08/03/2021

Osmomartovski dvopotez

Poznati zagrebački problemist Dejan Glišić, uz čestitku damama na Međunarodnom danu žena, napisao je na svom Fejsbuk profilu i zanimljivu priču o engleskoj problemistkinji
Edith E.H. Baird.

-------------------------------------------------
Edith E.H. Baird (22.2.1859. - 1.2.1924.) je najplodnija autorica šahovskih problema svih vremena. Stvarala je od osamdesetih godina 19. stoljeća i objavljivala je probleme u najtiražnijim dnevnim listovima svoga vremena, pa su je prozvali Kraljicom šaha. Objavila je dvije knjige vlastitih problema: Seven Hundred Chess Problems 1902. i Twentieth Century Retractor 1907. godine. Bila je uspješna i kao igračica šaha, 1897. osvojila je Prvenstvo Sussexa za dame, a kasnije je tri puta osvajala srebrna odličja na turnirima.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 comments:

  1. Odgovor je tačan.

    Do rešenja dvopoteza može se doći isprobavanjem svih mogućnosti, a logično bi moglo ovako - ako prvi potez nije šah (a to u većini problema nije, smatra se lošim), gledamo kakve mogućnosti za odbranu ima crni. Vidimo da ako odigra skakačem na g3 omogućuje polje h3 kralju za beg. Kako to sprečiti? Jedino potezom Df1.

    ReplyDelete