16/05/2020

TURA 11 - rezultati takmičenja

Izveštava: Marko Obradović

Na jučerašnjem takmičenju u rešavanju anagrama (Tura 11) učestvovalo je petnaestoro rešavača, a pobedila je jedina takmičarka Svetlana Jorgaćijević. Drugi je bio Miloš Karna, a treći Rade Goljović. Poredak bi bio isti i kada bi se računali samo poeni od rešenih anagrama, što znači da bonusi nisu ništa promenili, premda je bilo prilike.

Šteta što nije učestvovao pobednički dvojac Ture 10, verujem da bi uspeli da slome neke od tvrdih oraha koji su odoleli ostalim takmičarima.

Sedam anagrama rešili su svi takmičari (2, 3, 5, 6, 9, 13, 14). Pet anagrama niko nije rešio (20, 28, 46, 48, 50), dva anagrama rešila su samo dva takmičara (1, 33), a tri anagrama samo tri takmičara (7, 43, 47). Pri ovakvom stanju stvari, najveći mogući bonus od 44 poena ostvario je Dragiša Cetić za anagram 33. Zanimljivo je da su čak petorica tipovala na anagram 41 za bonus, iako je taj anagram rešilo čak 13 takmičara.

U vezi s tim je i najveća zanimljivost ove Ture. Naime, Rade Goljović je, u svom drugom slanju, promenio bonus anagram sa 43 (koji bi doneo 38 poena) na 41 (0 poena) i tako postigao pravi "autogol u poslednjem minutu" jer bi inače došao do drugog mesta, za jedan poen ispred Miloša Karne.

Što se tiče nagradnih poena, odskočili su od ostalih, tim redom, anagrami 22, 36 i 45. Većina takmičara glasala je za bar jedan, nekolicina i za dva, ali niko za sva tri.

Čestitke osvajačima "medalja", hvala svima na učešću, pohvalama i lepim rečima. Nadam se da vam je bilo prijatno provesti veče na mojoj Turi!

Kompletnu statististiku možete pogledati NA OVOJ ADRESI.

8 comments:

  1. Evo i rešenja svih 50 anagrama:

    1. HOSE MARTI
    2. FUDBALERI
    3. INTUICIJA
    4. ISLAMABAD
    5. KORUPCIJA
    6. DOMINACIJA
    7. KURS IKEBANE
    8. KOPIR APARAT
    9. BUREGDŽINICA
    10. MAURITANIJA
    11. SUVERENISTA
    12. ALBUMI “PANINI”
    13. DEPOPULACIJA
    14. MEGALOPOLISI
    15. JORGANI OD VUNE
    16. ODLAZAK NA MORE
    17. AVIONSKA POŠTA
    18. RIMANOVA SFERA
    19. VEŠTIČJA METLA
    20. JEZERO TONLE SAP
    21. DRAGIŠA NEDOVIĆ
    22. DVADESET I JEDAN
    23. PITA S PRAZILUKOM
    24. ERUPCIJA VULKANA
    25. MANASTIR LAPUŠNJA
    26. ŠAHOVSKA LEPOTICA
    27. DANI SAMOIZOLACIJE
    28. VINJASA JOGA SERIJAL
    29. ROBOTSKI USISIVAČI
    30. DISK OD DVA TERABAJTA
    31. OPERACIJA ODUZIMANJA
    32. ELEKTROSTIMULACIJA
    33. SPREJ I KAPI PROPOLISA
    34. OBAVEZNA VAKCINACIJA
    35. JEDANAESTI SEPTEMBAR
    36. INVESTICIONI FONDOVI
    37. MUZIKA DVADESETOG VEKA
    38. TELESNA PSIHOTERAPIJA
    39. GASTRONOMIJA ŠRI LANKE
    40. ISTOČNOINDIJSKI TAPIR
    41. UTORAK VEČE MA ŠTA MI REČE
    42. SVETSKA EKONOMSKA KRIZA
    43. ČEKINJASTI BOR “METUZALEM”
    44. MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA
    45. DENOMINACIJA IRANSKE VALUTE
    46. ALEKSANDRA ASANOVNA ELBAKJAN
    47. UTICAJ ROĐAKA NA MOJ ŽIVOTNI PUT
    48. AKUMULATORI ORGONSKE ENERGIJE
    49. DIGITALIZACIJA KULTURNE BAŠTINE
    50. STELIJUM EKSTERNIH PLANETA U JARCU

    ReplyDelete
  2. DODATNI KOMENTARI MARKA OBRADOVIĆA

    Na kraju, nešto o manje poznatim pojmovima i ličnostima:

    1. Hose Marti bio je kubanski pesnik i filozof iz vremena borbe za nezavisnost od španske vlasti, danas je nacionalni junak Kube. Njegova sabrana dela, rasuta po mnogobrojnim sveskama, novinskim člancima, pismima, itd. su skupljena tek skoro vek posle njegove smrti, a smatra se da dobar deo stvaralaštva nikad nije ni pronađen.

