25/04/2020

Rezultati takmičenja u rešavanju anagrama (TURA 8)

Jučerašnje takmičenje u rešavanju anagrama bilo je ponovo vrlo neizvesno, tako da su o pobedniku odlučile dve dodatne igre. Zahvaljujući dobroj prognozi do pobede je stigao Ilija Đurković, sa svega osam poena više od drugoplasiranog Miloša Karne, koji je ipak zadržao vođstvo u generalnom plasmanu. U poslednjem kolu, koje je na programu 30. aprila (PAŽNJA: ČETVRTAK, ne petak kao prethodne runde!) upravo njih dvojica vodiće borbu za sveukupnog pobednika. 

Zanimljivo da je Marko Obradović u dve dodatne igre sakupio čak 94 poena, no i pored tog rekorda nije stigao dalje od trećeg mesta, jer su Đurković i Karna takođe imali solidan bonus. Šansu za treće mesto u konačnom plasmanu imaju još Svetlana Jorgaćijević i Nenad Savić, za koga se nakon pobede u prethodnoj rundi očekivalo da će biti kandidat za najviši plasman, ali juče je podbacio.

Zahvaljujem se svima koji su se takmičili, a Kristianu Kneževiću hvala na zanimljivim i raznovrsnim anagramima, koji nisu bili toliko laki kako bi se moglo pomisliti na osnovu dužine. Za rešavanje ovih zadataka trebalo je, osim dobre kombinatorike, dosta kvizaškog znanja, pa i guglanja preko interneta. Kompletnu statistiku, kao i rešenja anagrama, možete pogledati u Excel tabeli NA OVOJ ADRESI.

Bodovi u trećoj rundi: 1. Ilija Đurković 25, 2. Miloš Karna 20, 3. Marko Obradović 15, 4. Svetlana Jorgaćijević 12, 5. Dimitrije Spasić 10, 6. Rade Goljović 8, 7. Predrag Grbić 7, 8. Nebojša Jevtović 6, 9. Nenad Savić 5, 10. Andon Koloski 4, 11. Darko Radojević 3, 12. Vladimir Vojinović 2, 13-19. Marko Tepavac, Aleksandra Čolakov, Dragiša Cetić, Rešad Besničanin, Željko Jelaš, Stipan Medo, Ivan Bukumirić 1.

Generalni plasman: 1. Miloš Karna 65 (25+20+20), 2. Ilija Đurković 57 (25+20+12), 3. Marko Obradović 42 (15+15+12), 4. Svetlana Jorgaćijević 37 (15+12+10), 5. Nenad Savić 30 (25+5), 6. Rade Goljović 26 (10+8+8), 7. Dimitrije Spasić 20 (10+5+5), 8. Predrag Grbić 19 (7+7+5), 9. Dragiša Cetić 13 (8+4+1), 10. Nebojša Jevtović 13 (7+6), 11. Darko Radojević 10 (6+3+1), 12. Branislav Nikić 7 (6+1), 13. Andon Koloski 6 (4+1+1), 14. Željko Jelaš 5 (3+1+1), 15. Vladimir Vojinović 5 (2+2+1), 16. Sofija Necin 4, 17. Stipan Medo 3 (2+1), 18-19. Ivan Bukumirić, Marko Tepavac 3 (1+1+1), 20-23. Marko Šop, Miloš Kozić,  Aleksandra Čolakov, Rešad Besničanin 2 (1+1), 24-30. Boris Babić, Vladimir Čamprić, Vladimir Nikolić, Vladimir Krnač, Nikola Arsić, Zorica Nišević, Miodrag Babović 1.


Redom: broj rešenih anagrama, redni broj slanja, broj bodova, nagradni poeni, bonus poeni, ukupan rezultat.

