14/07/2021

Enigmatika na Ugljanu - lepo druženje s decom

Danas sam imao veliku čast i zadovoljstvo da učestvujem u projektu "Rokotok", koji uz pomoć požrtvovanih prijatelja i ljudi dobre volje organizuje poznati novinar, bloger i gastronomski znalac Domagoj Jakopović, zvani Ribafish. Da podsetimo, u znak sećanja na svog sina Roka, kojem je obećao da će zajedno obići sve nastanjene jadranske otoke, Ribafish je odlučio da to posthumno uradi plivajući od otoka do otoka. Upravo je u toku druga od planirane tri sezone "Rokotoka", a današnja poseta Ugljanu bila je 25. po redu.

Osim što ovim promoviše sport i turizam, Ribafish organizuje na svakom ostrvu i druženja sa decom, a tom prilikom uči ih o nekim pozitivnim životnim vrednostima. Deci se takođe skreće pažnja o značaju ekologije, organizovana je i zanimljiva igra s traženjem skrivenog blaga, a pripremljeni su i brojni lepi pokloni za mališane, tako da je ovaj susret lep doživljaj za sve prisutne.

Kako sam se ja uklopio u "Rokotok"? Budući da nisam sposoban da isplivam neke duge deonice i tako podržim svog prijatelja (kao što rade neki dobri plivači), danas sam gostovao kao šampion Hrvatske u enigmatici. Okupljenoj deci i njihovim roditeljima ispričao sam o kakvom lepom hobiju je reč, rekavši im da on podstiče kreativnost, maštovitost, drukčiji vid razmišljanja, da se kroz enigmatiku stiče veliko znanje, ali i to da veliko bogatstvo leži u tome što se mogu upoznati mnogi zanimljivi ljudi. Za demonstraciju sam pripremio tri anagrama i dva rebusa, a na naše iznenađenje, pojedina deca, ne starija od 10 godina, rešavala su ove zadatke s lakoćom, čak i ovaj rebus JEDNAKOST (jedna kost) koji vidite na slici. Na kraju sam pripremio mini igru sa rešavanjem anagrama u stihu, na tematiku ugljanskih naselja, a najuspešniji pojedinci dobili su majicu sa znakom bloga ŠMEK i primerke časopisa "Kviskoteka".

Posebno mi je drago da se današnja enigmatska radionica održala na Ugljanu, s kojeg je pokojni enigmata i moj dugogodišnji prijatelj Alfredo Ivankov. Istina, nismo bili baš u naselju Kali, gde je Alfredo živeo, već u susednoj Kukljici, ali naravno da nisam zaboravio da ga spomenem, sigurno bi se i on sa zadovoljstvom priključio ovoj akciji.

Rešavanje zagonetaka u toku

Lepi pokloni za mališane

Ribafish potpisuje knjige

Današnje druženje imalo je i "treće poluvreme", u konobi "Udica", čiji domaćini su bili izvanredni. Kad se družite s gastromagom, u najmanju ruku možete očekivati da ćete se dobro najesti! :)

2 comments:

  1. Zoki, topli pozdravi i još jednom hvala na pozivu: žao mi je što se rasporedi nisu poklopili, no nadam se da se svejedno uskoro vidimo!

    ReplyDelete
  2. Nadam da ću imati dovoljno vremena za još koji izlet do Jadrana, a možda i malo dalje (recimo do Italije), tako da postoji šansa da navratim do tebe. Ostaje da se vidi i kako će se odvijati ova situacija s koronom, da li će zbog nje biti nekih novih ograničenja.

    ReplyDelete