17/06/2019

Ilija Đurković odbranio šampionsku titulu


Završnicu 10. Lige rešavača obeležila je velika borba Ilije Đurkovića i Marka Obradovića, dvojice rešavača koji su prethodnih godina bili najuspešniji u ovom takmičenju. Marko Obradović uspeo je da u finalu osvoji 38 od 44 moguća poena, ali odličan je bio i Ilija Đurković, pa se ispostavilo da mu je rezultat od 33 poena dovoljan da sačuva prvo mesto u generalnom plasmanu. Da je Marko Obradović rešio još samo jedan anagram ili slovni rebus (što je zadatak koji je rešila većina takmičara), novi šampion bio bi on.

Od ostalih rešavača istakla se Svetlana Jorgaćijević, te je na kraju zauzela treće mesto u generalnom plasmanu. Imajući u vidu i prethodne dve runde, kada je beležila visoke plasmane, ovaj uspeh je potpuno zaslužen. Rešenja zadataka možete da pogledate NA OVOJ ADRESI.

Kao što sam i obećao, biće lepih nagrada, ali te nagrade za sada ostaju u sferi obećanja. Svih 10 takmičara koji su učestvovali u finalnoj rundi dobiće na poklon narednu knjigu koju budem objavio, a za troje najboljih u generalnom plasmanu nagrada je da ih vodim na ručak ili večeru u poznatom novosadskom restoranu “Plava frajla”. Treba samo da dođu u Novi Sad kad budu u mogućnosti. Nije na kraj sveta, a i vredi ga obići, zar ne?

Plasman u finalnoj rundi: 1. Marko Obradović 38 poena, 2. Ilija Đurković 33, 3. Svetlana Jorgaćijević 25, 4. Andon Koloski 16, 5. Marko Mihaljević 11, 6-7. Vladimir Obradović, Darko Radojević 10,5, 8. Branislav Nikić 10, 9. Nedjeljko Nedić 6,5, 10. Miloš Karna 6.

Konačan plasman u 10. Ligi rešavača: 1. Ilija Đurković 41 poen, 2. Marko Obradović 40, 3. Svetlana Jorgaćijević 29, 4. Andon Koloski 18, 5. Vladimir Obradović 12,5, 6. Branislav Nikić 12, 7. Marko Mihaljević 11, 8. Darko Radojević 10,5, 9. Miloš Karna 8, 10. Nedjeljko Nedić 6,5, 11. Rade Goljović 3, 12-14. Nenad Savić, Ilija Ozdanovac, Luka Pavičić 2, 15-24. Stipan Medo, Darko Marković, Branko Grbić, Nebojša Jevtović, Dragan Stojanović, Vladimir Šarić, Jovica Marković, Milan Sečujski, Ivan Bukumirić, Željko Jelaš 1.

3 comments:

  1. Bravo Ilija, čestitam!
    Sve čestitke i Marku. Da je znao da će mu faliti jedan poen, možda bi i uspeo još nešto da "iscedi" iz sebe. :D

    Hvala Zoki na zadacima. Bili su veoma raznovrsni i zanimljivi za rešavanje, kao i uvek. :) Više sam se skoncentrisala na prvi deo zadataka, pošto mi križaljke sa ijekavicom i etimologijom nisu delovale baš najlakše, a o onoj sa fudbalerima neću ni da govorim (već i vrapci na grani znaju koliko ih volim), tako da sam sve to lepo preskočila. :)

    Najviše mi je žao zbog anagrama sa kazahstanskim predsednikom koji bi mi doneo tri poena, pošto mi je ostao jedini nerešen. Bila sam na dobrom putu, ali u pogrešnoj državi - pokušavala sam pronaći nekog ukrajinskog političara sa tim slovima. :D

    Naučila sam i par novih glavnih gradova.
    Da sam bila nešto brža, možda sam mogla stići i drugu sa gradovima da rešim, pošto sam naknadno videla da su se i tamo pojavljivali isti ti, tada još meni nepoznati, gradovi.

    Ovo je već bila četvrta Liga rešavača u kojoj sam učestvovala, pa se nadam da ćeš imati i vremena i volje da nas obraduješ sa njom i ove godine. :)

    ReplyDelete
  2. TAJ KOME MOSKVA TRAŽI (Kasim Žomart Tokajev) bio je jedini zadatak koji nije rešen, ostalo je sve odgonetnuto. Ovo bi možda rešio Ivan Andonov ili neki drugi jak kvizaš koji poznaje predsednike država. Moglo se naslutiti da je neko ko mora da sluša Ruse, ali nije bilo lako pronaći ko je u pitanju.

    Zagonetke su bile solidne težine i nije bilo jednostavno rešiti ih za tri sata. Tempirao sam zadatke tako da prednost Ilije Đurkovića iz prva dva kola bude značajna, ali da se ipak mora pomučiti da overi prvo mesto. Na kraju je bilo baš neizvesno, tako da čestitam Iliji na novoj šampionskoj tituli, a Marku na najboljem rezultatu u finalnoj rundi.

    ReplyDelete