9 comments:

  1. Evo i ovde rešenja svih 50 anagrama.

    1. O, KINTE! (tokeni)
    2. DAJ ROLE! (Aldo Rej)
    3. RIBA DNA! (bandari)
    4. ACA MRSI! (sarmica)
    5. E, MOJ BRI? (morbije)
    6. HERAT? NE! (Teheran)
    7. ON SABRO! (soroban)
    8. JESAM O.K! (osmejak)
    9. PA, U GRLO! (“polugar“)
    10. AU, ON STRM! (Sutorman)
    11. MI ODELCA! (dolamice)
    12. TELOM U NBA! (Manute Bol)
    13. NADGOLEMO! (megalodon)
    14. E, TO PRI J.A.R! (Pretorija)
    15. GAJENI DAR! (gardenija)
    16. UTKA MI ZLO! (okultizam)
    17. TO SPOR GAD! (gastropod)
    18. OVA TI MOĆNA! (Ana Tomović)
    19. TREBA MI LET! (mali tetreb)
    20. O, BORBA LIKA! (Roki Balboa)
    21. IMATE AL, LI,K! (laki metali)
    22. KRASNA NOTA! (Anton Karas)
    23. BLAŽE HRANI! (ražani hleb)
    24. A, VRATA BOJA! (objava rata)
    25. U, ON ZATO CAR! (uzoran otac)
    26. DOBRO, KER LI? (border koli)
    27. TI KRIO STAN! (Karton Siti)
    28. ROMAN TI LAK! (Martina Kol)
    29. AU, AKSL! BAJNO! (Oksana Bajul)
    30. K.O.! SILNA DAMA! (Nikola Adams)
    31. A LIK IMAO TON! (Nikolo Amati)
    32. AL' OKASNI LET! (“Nikola Tesla“)
    33. O, ZA SVE MOKRO! (Azovsko more)
    34. SNIMA ROLE, BRE! (Berenis Marlo)
    35. SNOB, NIJE SOUL! (Bijonse Nouls)
    36. E, BIRALI TEKST! (beletristika)
    37. KORZO, A PLIĆE JE! (Palićko jezero)
    38. A SRETNIK VLADAO! (Karlo Dvanaesti)
    39. AU, PRSLA I DNO KOB! (brodska olupina)
    40. VHS MI KRASI KINA! (arhivski snimak)
    41. PLATANI SA DUŠOM! (listopadna šuma)
    42. AH, NIJE PREVISOKO! (sekvoja hiperion)
    43. O, NOTE KANDA KAO SAN! (Ana Oksa - “Dona kon te“)
    44. JAO, IDE LI FINA TRKA? (Ana Fidelija Kirot)
    45. ISPIJU JEDAR SOK! (sirup od kajsije)
    46. I TU JE VRSNA REŽIJA! (serija “Južni vetar“)
    47. OJAKA ZAKIVA RITERN! (Viktorija Azarenka)
    48. DA, JA TRON HIPERRIMA! (imperator Hadrijan)
    49. A PRE NAŠ KRCATI NOVI SAD! (Petrovaradinski šanac)
    50. DAKLE, TI KIDO VIRTUOZNOM OPEROM! (kompozitor Klaudio Monteverdi)

    ReplyDelete
  2. Nekoliko objašnjenja:

    MORBIJE - francuski sir (kao i bri)
    SOROBAN - japanska računaljka
    POLUGAR - rusko alkoholno piće
    SUTORMAN - planina u Crnoj Gori
    MEGALODON - izumrla ajkula za koju se procenjuje da je mogla narasti do dvadesetak metara
    NIKOLA ADAMS - dvostruka olimpijska šampionka u boksu (K.O. u postavci anagrama je skraćenica za "knock out")
    "NIKOLA TESLA" - ime beogradskog aerodroma
    SEKVOJA HIPERION - najveće stablo na zemlji, 118 metara visoka
    PETROVARADINSKI ŠANAC - ranije ime Novog Sada

    Ako vam još nešto nije jasno, potražite objašnjenje preko interneta...

    ReplyDelete
  3. Hvala Kristianu na odličnim zadacima. Ovog puta sam se više nego ikad oslanjala na pogađanje rešenja, pošto je bilo potrebno mnogo više kvizaškog znanja nego u bilo kojem dosadašnjem takmičenju. Na moju sreću, imena mnogobrojnih ličnosti su bila kratka, tako da sam kod nekoliko njih uspela na osnovu slova da pogodim ime ili prezime, a onda od ostalih slova da dovršim rešenje uz pomoć kombinatorike i Gugla. Kod "Megalodona" i "Polugara" sam vrtela slova dok nisam ubola rešenja. Sve u svemu, bilo je prilično teško i meni mnogo nepoznatih stvari.

