20/09/2024

Od heroja do tragičara

Nakon što je u petom kolu Predke doneo pobedu Srbiji nad Brazilom u triler završnici, ovaj put je imao obrnuti doživljaj, te je u meču osmog kola s Uzbekistanom izgubio partiju kad je bio nadomak remija protiv Abdusatorova. Šteta, jer to bi bio važan bod za Srbiju, koji su u potpunosti zasluživali jer su se odlično suprotstavili braniocu olimpijske titule. Remijem su završene partije Jakubojev - Sarana, Inđić - Sindarov i Vohidov - Ivić.

Šahistkinje su popravile plasman zabeleživši minimalnu pobedu 2,5:1,5 nad Peruom. I ovaj put odlično su funkcionisale prve dve table, Teodora Injac i Marina Gajčin (na slikama), dok je na trećoj tabli poražena Tijana Mandura, što postaje zabrinjavajuće jer na toj tabli u poslednjih pet kola naše šahistkinje su osvojile samo pola poena. Srećom, to se ovaj put nije odrazilo na uspeh ekipe, jer je Jovana Erić remizirala na četvrtoj tabli.

Šahisti Indije zabeležili su protiv Irana ubedljivu pobedu 3,5:0,5 i zadržali maksimalan učinak. Danas se sastaju protiv Uzbekistana i ukoliko prebrode uspešno taj meč biće nadomak zlatne medalje. U ženskoj konkurenciji, nakon pobede Poljske nad Indijom 2,5:1,5 situacija se zakomplikovala i sada nekoliko ekipa ima realnu šansu da dođe do prvog mesta.

U današnjem devetom kolu šahisti Srbije imaju priliku da pobedom protiv slabije rejtingovane Kube ponovo dođu u krug ekipa koje se bore za medalju. Neće biti lako igrati nakon ovog nesrećnog poraza protiv Uzbekistana, ali nadajmo se da će se naši momci konsolidovati i pokazati svoje kvalitete. Šahistkinjama sledi meč sa Uzbekistankama, koje nisu ni približno jake kao njihove kolege iz reprezentacije, ali nisu ni za potcenjivanje, te uprkos značajne razlike u rejtingu oprez nije na odmet.

Tabela u open konkurenciji: 1. Indija 16, 2. Uzbekistan 14, 3. Mađarska 14, 4. Kina 13, 5. SAD 13, 6. Iran 13. Srbija je na 15. mestu sa 12 bodova.

Tabela u ženskoj konkurenciji: 1. Indija 14, 2. Poljska 14, 3. Kazahstan 14, 4. SAD 13, 5. Jermenija 13, 6. Ukrajina 13. Srbija je na 21. mestu sa 11 bodova.

(slike sa Fejsbuk profila Šahovskog saveza Srbije)

No comments:

Post a Comment