27/05/2014

Perić uspešno prebrodio izazov


Završen je konkurs u sastavljanju ukrštenice sa brodovima, koji sam prethodna dva meseca organizovao u saradnji sa časopisom “Enigmatika“. Pobednički rad, koji možete videti u narednoj poruci, sastavio je Sreten Perić iz Loznice, potvrdivši još jednom svoju veštinu u ukrštanju reči. 

Ako se može reći da su čitaoci pokazali interesovanje za ovaj novitet, učestvujući u nagradnim igrama za rešavače, onda to nije bio slučaj i sa sastavljačima, budući da se u izazov upustilo svega šestoro enigmata. Zadatak se pokazao kao prilično zahtevan, pa je stoga malo njih htelo da se oproba na nepoznatom terenu. Žiriju se najviše svideo Perićev rad u kome ima malo crnih polja i dosta lepih reči i sintagmi. Vrlo smelu kombinaciju imao je drugoplasirani autor Radoja Racanović iz Banjaluke, dok je trećeplasirani, Tomislav Popović iz Beograda, imao lepe reči u svom radu, ali i više crnih polja od konkurenata.

Konačan plasman:

1. Sreten Perić, Loznica (rad br.1) - 24 poena (5-3-3)
2. Radoja Racanović, Banjaluka (rad br. 7) - 17 (4-2-1)
3. Tomislav Popović, Beograd (rad br. 2) - 10 (1-3-1)
4. Sreten Perić, Loznica (rad br. 9) - 7 (1-1-2)
5. Miroslav Živković, Jagodina (rad br. 5) - 3 (0-1-1)
6-7. Željko Prvanov, Pančevo (rad br. 4) - 2 (0-1-0)
6-7. Tomislav Popović, Beograd (rad br. 6) - 2 (0-0-2)
8. Tomislav Popović, Beograd (rad br. 3) - 1 (0-0-1)
9. Branislav Nikić, Požarevac (rad br. 8) - 0

Sreten Perić za nagradu dobija “Ilustrovanu enciklopediju rok muzike u Vojvodini 1963-2013“, čiji autor je poznati muzički novinar Bogomir Mijatović. Radoja Racanović je osvojio moju knjigu “World of Anagrams“, dok će Tomislavu Popoviću pripasti knjiga iz beletristike.

Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u konkursu, uz želju da ova vrsta zagonetke bude prisutna u “Enigmatskoj radionici“, a zašto da ne i u časopisima. Na datoj površini 10x10 teoretski je moguće da se stavljaju i pojmovi od 18 slova, stoga je sigurno da to pruža mnoštvo mogućnosti i da se mogu sastaviti još kvalitetniji radovi.

3 comments:

  1. Čestitke svim sastavljačima, mnogo mi se sviđa ovaj novitet i volio bih da zaživi na stranicma enigmatskih časopisa ili makar u Zoranovoj Enigmatskoj radionici.

    ReplyDelete
  2. Bravo Sretene, svaka čast. Verujem da bi osvojio prvo mesto i u mnogo većoj konkurenciji. Ja sam se puno namučio da sastavim svoj rad, ali sam na kraju bio zadovoljan. Šteta što nisam osvojio bar neki bod iako to nije bio razlog mom angažovanju. Čestitam i ostalima koji su se upustili u sastavljanje ove novotarije koju je osmislio Zoran, a Zoranu pohvala za lepo osmišljenu novu vrstu ukrštenice i konkurs koji je povodom toga napravio.

    ReplyDelete
  3. Još su mi u sjećanju odlični Zoranovi raznoslovni magični kvadrati iz Enigmatske radionice proteklih godina, a koji se od onda rijetko pojavljuju...

    ReplyDelete