20/09/2022

Miloš Karna najbolji na startu 14. Lige rešavača

Zahvaljujući pozivima i molbama preko mejlova, blogova i Fejsbuka (uz malo pojačanu patetiku) na startu 14. Lige rešavača bilo je 17 takmičara, od kojih je 14 rešilo više od 50% zadataka. Po rezultatima, ali i komentarima koje sam dobio, može se reći da im je prijao ovaj turnir u rešavanju anagrama (TURA 26) koji je pripremio Ivan Andonov.

Najuspešniji takmičar bio je Miloš Karna, koji je rešio 47 od 50 anagrama i u dodatne dve igre još malo uvećao prednost nad pratiocima. Do "srebra" je nakon preokreta stigao Ilija Đurković, dok je "bronzu" osvojila Svetlana Jorgaćijević. Blizu "postolja" bili su Marko Obradović i Nebojša Jevtović. 
 
Tabela za generalni plasman 14. Lige rešavača napravljena je na osnovu Karninog rezultata (663) koji vredi 100 poena, a on je dobio još 10 poena bonusa za prvo mesto. Ilija Đurković je imao rezultat 608 (91,7 % Karninog skora) i dobio je još 8 poena za drugo mesto, tako da mu je za generalni plasman upisano 99,7 poena. Za treće mesto sledovalo je 6 poena bonusa, za četvrto mesto 4, a za peto mesto 2 poena bonusa. Svi ostali takmičari dobili su poene samo na osnovu pomenutog procentualnog učinka.

EXCEL - TURA 26 - statistika
 
Generalni plasman nakon prvog kola: 1. Miloš Karna 110 poena, 2. Ilija Đurković 99,7, 3. Svetlana Jorgaćijević 97,1, 4. Marko Obradović 93,14, 5. Nebojša Jevtović 89,93, 6. Dragiša Cetić 81,9, 7. Darko Radojević 80,09, 8. Rade Goljović 78,28, 9. Sofija Necin 76,92, 10. Nenad Savić 71,49, 11. Stipan Medo 67,12, 12. Dimitrije Spasić 64,86, 13. Andon Koloski 62,59, 14. Dragan Tolomanoski 49,32, 15. Darko Marković 37,71, 16. Dragoljub Apostolski 18,25, 17. Mihajlo Džudžar 7,09.
 
Hvala svima na učešću. Naredno kolo je na programu u petak u 20 časova, kada možete rešavati moje rebuse.

10 comments:

  1. U međuvremenu je postavljena kompletna statistika u excel tabeli, zaboravio sam da unesem taj link u tekst.

    ReplyDelete
  2. Čestitke najboljima, a Ivanu hvala na odličnim zadacima. Ako sve bude išlo po planu, družimo se i u petak.

    ReplyDelete
  3. Zorane, pošto nemam facebook, možeš li i ovde da napišeš šta se u međuvremenu promenilo u odnosu na excel tabelu ? (Rekla bih da Radetov 25. anagram nije priznat ili je greškom unešen). Sem toga, šta je sa nagradnim poenima, tamo ništa ne štima. Kako vidim najviše glasova su dobili anagrami pod rednim brojevima 32, 48 i 50.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo Svetlana. U pravilima piše ovako: "Takmičar od svojih rešenih anagrama treba da izabere tri koja mu se najviše sviđaju..." Zato u zbir neće ući ono za šta je neko glasao, a nije rešio. Ovde se desilo da je Dragoljub glasao za anagrame koje nije ni rešavao i zato se zbir kod ta tri anagrama za koje je on glasao smanjio. U sheet-u "UNOS-NP", koji si ti gledala, anagram 50 ima 9 bodova jer su tu bodovi koje su im takmičari dodelili, ali pogledaj sheet "UNOS-NP(T)" tu je broj bodova kada se oduzmu netačna rešenja: anagramu 50 je oduzet jedan (Dragoljubov) bod i onda anagrami 46 i 50 imaju po 8 bodova. Kad se ovo desi, aktivira se onaj deo pravila koji glasi "U slučaju da dva ili više anagrama dobiju isti broj glasova, u prednosti su oni s manjim rednim brojem". Ovde je sve po pravilima.