    Za kraj da vas nasmejem malo. Kod 22. anagrama sam kao rešenje poslala NOSNA TRAKA, koja se koristi za smanjenje ili sprečavanje hrkanja. Asocijacija mi je bila da muškarci usled toga ispuštaju "krasne note", pa žene mogu od njih i da spavaju. :D

    ReplyDelete
  4. Чак 14 непознатих појмова (а нисам баш квизашка аналфабета), превише за мој укус, немогуће је решити нешто за шта и не знаш да постоји, притом се нпр. Сорбона намеће као логично решење..
    За разлику од претходна два која су била смислена и одлична, ово је у најмању руку демотивишуће, нарочито ако се жели омасовљавање..

    ReplyDelete
  5. Koliko vidim - moguće je rešiti i ove tvrde orahe. Miloš je imao 94%, Ilija 90%, Marko i Svetlana 78%... Dalje vidimo da od 19 rešavača njih 13 ima barem 50% rešenih zadataka, što je sasvim u redu, jer vrhunska enigmatska i logička takmičenja (poput svetskog zagonetačkog prvenstva, državnih prvenstava, itd.) ni ne prave se tako da svi mogu sve da reše. To bi onda značilo da je težina zadataka loše odmerena i da ne postoji cajtnot u kome rešavač treba da pokaže brzinu, snalažljivost i na kraju krajeva, da imaju i malo sreće. Onda je takmičenje kvalitetno, neizvesno i zanimljivo do samog kraja, kao ovo gde su o pobedniku odlučivale sitnice.

    Ako je neko razočaran svojim rezultatom, ja mu preporučujem ili da više vežba (kao Ilija, koji se enigmatikom bavi 35 godina i kod kuće ima 3.500 časopisa) ili da malo smanji svoja očekivanja. Zašto bi nekome rezultat od 40% bio demotivišući, taj bi morao shvatiti da je to realnost i da sad toliko može. To je kao kad bi igrao šah nekoliko meseci, pa očekivao da na open turniru pobediš intermajstora ili velemajstora. Mislim da je ipak normalnije doći na takav turnir da se zabaviš i nešto naučiš, a ne da krivicu za neuspeh svaljuješ na organizatore.

    Na kraju, zbilja mi nije mi jasno šta ti je logično u tome da rešenje ON SABRO bude SORBONA, kad je ona, za početak, ženskog roda, a sama njena veza sa postavkom prilično je maglovita, za razliku od traženog rešenja SOROBAN, koje se jasno odnosi na japansku računaljku. Znači, kod tog zadatka si omanuo pre svega sa logikom, jer mogao si znati da na takmičenjima koja organizujem rešenje ne može da bude besmisleno i da tako nešto ne bih pustio.

    ReplyDelete
  6. Ono što mogu obećati je da će u sledećoj rundi, kad će se rešavati moji anagrami, biti manje tih "egzotičnih" rešenja za koje treba guglati po internetu.

    ReplyDelete
  7. Омануо си у рачунању, 30 од 50 задатака је 60%, што је за 50% више од 40%, а урадио сам и више од 30, тако да не разумем поенту ниподоштавања резултата.. Притом, пласман ми је апсолутно небитан, чак сам пријатно изненађен како сам котиран, у питању је чисто задовољство, такмичим се са собом а не са другима, и приде да испоштујем Ненадов, Иванов и твој труд, Кристиана не знам тако да га из тог разлога не помињем..
    Примедба је (била) добронмерна, сугестија која може да се прихвати а може и да се одбије, немам проблем са тиме да кажем оно што мислим..
    И да не заборавим..
    Логика ми је феноменална, више пута доказано у стварима које су животно битне, ово је ипак забава.. Или би бар требало да буде..
    Видимо се у петак, сигуран сам да ће бити теже али и смисленије..

    ReplyDelete
  8. Nisam ništa omanuo, pogotovo ne u prostom računanju procenata. Tvoj rezultat ne smatram lošim, a tako nešto ne bi ni imalo smisla kad si jedan od uspešnijih rešavača. Govorio sam o nekim ljudima za koje tvrdiš da će se navodno demotivisati ako budu imali skroman učinak. Ali, eto, ti si fenomenalan logičar, pa ti je logično da sam pogrešio u računu i da pričam o tebi...

    ReplyDelete
  9. Nije petak, već ČETVRTAK, 30. april.

    ReplyDelete