    18. U geometriji, Rimanova sfera je kompleksna ravan (otud i - oznaka za imaginarnu jedinicu) kojoj je pridodata tačka koja predstavlja beskonačnost.

    20. Jezero Tonle Sap, žila kucavica Kambodže, tokom oktobra i novembra po površini jedno je od najvećih jezera Azije (i u prvih 20 na svetu). Zatim, otičući u Mekong, polako nestaje s velikog dela svoje površine, da bi u aprilu i maju bilo osam puta manje površine. Zatim, usled bujanja Mekonga, ne može više da otiče, tako da se narednih pola godine ponovo povećava i ceo ciklus se ponavlja.

    21. Dragiša Nedović bio je srpski pesnik i kompozitor iz prve polovine dvadesetog veka, a većina njegovih poznatih dela kao što su: "Stani stani Ibar vodo", "Ajd' idemo Rado", "U lijepom starom gradu Višegradu", "Kad si bila mala Mare", itd. smatraju se obično izvornim narodnim pesmama.

    28. Vinjasa joga serijal je dinamična joga vežba koja se sastoji iz niza položaja koji se smenjuju u utvrđenom redosledu. Doprinosi zagrevanju tela i u kontrastu je sa statičnim joga položajima koji opuštaju. Najpoznatiji takav serijal je "Pozdrav suncu".

    38. Telesna psihoterapija je metoda psihoanalize koja uključuje i fizičke vezbe u cilju otklanjanja mišićnih blokada kojima se potiskuju osećanja i uzorkuju psihološke traume. Njen osnivač je Frojdov učenik Vilhelm Rajh - videti br. 48.

    43. Čekinjasti bor "Metuzalem" zvanično je najstariji živi organizam na svetu - starost mu se procenjuje na 4850 godina.

    44. Moja genijalna prijateljica prvi je od četiri dela bestselera italijanske književnice Elene Ferante.

    46. Aleksandra Elbakjan, alijas Robin Hud nauke, naučnica je poreklom iz Kazahstana i dobro je poznata u naučnim krugovima naročito siromašnijih zemalja. Na svom sajtu sci-hub.tw učinila je besplatno i lako dostupnim preko 80 miliona naučnih radova (što je oko 99% svih ikad objavljenih naučnih radova u elektronskoj formi). Mada ona (i njeni sledbenici) smatra da je "oslobodila" nauku, za "krađu intelektualne svojine" više puta tužena je (i osuđivana u odsustvu, ali Rusija ne potpada pod jurisdikciju) od strane najvećih izdavača naučnih časopisa. Inače, za one koji ne znaju, naučno izdavaštvo smatra se najprofitabilnijom delatnošću (višestruki prihodi - plaćaju i autori radova ili njihovi projekti s jedne strane i čitaoci (biblioteke) s druge, a cene su veoma visoke i neprestano rastu; zanemarljivi rashodi - radna snaga je uglavnom besplatna; kažu da samo mafija može da se meri s njima).

    48. Akumulator orgonske energije je uređaj u obliku kutije koji je dizajniran da prikuplja okolnu životnu energiju u cilju poboljšanja sveukupnog zdravlja (možete ga videti u filmu "W.R. Misterije organizma" s Milenom Dravić). Njegov pronalazač je pomenuti psihoanalitičar Vilhelm Rajh. Nakon njegove namere da pokrene masovnu proizvodnju i prodaju ovih akumulatora, sva njegova dela vezana za orgonsku energiju javno su spaljena (u Njujorku 1956!), a on osuđen na dve godine zatvora, gde je i umro 1957. godine.

