11/04/2020

In memoriam: Radomir Mićunović (1940-2020)

Na Fejsbuk stranici Milije Stevanovića danas sam pročitao tužnu vest da je u 80. godini preminuo naš kolega enigmata, poznati pesnik, esejista, novinar i šahista Radomir Mićunović. Popularni Mićun bio je već duže vremena bolestan, tako da ovo nije iznenađujuća vest, ali naravno da mi je žao što nas je napustio ovaj nesvakidašnji umni i duhoviti čovek, koji mi je bio drag prijatelj i s kojim sam u više navrata imao zadovoljstvo i čast da se družimo. Najčešće je to bilo u njegovom domu na Novom Beogradu, ali i na raznim mestima gde se mogu sresti književnici i novinari - u kafani, u Klubu književnika Srbije, u Udruženju novinara Srbije. Takođe je jednom prilikom bio na ručku kod mene u Novom Sadu i toliko mu se dopao pasulj i ljutenica koji je pripremila moja majka da je. svaki put kad bismo pričali telefonom, rekao da pozdravim moje dobre roditelje i da ne zaboravlja onaj sjajni pasulj koji je ručao.

O Mićunoviću kao pesniku i esejisti dovoljno govore knjige za decu i odrasle koje su prevedene na brojne jezike, kao i književne nagrade koje je dobio, no verujem da ovo nije kraj i da će se o njegovim delima i neumornom radu pisati i u godinama koje slede. Mene je zadužio time što je bio gost na promocijama mojih enigmatskih knjiga i pisao divne osvrte o njima, potvrdivši time da to što radim ima književnu i umetničku vrednost.

Kao šahista Mićun je bio odličan majstorski kandidat, ali je ipak poznatija njegova portparolska uloga u ŠK "Agrouniverzal", zemunskom klubu čije šahistkinje su tri puta bile šampionke Evrope, a šahisti stigli do finalnog meča. Novinarsku karijeru počeo je u listu "Borba", a verovatno se sećate lista "Eho", koji su nekad čitali igrači sportske prognoze i lotoa, a čiji urednik je bio upravo Radomir Mićunović.

Što se tiče enigmatskog stvaralaštva, i tu je imao uspeha. Na Međunarodnom prvenstvu Srbije za anagramiste (koje se isprva zvalo Internet kup za anagramiste) bio je vicešampion 2002. godine, zabeleživši tri pobede. Pored anagrama voleo je da sastavlja i slovne rebuse i indirekte, te je beležio pobede i na Memorijalu čika Stanka, koji tradicionalno organizuje EK "Nova zagonetka". Napisao je enigmatsku trilogiju, koju čine knjige "Moja anagramatika", "Rebusni slovar" i "Rimodarovi darovi".

Zbog svega što je uradio i što je predstavljao, nek mu je večna slava!

1 comment: