06/06/2014

Najjači šahovski turnir na svetu

Ako mislite da je najjači šahovski turnir onaj koji se tradicionalno održava u holandskom gradiću Vajk An Ze (Wijk Aan Zee), onda ste prilično daleko od tačnog odgovora. Zapravo, verovatno ćete se iznenaditi kad čujete da na turnir o kome je reč svetski prvak Magnus Karlsen niti je pozvan niti bi imao realne šanse da bude visoko plasiran!

TCEC (Thoresen Chess Engines Competition) je takmičenje koje se održava od 2010. godine, a čiji organizator je norveški programer i ljubitelj šaha Martin Toresen. Na njemu nastupaju najjači šahovski programi, a kao ilustraciju njihove snage kazaćemo da aktuelni šampion Stockfish ("bakalar") ima rejting 3168. Na devetnaestom mestu TCEC liste je program Shredder sa rejtingom 2889, dok Karlsen, koji je vodeći šahista FIDE, trenutno ima rejting 2877. Možda vam ove brojke ništa ne znače, ali ako znamo da je Shredder na četvorokružnom turniru osam najboljih mašina osvojio samo 4 poena iz 28 partija, onda možete da pretpostavite kako bi se proveo Karlsen (ako bi uopšte i stigao do te faze takmičenja).

Ove sezone u superfinalu snage su odmerili Stockfish i Komodo (komodo - vrsta velikog guštera sa Indonezije). U tom "biokompjuterskom" dvoboju od 64 partije pobedio je "bakalar", rezultatom 35,5 : 28,5. Ceo tok turnira je prenošen uživo na sajtu TCEC, a na sajtu postoji i arhiva, tako da možete pogledati kakav sjajan šah igraju mašine.

U osamnaestoj partiji finalnog meča Stockfish je crnim figurama žrtvovao pešaka radi inicijative i u efektnom stilu zabeležio pobedu (evo i  komentara te partije na sajtu Youtube). Naravno, dešava se i da mašine prave greške, pa čak i neke prilično velike previde, ali impresivna je njihova kombinatorika i način na koji vrhunski realizuju i neke male pozicione prednosti.

Na ovom linku možete pročitati intervju sa direktorom TCEC Martinom Toresenom, sa kojim je razgovarao hrvatski velemajstor Davorin Kuljašević. Inače, Toresen je najavio da će uskoro početi i takmičenje u Fišerovom random šahu, što će sigurno takođe biti veoma interesantno za gledanje.

No comments:

Post a Comment