22/04/2015

Bogata šahovska nedelja

Šah je poslednjih godina u paradoksalnoj situaciji, jer organizuje se više takmičenja nego ranije, ali su ona slabije medijski propraćena, čak i kad na njima nastupaju vrhunski igrači. Logično, kad nema medijske pažnje, slabije je i interesovanje sponzora, i to se onda negativno odražava na samu igru, pošto je napuštaju i neki profesionalni šahisti, tražeći bolje plaćeno radno mesto. U međuvremenu, događaju se i neki skandali sa varanjem preko mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, a korumpirano rukovodstvo FIDE (koje samo gleda kako da sačuva fotelje) ne rešava te probleme koji se nagomilavaju.  

Ono što je dobro poslednjih godina jeste da zahvaljujući napretku modernih tehnologija možemo da preko interneta posmatramo uživo razne turnire. U centru pažnje trenutno je Memorijal Vugara Gašimova, koji se održava u Šamkiru, u znak sećanja na preminulog azerbejdžanskog velemajstora. Nakon pet kola u vođstvu je svetski prvak Magnus Karlsen sa 4 poena, pola poena manje ima američki velemajstor filipinskog porekla Vesli So, dok je na trećem mestu indijski as Višvanatan Anand sa 3 poena. Zaista sjajan turnir, a partije sa njega možete da pratite preko OVOG LINKA

Potpuno neverovatno, ali u istom terminu održavaju se ekipna svetska prvenstva za šahiste i šahistkinje?! Uprkos izostanku nekoliko asova, nema sumnje da je muški turnir i dalje veoma jak, ali šteta je što termini nisu usklađeni. Turnir najboljih muških reprezentacija (čiji domaćin je Cahkadzor, banjski gradić u Jermeniji) možete da pratite NA OVOM LINKU, dok ćete partije šahistkinja (koje igraju u višemilionskom kineskom gradu Čengdu) pronaći preko OVOG LINKA.  

Naravno, premda ih nema na ekipnom svetskom prvenstvu, a ni na raznim superturnirima, ne smemo da zaboravimo ni naše šahiste i šahistkinje, koji trenutno učestvuju na pojedinačnom šampionatu Srbije. Nažalost, partije uživo sa ovih takmičenja ne možemo da posmatramo, sem ako ne odemo direktno u Vrbas, gde se od 18. aprila održavaju oba turnira.

No comments:

Post a Comment