20/11/2015

Neshvaćeni anagrami

U drugom kolu Međunarodnog prvenstva Srbije za anagramiste bila je veoma jaka konkurencija, pogotovo se to može reći za generalnu kategoriju, gde maltene nije bilo slabog rada. Naravno, raspodela glasova je bila nemilosrdna, tako da su i neki veoma dobri anagrami završili pri dnu tabele.

Kako god bilo, moj utisak je da ovom prilikom glasači uopšte nisu razumeli rad Tomislava Popovića (DECO, STRINE VOLE KO MAJKA!), u kome se kao rešenje dobija lirska narodna pesma "Jetrvice adamsko koleno". Pronašao sam LINK za tu pesmu i utvrdio da pomenuti anagram u potpunosti odgovara sadržaju. Na kraju sam se ipak opredelio za sjajne anagrame Kristiana, Ljubice i Ivana, ali nisam očekivao da će rad kolege Popovića da dobije baš "krompir".

Iz ovoga slučaja takmičari mogu izvući pouku, da biraju neke poznatije teme, koje će glasačima biti dopadljive i razumljive na prvu loptu. Kad sam pokušavao neke kerefeke (kao recimo u prvom kolu, kad sam pazario finu nulu stavivši keš-kredit za minijature), to je obično prolazilo potpuno nezapaženo. Mene je prevarilo to što sam imao dosta "lajkova" na Fejsbuku, ali sam smetnuo sa uma da je tu bio bitniji vizuelni element, koji sam dobio obradivši sliku iz reklame za banku.

7 comments:

  1. Apsolutno se slažem! Primetio sam anagram, pomislio da je odličan, a onda naišao na još nekoliko extra anagrama, pa ovaj koji je najbolji ostane neopravdano nežapažen. Po meni, može da konkuriše i za anagram godine. Inače, bolje anagrame u životu nisam pročitao. :) Pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Не знам да ли су и на који начин они који су гласали образложили своју одлуку, међутим у конкретном примјеру не видим пропуст гласача већ аутора. Наиме, добро је познато да је наслов ове прелијепе народне пјесме „ЈетрвицА адамско колено“ и да то не може измијенити позивање на непоуздани извор (линк), а камоли анализа пјесме. Чак није потребно познавати значење израза адамско колено да се закључи да (на основу правила конгруенције) уз њега не може ићи именица у множини (могло би само „Јетрвице адамска колена“).
    С поштовањем,
    Радоја Рацановић.

    ReplyDelete
  3. Ako se stavi zarez "Jetrvice, adamsko koleno", onda i takav naziv ima smisla, jer se njoj i u pesmi obraćaju sa "Oj, Koviljka, koleno adamsko". Tako nešto je čak logičnije. No, nebitno - glasači nisu dali nula poena na osnovu pogrešnog naslova, nego zato što nisu znali kakav je sadržaj pesme.

    ReplyDelete
  4. Imam i ja nešto na tu temu. U Valjevu je trebalo sastaviti premetaljku od slova
    TEŠKO STADU BEZ PASTIRA. Ja sam to shvatio kao teško je bez šefa, vođe, mada misle da mogu... Npr. u Feniksu bez mene ili u Agrocoru bez Todorića (ha-ha). Postavka mog anagrama bila je KAD PROBASTE - ZAŠUTISTE i dobila je jedinice i dvojke od žirija (stada). Pozdrav, neshvaćeni Pero

    ReplyDelete
  5. Kod tog tvog anagrama je neispravan aorist, pošto su od zašuteti (zašutjeti) izvedeni oblici za drugo lice množine zašuteste (zašutjeste). Kad bi postojao svršeni glagol zašutiti, onda bi moglo i to "zašutiste".

    ReplyDelete
  6. Prilično si u pravu. Mada postoji zašutiti u nekim rječnicima (npr SANU), a i mnogi novinari, priznati i nepriznati, koriste taj još uvijek nepravilni glagol, mi ga u Feniksu ne bi propustili u križaljku. Ali u opis križaljke ili premetaljku bi, tu smo malo "liberalniji". Ali to nije tema već neshvaćenost, jer bi u slučaju neispravnosti rad trebao biti diskvalificiran, tj. nula bodova. Pozdrav, Pero

    ReplyDelete
  7. Da budem iskren, prilično ti je maglovita veza sa rešenjem, treba tu dosta dodatnog objašnjavanja da bi se razumelo šta poručuješ. Recimo, nije ni blizu mog ZAŠTITA STE, BRE, DOK PASU. Uz najbolju volju, sve i da zažmurim na nepravilan aorist i to što na takmičenju u Srbiji stavljaš glagol koji se ovde ne koristi (već isključivo ćutati), ne bih mogao da ti dam više od "trojke". No, ima li uopšte smisla komentarisati odluke žirija čiji članovi, svi zajedno, nisu sastavili pet anagrama trajne vrednosti, a jedan od njih čak nije objavio nijedan anagram u časopisima?

    ReplyDelete