      Delete
  4. Postavio sam sada ispravnu tabelu, u kojoj Radetu nije priznato alternativno rešenje. Što se tiče tri anagrama s najviše poena, objašnjenje će ti dati Nenad, jer i mene je zbunila tabela. Pomislio sam da imaš dva pogotka (što bi ti donelo 35 poena u toj igri).

    ReplyDelete
  5. Hvala, Nenade, sada je sve jasno u vezi nagradnih poena. Nisam primetila da Dragoljub nije rešio poslednji anagram, a dao mu je bod.

    Zorane, da li ti priznaješ/otpriznaješ alternativno rešenje u zavisnosti od toga kako ti se sviđa konačna tabela ? Ovo sada zvuči zajedljivo, ali prošle godine se nisi udostojio čak ni da odgovoriš na komentar gde je Tonči ukazao na to da mu nisi uračunao dodatno rešenje koje je poslao, a koje bi me, po njemu, stavilo na prvo mesto ispred Miloša, a kamoli promenio tabelu. Tada sam to oćutala.

    Ove godine, prvo napraviš jednu tabelu (i greškom je objaviš), pa pošto ti se očito nije svidelo da budem ispred Ilije, napraviš novu. Sve mi je jasno, primila sam k znanju.

    ReplyDelete
  6. Komentar ti je nepotreban. Ako nekome nisam priznao alternativno rešenje, to je bilo samo zato što ono nije bilo dovoljno kvalitetno. A Radetovo rešenje (takođe nedovoljno kvalitetno, što je i sam priznao) ne menja ništa posebno, imao bi 530 poena i ostao na istoj poziciji. Kad mi je dao punu informaciju o onome što je upisao, jasno da sam morao poništiti odgovor. Na obe te excel tabele si iza Ilije, objasnio ti je Nenad. Nisam uopšte ni gledao tu tabelu dok ti nisi počela komentarisati, isto sam kao i ti otišao u pogrešnu rubriku.

    ReplyDelete
  7. U prvoj verziji si priznao Radetovo alternativno rešenje, unešeni su bodovi za taj anagram. U toj excel tabeli sam bila na drugom mestu (gledam u nju, piše broj 2 i obeležena sam srebrnom bojom) jer je tada zbog toga Ilija dobio manje bonus poena i to nema nikakve veze sa nagradnim poenima o kojima je Nenad pisao.
    Da rezimiramo, prvobitno si odobrio nešto što nisi bio siguran šta znači i nije bilo dovoljno kvalitetno, pa si se posle predomislio. U redu, prihvatam objašnjenje. (Ne liči na tebe tako nešto, ali dobro.)

    Sada mi samo još objasni zašto prošle godine nisi hteo da mrdneš ušima kada je Tonči ono napisao. Samo mi nemoj reći da nisi video, jer znam da dobijaš obaveštenje o novim komentarima i da uvek odmah reaguješ. Da li bi se isto poneo da je u pitanju bio Miloš, Ilija ili neko drugi, a ne "obična" Svetlana ?

    Ilija, molim te nemoj ovo da shvataš lično, znaš da si mi jako drag i da strašno cenim tvoje znanje i umeće. Ovo je između Zorana i mene, i nema nikakve veze sa tobom.

    ReplyDelete
  8. Pa eto vidiš, nisam ni znao da si u nekoj varijanti bila druga. Nisam uopšte ni pomislio da Radetovo rešenje može na bilo koji način uticati na plasman, razumeo sam da je bila problematična samo ta igra s tri najbolja anagrama.

    A za neke rasprave niti imam vremena niti živaca, valjda si to skontala poslednjih godina. Zapravo mi je začuđujuće da mi poslodavac još nije zamerio što trošim vreme i energiju da vama nešto priređujem. Na internetu vidim gomilu nebuloza i ni na šta se ne javljam, jer džabe da ja nešto elaboriram, kad sagovornici najčešće ne žele prihvatiti iznete činjenice. Nema svrhe pričati ljudima koji ne kupuju moje knjige i neće nešto da nauče o vrhunskoj enigmatici.

    ReplyDelete
  9. A sad odoh na spavanje, umesto da se odmaram jer me čeka mnogo posla kucam tebi odgovor zato što si umislila da sam te nešto oštetio. Molim te ne nastavljaj dalje i lep pozdrav.

    ReplyDelete