22/06/2015

Monorebus - prethodnik rebusina

Nakon što sam objavio aktuelni rebusino IDETE LI NA "SMAK"? ("I" detelina, "S" mak), iz Crikvenice se javio enigmata Boris Babić i obavestio me da ova vrsta zagonetke nije originalni izum Luke Pavičića (kao što sam mislio), već da je i ranije viđena ta ideja, samo pod drugim imenom - monorebus.

Kolega Babić je svoju ideju predstavio kao novitet u "Feniksu" br. 229, od 18. septembra 2003. godine. U uvodnom objašnjenju kaže se: "U ovoj varijaciji klasičnog rebusa novina je u tome što se u postavci koristi isključivo jedan pojam koji ima više naziva. Nakon što odgonetnete sve moguće nazive, pridodajete im određenim redom ponuđena slova kako bi dobili konačno rješenje monorebusa".

Meni lično ne sviđa se da ovakav tip rebusa bude predstavljen brojevima, jer mislim da je efektnije kad na crtežu vidimo dva ili više puta ponovljenu sliku (na primer, kao u mom radu ŠTA PITA KEKEC? - štap "I", tak "E", ke "C"). Što se tiče naziva monorebus, on ima smisla kad je isključivo jedan isti pojam na crtežu, a kod Luke sam viđao i da miksuje sinonime sa nekim drugim rečima. Dakle, taj Lukin naziv rebusino omogućava i dodatnu kombinatoriku, pa bi ga možda trebalo koristiti u takvim slučajevima, a kad je samo jedan isti pojam na crtežu, to zvati monorebus, kako je i zamislio autor te ideje Boris Babić.   

U svakom slučaju, istinu treba uvek reći, pa shodno njoj i pošteno postupiti (kao što je nedavno uradio Enigmatski savez Srbije, kad je Sretenu Periću i meni priznao titule koje su nam nepravedno uskraćene na Susretima enigmata Srbije u Vranju i Boru). Od kolege Babića čujem da je Luka za rebusino dobio nagradu za zagonetačku inovaciju "Nikola Faller", što smatram da nije u redu, zbog postojanja prethodnika. Naravno, verujem da je Luka samostalno došao do iste ideje (i kasnije dosta uradio na njenoj afirmaciji), pa bi verovatno najpravednije bilo da Hrvatski zagonetački savez proglasi Borisa Babića za ravnopravnog dobitnika pomenute nagrade. Nikad nije kasno da se ispravi neka greška, pa čak ni nakon više godina!

4 comments:

  1. Zorane, znanja radi, nagradu "Nikola Faller" ne dodjeljuje Zagonetački savez Hrvatske , pa sukladno tome ne može odlučivati , oduzimati ili naknadno dodjeljivati nagrade!
    A čak mi se čini ,da se Luka u ranijim komentarima ogradio, navodeći da je on osmislio samo naziv ove varijacije rebusa, koji su već ranije zabilježeni, pa je čak i naveo poštovanog kolegu Babića kao jednog od "izumitelja".

    ReplyDelete
  2. Na nekim prethodnim Susretima zagonetača Hrvatske video sam da se nagrada dodeljuje tamo, pa sam greškom pomislio da je taj konkurs što organizuje "VAZAK" u međuvremenu prešao pod okrilje Hrvatskog zagonetačkog saveza. Ipak, ne bih se složio sa time da HZS ne može da utiče na ispravljanje greške - teoretski, kad bi se kolega Boris Babić žalio prvo organizatoru konkursa, a zatim HZS (kao najvišoj instanci), savez bi imao pravo da se umeša i organizatoru naloži promenu odluke.

    To što je Luka naveo u poruci je korektno, ali ne menja činjenicu da je pravi autor te ideje Boris Babić, a da je Luka bio taj koji je najviše doprineo afirmaciji ideje. U takvoj situaciji nije pravedno da priznanje pripadne samo jednom čoveku i ne treba niko da se ljuti što dajem ovakvu sugestiju - ni Luka, ni organizatori konkursa, ni HZS. Lep pozdrav svima, nemam lično ništa protiv nikoga od vas, navodim samo šta je istina.

    ReplyDelete
  3. Dok sam ja pisao svoje viđenje, i tražio neke podatke Zoran je, objavio komentar, no evo mog kompletnog odegovora

    Zorane ako nisi vidio moj komentar uz tvoj zadnji rebusini, ponavljam ga.

    Luka 21/6/15 16:04

    Mali ispravak Zorane, ja sam osmislio samo naziv ove podvrste rebusa, a inače su i ranije zabilježena (na primjer Boris Babić) objave ovakvih rebusa, ali pod klasičnim nazivom.
    PS: nisam imao evidentiraqno da je objavlejn kao MONOREBUS.

    Mislim da je komentar jasan.

    Nadalje, na ideju i naziv REBUSINO, sam došao sam, ali kod pripreme za objavu noviteta u Feniksu, zavirio sam u svoju arhivu. Tamo sam našao da je Boris Babić 2003. objavio nekoliko rebusa s ovakvom idejom, te sam za prezentiranje noviteta objavio i dva njegova rada: sto pikula i Šime takta nema!. A Rebusino je prvi put objavljen u Feniksu br. 60 18. 03. 2010. godine.
    Također, kod prijave noviteta za nagradu Nikola Faller, sve je skenirano uredno navedeno. Kod dodjele nagrade (travanj 2012.) organizatorima sam zahvalio i spomenuo Borisa Babića, te su mi odgovorili, da će vjerovatno na sljedećem natjecanju i njemu dodijeliti diplomu.
    Ilija je dobro primjetio HZS nema ništa s tom organizacijom, već je to klupska nagrada VAZAKA, koja se dodjeljuje dvogodišnje. Odnosno dodjeljuju se dvije nagrade Diploma i Plaketa Nikola Faller za zagonetačku inovaciju.
    Neovisno o nagradi, meni je bitnije da je naziv objeručke prihvaćen, jer je već u 2010. godini uredništvo Feniksa objavilo desetak REBUSINA od različitih autora. u protekle dvije godine taj naziv je prihvaćen i izvan hrvatske enigmatike što mi je dodatno priznanje.
    Toliko o tome, po mom sjećanju. No ako je potrebno, mogu potražiti i originalne stranice objave noviteta REBUSINO i skenirati da se i one objave, kako bi se ispravile povjesne činjenice.

    ReplyDelete
  4. Luka, drago mi je što si sve te detalje naveo prilikom prijave za konkurs, jer da si znao tako nešto, a propustio da spomeneš prethodnika - bio bi plagijator. Tim pre nije mi jasno kako je moguće da organizator nakon svega dodeli nagradu samo tebi, a ne i onome ko je, zapravo, originalni tvorac te zagonetačke inovacije.

    Kolega Babić ima opravdani razlog da se ljuti što niti je dobio nagradu, niti se koristi ime zagonetke koje je on zamislio. OK, vreme je možda pokazalo da je rebusino pogodniji za naziv, ali ne bi smelo da ostane na tome da ti budeš jedini dobitnik priznanja, jer tako nešto je nepošteno i nepravedno. "Vazak" ima moralnu obavezu da ispravi svoju veliku grešku.

    ReplyDelete