    50. Stelijum u astrologiji predstavlja konjunkciju najmanje tri planete. Stelijumi eksternih planeta (Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton) su zbor sporog kretanja ovih planeta veoma retki. Tekuće 2020. godine ćemo tokom većeg dela imati stelijum Jupitera, Saturna i Plutona u jarcu, što je događaj koji je javlja jednom u nekoliko hiljada godina i prema astrološkim tumačenjima izaziva korenite promene u načinu života. Poslednji ovakav stelijum povezuje se s nastankom Vavilona kao prvog velikog grada.

    ReplyDelete
  3. Одлични задаци, жао ми је што сам имао мало времена, мада, искрено, када сада погледам тешко да бих још нешто решио..
    Честитке најбољима!

    ReplyDelete
  4. Premda se nisam mogao takmičiti zbog obaveza u redakciji, pronašao sam malo vremena za rešavanje i uživao sam.

    Kao što sam i najavio, od Marka uvek možemo očekivati nešto zanimljivo i kvalitetno. Nije džabe doktor matematičkih nauka, vidi se studiozan pristup i preciznost u onome što radi. Hvala mu na ovim odličnim anagramima, koji nisu bili jednostavni za rešavanje, ali iz kojih smo mogli saznati neke vrlo interesantne podatke!

    ReplyDelete
  5. Браво за прву Маркову туру: било је врло занимљиво, а очекивао сам да ће бити непознатих речи! Честитка Светлани на победи, свима на решењима!
    Одлични анаграми, имало је и шта да се научи! Углавном сам морао да уложим уобичајену количину труда за већину које сам решио, а као и обично, у другом полувремену остану они најтежи па тада иде споро. Други део последњег анаграма, "планета у Јарцу", сам имао решено; стелијум је ипак био тежак залогај. У првом анаграму сам уписао решење "Aerosmith": кад већ лупам бар да буде са стилом!
    Штета што се није погодило да анаграм са решењем "двадесет и један" буде на позицији 21.
    Чим сам ставио X на 41, помислио сам да можда није добро, али га ипак нисам променио.

    ReplyDelete
  6. Za početak da se zahvalim Marku na zadacima. Bili su odlični, a izgleda da su mi i legli - malo dalje od fudbala nego prethodni, a malo bliži matematici. :D Čak sam i za album Panini znala. (napisaću posle zbog čega)

    Čestitke Milošu i Radetu, a onda i svima ostalima.
    Uglavnom sam rešila sve što sam mogla. Možda bi kad-tad ušao kurs ikebane i kapi propolisa da sam imala još vremena, a ove ostale verovatno ne bih rešila ni da sam imala još tri dana. :) Kod bonus anagrama sam prvo označila 18., pa obrisla, pa stavila 44., obrisala i na kraju se odlučila za 43. Na sreću, nisam zažalila. :)

    Dužna sam vam još za "Panini". Kada sam počela da učestvujem na enigmatskim takmičenjima, bilo je mnogo rebusa sa raznim fudbalerima koje nisam poznavala, a pošto tada još nisam znala za Google slike, strašno sam se mučila pokušavajući da im pronađem imena preko dresa, odnosno kluba u kojem igraju. Tada sam na TV-u čula reklamu jednog dnevnog lista, da će se uz novine dobiti i album, pa sam ih kupila. U pitanju je bio Paninijev album koji me je strašno razočarao, pošto su postojala samo prazna mesta za sličice (razvrstana po klubovima), a nisu bila navedena ni imena igrača, ni brojevi dresova (čemu sam se nadala da će biti ispisano). Ko bi rekao, da će mi jednog dana ipak dobro doći. :D

    ReplyDelete
  7. Andon Koloski je dobio još 30 poena za dva rešenja koja mu nisu upisana, tako da je popravio plasman za dva mesta.

    ReplyDelete
  8. Zahvaljujem se Marku na odličnim zadacima koje je pripremio, prijatno sam iznenađen kvalitetom anagrama, mada znam da je on vrhunski u svemu čega se dohvati.
    Čestitke Svetlani na pobjedi i odličnom rezultatu za ovakvu težinu zadataka, kao i standardno dobrim Milošu i Radetu.
    Bilo je dosta teško, ili sam rješavao vrlo brzo ili nikako. Posebno su bili teški dugački anagrami na kraju liste, kada sustigne i umor. Žao mi je što nisam riješio Đoletovu pjesmu i "Avionsku poštu", ostalo nije bilo šansi... Ovo mi je do sada najmanji broj riješenih anagrama.
    Pozdrav svima do sledećeg druženja!

    ReplyDelete