09/11/2014

Počeo meč Karlsen - Anand

U poslednje vreme nisam stigao da ispratim šahovske aktuelnosti, mada je bilo zanimljivih turnira. Ovde pre svega mislim na dva FIDE Gran Pri turnira (u Bakuu su pobednici bili Fabio Karuana i Boris Geljfand, a u Taškentu je trijumfovao Dmitrij Adrejkin). Vredi spomenuti i veliki uspeh našeg najboljeg velemajstora Ivana Ivaniševića, koji je bio pobednik Memorijala Čigorina u Sankt Peterburgu.

Naravno, u centru pažnje sad je meč za titulu svetskog prvaka Karlsen - Anand, koji se održava u Sočiju. Jučerašnja prva partija, u kojoj je Višvanatan Anand imao bele figure, završena je borbenim remijem i nagoveštava da će biti više uzbuđenja nego u prethodnom meču ovih rivala, koji je Magnus Karlsen dobio rezultatom 6,5:3,5. Partije mogu da se prate na više linkova, a sajt organizatora je NA OVOJ ADRESI.

Vodeći svetski šahisti mahom daju prednost Karlsenu, što je i logično, jer je znatno mlađi i ima veći rejting za sedamdesetak poena. Jedino je Vasilij Ivančuk rekao da će Anand u predviđenih 12 partija izboriti nerešen rezultat i potom (zahvaljujući velikom iskustvu) trijumfovati u doigravanju. Da se meč igra u 24 partije, kao što su bili održavani nekadašnji, nema sumnje da bi to pogodovalo Karlsenu, ali u ovako kratkoj varijanti šanse ima i indijski as.

No comments:

Post a Comment