa rebusom u stripu, gde je trebalo ukombinovati radnju, da je jedan orao (Bel), a drugi ore (Pan).

    ReplyDelete
  3. Uostalom, svima je isto, pa nema prostora za kritike... Samo me zanima ko ih je riješio, tj. ko je prepoznao Bela i Selakov :)

    ReplyDelete
  4. Svetlana je jedina rešila sve rebuse. Marko nije rešio onaj rebus KARIBI SE LAKO VIDE, čini mi se da ni ostali nisu to rešili.

    ReplyDelete
  5. Da, Google slike su i kod prvog i kod trećeg rebusa davale jedan veliki šipak. Uspela sam ih rešiti samo zahvaljujući sposobnosti nagađanja rešenja koje sam stekla za ovih pet godina učestvujući na takmičenjima. :D

    Na primer kod prvog, jasno mi je bilo da "ka ribi neko ide". Na osnovu toga sam zaključila da će zadnja reč biti vide, a pošto je druga reč imala dva slova, tu se kao najverovatnija opcija, s obzirom na Karibe, izdvojila reč SE. Znači trebala mi je osoba koja počinje sa SE i završava se sa V, a između ima još 4 slova. Odmah mi je palo na pamet SELAKOV, ukucala sam na Google da vidim da li je to stvarno ona i Voila, rebus rešen. :)

    Ukrštenicu sam krenula da rešavam, ali sam pisala na papiru, i već kod trećeg reda su mi se pomešale kolone, pa sam se manila ćorava posla. Pogrešila sam kod "Tandarala" (oni koji tandaraju :) ), a ne mogu da prežalim učaureni anagram, gde sam mislila da je kao rešenje dovoljno samo navesti Tantal - Atlant, pa nisam upisala i Atalantu i zato izgubila 1 poen. (tipična situacija kada sebi kažem - "Glupačo!" :D)

    ReplyDelete
  6. Čestitike svim takmičarima i Zoranu na lepim zadacima.

    Ni ja nisam prepoznao ni Bela ni Selakovljevu. Rebus s Belom sam uprkos tome rešio jer je inače izvanredan. Rešenje mu je efektno, a i postavka je veoma lepa (izuzimajući neprepoznatljivog Bela). Uz to Bel ima samo tri slova pa je moguće doći i bez njega do ispravnog rešenja.

    Prvi rebus (Karibi...) nisam resio jer nisam čuo za Selakovljevu, a njeno prezime zauzima skoro polovinu postavke rebusa pa se bez toga nije moglo.

    Razlika između ta dva rebusa i onog s teniserom Bedenom je ta što se na toj slici prvo vidi da je u pitanju teniser, a drugo to što je ta slika preuzeta u tom obliku s interneta pa ju je moguće naći pretraživanjem slika. To nije moguće kada se izreže samo lice i ubaci na drugu sliku pa mislim da bi u takvim slučajevima trebalo dati neku pomoć (ime/prezime, zanimanje ili neku asocijaciju).

    Inače, nisam čuo za reč talandara pa pored ovog rebusa nisam rešio ni taj anagram.

    ReplyDelete
  7. Čestitke i s moje strane svim takmičarima, posebno Marku na odličnom rezultatu!
    Naravno, izdvojiću posebne pohvale za Svetlanu i Iliju, koji me tjeraju na maksimalnu pažnju i koncentraciju!
    Brzo sam riješio "sitne zagonetke"(koje sam riješio), osim palindroma, koji sam ostavio iza križaljke! Pošto ne koristim pretraživanje slika malo sam se igrao sa ovim "NE VEZISTOM", pokušavajući prema dresu odrediti koji je evropski klub (malo mutniji grb), pa sam probao Lacio, Marsej, Lion, M. Siti, kad ono...Čukarički!
    A Bedenea sam znao pošto malo više pratim tenis!
    Srećno svima u finalu!

    ReplyDelete
  8. Da se nadovežem na prethodna kazivanja.Prvo, čestitka za Marko na (uslovnoj) pobedi u polufinalu, a zatim redom i svima iza.
    Prvo sam rešio rebus sa Zagorom ( na prvo čitanje), zatim bolid Dijabolik, pa indirekt ( lep ***** i ja, i tražio sam sinonim za drvodelju), anagram epidemija... nakon korekcije sam bio siguran, fudbalera ne znam, tražio sam ime Steven, Vinsent i otvorilo se samo rešenje, zatim potvrđeno na internet,
    talandara nisam čuo ni ja, ali zvučalo mi je logično, palindromnu rečenicu sam skoro sastavio,kod rebusa ima sam Orao ******pan,ali nisam imao sredinu, pa sam se odlučio za Orao Satirikon(?) tek da se nešto upiše, kod drugog rebusa imao sam početak DOSTA JE PARA ******, kod prvog rebusa nije mi ništa išlo (mislio sam da je ba slici Suzana Jovanović), kod dvostrukog učaurenog anagrama išao sam sa Antigona, Andromaha, Arijadna, Atalanta nije mi pala na pamet, italijanku bi možda i rešio u neograničenom vremenu,sinoć ovlaš sam pročitao opise.
    I tako, sutra uveče želim uspeh svima, ja ću se potruditi ako mogu da dođem do petog mesta.
    Dobro da je i Zoran pogrešio, kod obrojčivanje aktuelnog anagram.To znači da je i on od krvi i mesa i da je grešan kao i mi ostali:)
    Svaka čast na ponuđene zadatke u kvalifikacije i polufinalu.Ne sumnjam da će i finalni zadaci biti izvrsni.
    Sa posebnim zadivoljstvom čekam/o sutrašnje finale.
    Srećno svima.

    ReplyDelete