29/12/2021

Miloš Karna pobednik u rešavanju minijaTURA

Jučerašnje takmičenje u rešavanju anagrama (TURA 24) bilo je najneizvesnije od 
dosadašnjih. Zbog manjeg broja poena, a i nešto lakših anagrama, više rešavača imalo je šansu za pobedu. Na kraju je prvo mesto ipak sačuvao Miloš Karna, koji je jedini rešio svih 50 anagramnih desetki. Drugo mesto zauzela je Svetlana Jorgaćijević, kojoj nisam mogao da priznam “dušogrizje”, a zahvaljujući dodatnim igrama do “bronze” je stigao Branislav Nikić 
 
Drago mi je što smo imali solidan broj učesnika, čemu su, pored redovnih takmičara, doprineli i neki novi rešavači. Nadam se da ćemo ih viđati i na drugim turnirima koje budem organizovao.
 
Što se tiče Lige rešavača, čije završno kolo će biti održano 11. januara, još nisam odredio sistem bodovanja, ali izvesno je da će blagu startnu prednost imati rešavači koji su juče bili visoko plasirani. No, čak i oni koji nisu rešavali ove anagramne minijature imaće šansu da uz neki odličan rezultat konkurišu za sam vrh tabele.

Kompletnu statistiku s takmičenja TURA 24, uz svih 50 anagrama i rešenja, možete videti u tabeli NA OVOJ ADRESI.

3 comments:

  1. Čestitke svim "visokobodovcima" na tabeli. Mislila sam da će dodatne igre napraviti veći dar-mar, ali nisu ništa više nego obično.

    Trenutno imam veliko "dušobol-je" zbog "dušogrizja". :D
    Ta reč mi je prva pala na pamet prilikom anagramiranja (zvučala mi je logično :))) ), a za svaki slučaj sam je ukucala i u Google. I gle čuda, bilo je takvih koji su je koristili, pa sam zaključila da postoji. :)

    Sa nestrpljenjem čekam nastavak, jedanaestog. :)

    ReplyDelete
  2. Čestitam Milošu i Svetlani koji su pokazali da su velemajstori za rešavanje anagrama. Meni je ovaj put odgovaralo što su svi anagrami bili kratki pa sam ih mnogo lakše rešavao. Ja samo za jedan anagram nisam poslao rešenje, to je HEKSAMETRI, a kod dva sam našao druga rešenja koja ipak nisu priznata: NUKLEOMIJA umesto KOMUNALIJE i ANIMATORKE umesto KINOAMATER.
    Čestitke Zoranu sa sjajne anagramne miniajture i sa nestrpljenjem očekujem i drugo kolo 11. januara.

    ReplyDelete
  3. Najprije, svima sretnu i uspješnu novu godinu žele Stephanie, Roko i Tonči! Započeo sam je malo neslavno, jer sam prije tri dana istegnuo mišić u leđima dok sam radio za računalom i proveo 3 dana nepomičan (i s vrlo neugodnim bolovima) u krevetu dok mi se mišić napokon nije "otkliještio", ali, kako kažu, "svo zlo s tim!". Srećom, TURA je bila dan ranije, pa sam stigao uživati u Zoranovim majstorijama odmah nakon što je završio prijenos šaha iz Poljske (inače ne pratim šah jer osim osnovnih pravila ne znam ništa, ali komentatori su bili izvrsni, a i godišnji je, pa zašto ne!): uistinu pregršt predivnih minijatura, u prvih pola sata sam ih riješio 30-ak, a u idućih 30 još 5-6: ostali mi nisu padali na pamet, pa ni 3-4 dodatna sata ne bi ništa donijela :). Uglavnom, danas sam "ispuzao" iz kreveta i napokon pogledao rezultate: čestitke svima na vrhu, sve iznad 45 točnih rješenja je uistinu fenomenalno, jer svatko od nas ima "slijepu točku" i potrebna je kombinacija vještine, upornosti i sreće da se pronađu rješenja koja ne uočimo isprve: bravo za svih, kao i za one koji su sudjelovali u olimpijskom duhu.

    Jedini detalj zbog kojeg se javljam je što sam sad kad sam pregledao rezultate primjetio da su trojica natjecatelja odabrala ASKLEPIJADa kao svoj bonus-pojam, a upravo to je jedino dodatno rješenje koje sam poslao, i vidim da nije ubrojeno. Inače ne bih isticao, ali ako sam dobro shvatio pravila, mislim da je taj previd poremetio plasman na vrhu, jer je baš Miloš na račun tog pojma dobio 6 dodatnih bodova koja su ga stavila ispred Svetlane, pa vjerujem da je pošteno da se javim.

    Bez obzira na taj detalj, sjajno natjecanje, i iako mi godišnji završava 10. siječnja, pokušat ću se po prvi put pridružiti i za LIGU REŠAVAČA: vidimo se tamo!

    ReplyDelete