01/01/2023

Miloš Karna pobednik novogodišnjeg rešavačkog turnira

Na novogodišnjem rešavačkom turniru ZEZ (Zoranove enigmatske zavrzlame) takmičilo se 12 ljubitelja enigmatike. Možemo primetiti da su neki rešavači vrlo ozbiljno shvatili takmičenje, dok su pojedini pristupili tome rekreativno, no najvažnije je da su se svi dobro zabavili, što je bio osnovni cilj ovakvog turnira. Hvala svima na učešću, te upućenim novogodišnjim čestitkama i pohvalama za kvalitet zagonetaka, želim i ja vama svako dobro u novoj godini!
 
Pripremljena 43 zadataka najuspešnije su rešavali Miloš Karna i Marko Obradović, koji obojica nisu rešili samo jedan anagram (Milošu je problem zadala Emili Dešanel, forenzičarka iz TV serije "Kosti", a Marko nije pronašao Geršvinovu "Rapsodiju u plavom"). Budući da je Miloš nešto ranije poslao rešenja, to mu je donelo prvo mesto. Do "bronze" je stigao Ilija Đurković, a blizu pobedničkog postolja bio je Nenad Savić.
 
Ova četvorica takmičara s preko 90% poena dobiće za nagradu neke lepe knjige koje sam nedavno nabavio na zagrebačkom sajmu knjiga "Interliber", a budući da je samo jedna dama poslala rešenja, odlučio sam da nekom lepom knjigom nagradim i Milicu Jokanović. Nagrade će, kad budem u mogućnosti, biti dostavljene poštom ili lično uručene.
 
Eto toliko za prvo ovogodišnje enigmatsko takmičenje u Srbiji, a i šire, jer u svetu nema baš mnogo entuzijasta koji prave ovakve stvari 😊. U toku je 21. Međunarodno prvenstvo za anagramiste, pa vas pozivam da u narednih nekoliko dana pošaljete neke zanimljive radove za 2. kolo ovog tradicionalnog takmičenja.
 
Konačan plasman na turniru: 1. Miloš Karna 43 (rešenja poslata u 5:58), 2. Marko Obradović 43 (9:55), 3. Ilija Đurković 41 (14:57), 4. Nenad Savić 40 (7:16), 5. Dragiša Cetić 35 (9:25), 6. Vladimir Obradović 24 (14:18), 7. Andon Koloski 23 (13:19), 8. Nebojša Jevtović 19,5 (14:48), 9. Darko Radojević 15 (9:49), 10. Darko Marković 14 (12:53), 11. Mihajlo Džudžar 12 (13:38), 12. Milica Jokanović 10 (14:30).
 
KOMPLET REŠENJA MOŽETE VIDETI NA OVOM LINKU

3 comments:

  1. Sudoku zadatak s Gvardiolom imao je ipak dva rešenja. Za časopis "Kviskoteka" dao sam varijantu s dodatnim slovom "O", tako da je tamo bilo jedinstveno rešenje, a učinilo mi se i da je ovako ispravan, ali malo teži za rešavanje. Naravno, ovaj sitan propust nije ni na šta uticao.

    ReplyDelete
  2. Super takmičenje i sve pohvale Zoranu! Na žalost, uspavao sam se kad je svanulo i posle nisam mogao da nastavim. Takođe, čestitke pobednicima Milošu, Marku i Iliji, a i ja sam stvarno zadovoljan svojim rezultatom i hvala za nagradu.
    Kod zadatka "Na koncertu smo videli kitaristu…", ni na kraj pameti mi nije bilo da stavim očigledno "S KITAROM", nego sam počeo da tražim srodne instrumente i nastavio indirekt sa "I LIRISTE", sa rešenjem "ILIRI STE", što mi se sve taman uklopilo u broj slova (1, 7)(5, 3). E sad, da li se svirač na liri zove baš lirista ili nekako drugačije...

    ReplyDelete
  3. Svoja rešenja naknadno je poslao i Vladimir Krnač, kome se zahvaljujem na tome što je izdvojio svoje slobodno vreme za ovu enigmatsku poslasticu. Po brojnim klikovima na poruku s linkom pretpostavljam da je bilo još dosta njih koji su rešavali ili barem pogledali te zagonetke.

    ReplyDelete