13/12/2014

Lep kvizovkaški dan u Novom Sadu

U novosadskom kafeu "Twins021" danas je održano 9. Prvenstvo Srbije u kvizovci, a prvo mesto zauzeo je Nenad Savić. Premda je učestvovalo svega pet igrača, može se reći da je turnir bio zanimljiv, a odlučujuća partija Savić - Radisavljević (168:163) jedna od najuzbudljivijih na dosadašnjim šampionatima.

U prvom potezu pomenute partije morao sam odmah da menjam loša slova i tako sam praktično dao foru od 20 poena. Zatim sam igrao super, složio lepe reči PRESIĆUŠNO i MIKROFOLIJA, stekavši pedesetak poena prednosti. Delovalo je da ću pokriti sve potencijalne pretnje, međutim protivnik je imao u ruci tri "džokera" i u poslednjem potezu složio reč od 13 slova NEOSOMALIJSKA, na delu table krcatom slovima. Sve u svemu, zaslužena Nenadova pobeda, jer iskoristio je svoju šansu, a ja sam potrošio dosta vremena da se iščupam iz teške pozicije i u cajtnotu sam možda propustio da skupim još nekoliko poena.

Pokazalo se još jednom da je sve teže privoleti ljude da izdvoje jedan dan za ovakav vid zabave. Nekoliko redovnih učesnika šampionata imalo je neodložne obaveze, neki su otvoreno rekli da nemaju novca, a da peh bude veći, i dva prijavljena takmičara su izostala - jedan jer je zaspao, a drugi zato što mu je otekla vilica od operacije na zubu.

Svi učesnici turnira dobili su lepe poklone, a nakon takmičenja otišli smo na roštilj u čuveni "Bubi gril" i tamo nastavili druženje. Neko novo kvizovkaško takmičenje biće verovatno na proleće u Beogradu, gde je realnije da se okupi veći broj igrača.

Konačan plasman na 9. Prvenstvu Srbije u kvizovci: 1. Nenad Savić 4 poena, 2. Zoran Radisavljević 3, 3. Miloš Škarić 2, 4. Rade Goljović 1, 5. Kristijan Knežević, bez poena.

4 comments:

  1. Браво за све! Зоран је био изузетан домаћин и хвала му на организацији и гостопримству! Стварно штета што није било више учесника, али смо се и овако сви лепо провели.

    Мени је ово највећи успех у квизовци! Прво сам у тешкој и затвореној партији победио Милоша тако што сам у последњем потезу саставио једанаестицу МЕЂУОДАЈСКЕ, што ми је признато као појам из спелеологије, преокренуо тиме његово вођство од тридесетак разлике и добио прилику да играм одлучујућу партију, а у тој партији је Зоран, иако нисам лоше почео, био бољи од трећег до последњег потеза. Ја сам у последњих 5 потеза, видевши да већ много заостајем, калкулисао да уклопим неку велику реч око спојених слова ОМАЛ која су већ стајала на табли, а која он можда није могао да искористи нити да их блокира, а и био је сигурно усредсређен на то да ми затвори остале отворене могућности где бих нешто да поставим. Приметио сам да ми, уз помоћ три квизовца, недостаје једно слово за дванаестицу НЕСОМАЛИЈСКИ, али у деветом потезу сам још увек имао код себе непотребна М, Р и Т. Било ми је потребно да извучем једно добро слово: променио сам одмах та три слова и имао много среће - добио сам О и С, уз лоше Ч, па сам поставио чак тринаестицу, што ми се никад до тада није десило. Испоставило се да би и поменута дванаестица добијала. Зоки је вероватно могао да осигура победу у последњем потезу да је имао који минут више за размишљање, мада после партије уопште нисам могао да се сетим његових слова. Ја сам можда могао да употребим М, Р и Т у деветом потезу уместо да их мењам, али на брзину нисам успео да уклопим сва три негде на таблу, а смањио бих себи вероватноћу да извучем корисно слово да сам употребио рецимо само два.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Или је била десетка МЕЂУОДАЈНИ... тако некако. :-)

      Delete
    2. MEĐUODAJSKO - priznao sam to kao nešto što se odnosi na međuodaju, koja povezuje druge dve odaje ili prostorije.

      Delete
  2. Na turniru nije bilo mnogo partija, ali igrala se dobra kvizovka, što potvrđuje i spisak reči za koje su igrači dobili bonus:

    13 slova: NEOSOMALIJSKA (Savić)
    12 slova: PRIJELAZNICE (Goljović)
    11 slova: MIKROFOLIJA, NEHROMATSKI (Radisavljević), MEĐUODAJSKO (Savić), NEOTORINSKI (Škarić)
    10 slova: USEDELAČKO, ZEMLJODELKE (Goljović), AFEKTIRATI, OPIJENOSTI, SATERANOST (Škarić), RASELJENIJA, DUGOTONSKI, DECENIJSKA, BOGOUGODNO (Savić), RASPADNUTA, PRESIĆUŠNO, ZAPUŠENIJI (Radisavljević)

    Po dogovoru smo igrali da su dozvoljene reči u kojima su komparacije prideva.

    ReplyDelete